13-årig vidunderbarn ble stormester: – Aldri møtt noen med det samme talentet

TALENT: Nodbirek Abdusattorov sammen med Magnus Carlsen på avslutningen av Qatar Masters Open i 2015. Foto: Tarjei J. SvensenTALENT: Nodbirek Abdusattorov sammen med Magnus Carlsen på avslutningen av Qatar Masters Open i 2015. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen skjøvet ned på listen over tidenes yngste stormestere.

av Tarjei J. Svensen

Under avslutningsseremonien i Qatar Masters Open i 2015 knipset Matt & Patt bilde av den da 11-årige pjokken sammen med turneringsvinner Magnus Carlsen. Sammen briljerte de på fotballbanen på hviledagen, men allerede med en rating på nær 2400, var det tydelig at dette er en nordmannen snart får høre mer om.

Nodirbek Abdusattorov heter han. Merk deg det vanskelige navnet. Den 13-årige usbekeren seiler nå opp som en het kandidat til å kunne utfordre Magnus Carlsen og resten av verdenseliten i løpet av det neste tiåret.

I går sikret vidunderbarnet sitt tredje og avgjørende stormesternapp én runde før slutt i Chigorins minneturnering i St. Petersburg. 13-åringen tapte ett parti, men nappet var allerede i boks før remispartiet mot Evgeny Alekseev i siste runde.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatliste i St. Petersburg

Bare 13 år, én måned og 11 dager gammel, er det dermed klart at Abdusattorov blir tidenes nest yngste stormester i sjakk.

Sergey Karjakin har fortsatt rekorden 12 år og sju måneder gammel, men for første gang på 11 år skyves Carlsen nedover på listen over verdens yngste stormestere.

Tidenes ti yngste stormestere

1 Sergey Karjakin, Ukraina 12 år, 7 måneder, 0 dager
2 Nodirbek Abdusattorov, Usbekistan 13 år, 1 måned, 11 dager
3 Parimarjan Negi, India 13 år, 4 måneder, 22 dager
4 Magnus Carlsen, Norge 13 år, 4 måneder, 27 dager
5 Wei Yi, Kina 13 år, 8 måneder, 23 dager
6 Bu Xiangzhi, Kina 13 år, 10 måneder, 13 dager
7 Samuel Sevian, USA 13 år, 10 måneder, 27 dager
8 Richárd Rapport, Ungarn 13 år, 11 måneder, 6 dager
9 Teimour Radjabov, Aserbadsjan 14 år, 0 måneder, 14 dager
10 Ruslan Ponomariov, Ukraina 14 år, 0 måneder, 17 dager

Kilde: Wikipedia

Abdusattorov er kanskje ikke så kjent for nordmenn flest, men har i mange år vært på radaren til sjakkentusiaster verden rundt. Allerede som niåring vakte han oppsikt ved å slå to stormestere i samme turnering. Ifølge sjakkbloggen Prodigy Watch, har ingen 11- eller 12-åringer oppnådd en høyere rating enn Abdusattorov.

Usbekeren var 10,5 år da han fikk en rating på 2465. Siden har det tatt tid å stabilisere seg, men det er nå klart at han for første gang passerer 2500.

– I løpet av mine 40 år som trener i mange land, så har mange av dem blitt stormestere, men jeg må innrømme at jeg aldri har møtt noen med det samme talentet som Nodirbek, uttalte treneren Dmitry Kayumov i et intervju med  Uzbekistan Today tidligere i år.

Kayumov beskriver sin elev som atletisk, hardtarbeidende og med en utmerket hukommelse. 13-åringen besitter også en uvanlig styrke, ifølge treneren: Han frykter aldri motstanderen.

USA: Nodbirek Abdusattorov under Match of Millenials i St. Louis i USA tidligere i år. Foto: Spectrum Studios/St. Louis Chess Club

USA: Nodbirek Abdusattorov under Match of Millenials i St. Louis i USA tidligere i år. Foto: Spectrum Studios/St. Louis Chess Club

Abdusattorovs andre stormesternapp kom i Abu Dhabi Open i april, like etter å ha sikret seg IM-tittelen.

– Man må sette seg et mål og jobbe hardt for å oppnå det, men det er viktig at det gjøres med glede. Hvis man tenker at man ikke vil klare det, eller bare gjør det fordi foreldrene vil det, så går det ikke, uttalte stortalentet.

Mange av stortalentet har sin styrke i det taktiske, men Abdusattorov virker å ha sin styrke i det posisjonelle spillet hvor han sakte, men sikkert utmanøvrerer motstanderen. En rekke av 13-åringens partier fra St. Petersburg var på over 50 trekk. Her er det allerede likheter med en viss norsk verdensmester.

Her et eksempel fra St. Petersburg hvor en russisk stormester ble veid for lett i møtet med vidunderbarnet.

Selv om Abdusattorov var noen måneder for sen til å slå Karjakins rekord som tidenes yngste stormester, er indiske R. Praggnanandhaa den som fortsatt har muligheten. 12 år og to måneder gammel, betyr det at han fortsatt har litt over fire måneder på å ta tre stormesternapp.

I St. Petersburg gikk det imidlertid galt og Praggnanandhaa måtte tåle et ratingtap på 18 poeng.

(Besøkt 3 042 ganger, 1 besøk i dag)