Christiansen redningsmann da Norge sikret god EM-start

Aryan Tari sto over første runde, men kom med noen oppmuntrende ord til lagkameratene før første runde. Foto: Anastasiya KarlovichAryan Tari sto over første runde, men kom med noen oppmuntrende ord til lagkameratene før første runde. Foto: Anastasiya Karlovich

– Hammer er helt i 100, sier Johan-Sebastian Christiansen (19) etter å ha scoret Norges helpoeng på Kreta.

av Tarjei J. Svensen

Norge åpnet i dag EM for landslag med 2-2 mot femterangerte Israel. Det er en fin start for det unge norske laget som hvilte andrebordsspiller Aryan Tari.

SE OGSÅ: Alle resultater fra 1. runde i EM

Den store helten ble Johan-Sebastian Christiansen som slo sterke Emil Sutovsky (2683), rangert som nummer 61 i verden. Seieren over presidenten i sjakkproffenes fagforening (ACP) er 19-åringens nest største skalp i karrieren.

– Det er rolig stemning i hele laget nå, bortsett fra Hammer som er i hundre. Jeg har aldri sett ham så glad før, sier en fornøyd Christiansen til Matt & Patt.

Ankermann Jon Ludvig Hammer (27) satte tidlig standarden ved å spille remis med svart mot superstjernen Boris Gelfand (2737). Partiet var over etter bare 31 trekk.

På fjerdebord så det lenge ut som om Benjamin Arvola Notkevich skulle klare å presse Ilia Smirin (2635) i senk med bonde over. Veteranen holdt til slutt unna etter å ha avviklet til et dødt ulikefargedt løpersluttspill.

På andrebord ble Maxim Rodshtein hakket for sterk for Johan Salomon, og dermed var alt opp til Christiansen på tredjebord.

ACP-PRESIDENT: Både Emil Sutovsky (t.v) og Ilia Smirin (t.h) måtte slite mot henholdsvis Johan-Sebastian Christiansen og Benjamin Arvola Notkevich på tredje- og fjerdebord. Foto: Anastasiya Karlovich

ACP-PRESIDENT: Både Emil Sutovsky (t.v) og Ilia Smirin (t.h) måtte slite mot henholdsvis Johan-Sebastian Christiansen og Benjamin Arvola Notkevich på tredje- og fjerdebord. Foto: Anastasiya Karlovich

Sandefjordingen forklarer at Sutovsky valgte en rolig variant etter å ha blitt overrasket i Spansk.

– Han gikk tidlig inn i et sluttspill hvor jeg ikke syntes jeg stod noe dårlig i det hele tatt. Jeg hadde løperparet og tenkte at jeg bør holde det. Etterhvert fikk jeg stabilisert stillingen min mer og mer og fikk fullført planen min med Td7 og Tb8.

Sutovsky begynte så å spille unøyaktig og i det 24. trekket ble han tvunget til å ofre kvalitet.

– Etter 24…Sd3+ visste jeg at jeg ikke kom til å tape, sier Christiansen.

Han er også svært fornøyd med sitt 26…g5.

– Det var et kjempetrekk som hindrer motspill med at løperen står i h2-b8 diagonalen. Etter Kb8 var jeg 99% sikker på å vinne.

Norge stiller uten Magnus Carlsen i EM og er dermed rangert som nummer 25 av de 40 lagene på ferieøya. Regjerende mester er Russland, som har slitt med å innfri favorittstempelet under sjakkolympiadene, men altså gikk helt til topps på Island i 2015.’

De fleste favorittene, inkludert Russland vant sine oppgjør i første runde. Unntaket var andrerangerte Aserbadsjan, som gikk på en smell 2,5-1,5 mot Italia.

Norges motstander i andre runde er England med blant andre Michael Adams og Nigel Short i lagoppstillingen.

Det norske kvinnelaget gjorde en god figur tross et knepent 2,5-1,5-tap for Spania. Her imponerte veteranen Sheila Barth Sahl med seier over Sabrina Vega Gutierrez (2405).

Hanna Kyrkjebø på fjerdebord gjorde også en god jobb med remis mot Mairelys Delgado Crespo (2260).

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 690 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Christiansen redningsmann da Norge sikret god EM-start"

 1. Steinar Lindblom | 28. oktober 2017 på 22:08 |

  Flott av Hammer med svart.
  Annet spesielt gledelig: JSC og BAN spiller med sting! Mannfolksjakk.
  Maxim Rodshtein har hittil ikke vært noen fryktinngytende spiller. En forsiktig type. Men han overrasket i siste World Cup. Man kan vanskelig si at Rodshtein ble for sterk idag.
  Jeg pleier å si at motstanderen er ikke så farlig. Det er du som er din verste fiende.
  JS spilte uten sting idag. Han ville liksom ikke noe med de hvite brikker.
  Sovjeterne pleide å si at vestens spillere er helt ok. Men de synker gjerne sammen mellom trekk 25 og 40.
  Stillingen var lik lenge. Så kommer tre passive trekk fra hvit (19.h4 ?, 22. De1, 26. Te1)
  Inviterer svart inn. Deretter kunne Rodshtein bare lene seg frem og trykke på.
  Det var ingen styrkeoppvisning av israeleren.

 2. Fleming Dahl | 29. oktober 2017 på 11:02 |

  Alt i alt en super start for gutta og imponerende av Sheila. Jeg venter på flere overraskelser og supre prestasjoner……..og i dag står England for fall. Heia, Norge!

Stengt for kommentarer.