Carlsen vant på Isle of Man: – Et skritt i riktig retning

ENDELIG: Magnus Carlsen før dagens parti mot Hikaru Nakamura på Isle of Man. Foto: Tarjei J. SvensenENDELIG: Magnus Carlsen før dagens parti mot Hikaru Nakamura på Isle of Man. Foto: Tarjei J. Svensen

(Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1/2-1/2): Remisen ble klar etter 34 minutters spill. Dermed har Carlsen vunnet Chess.com Isle of Man International.

av Tarjei J. Svensen

Dermed er det ingen som kan slå Carlsens 7,5 poeng på de ni rundene på Isle of Man. Viswanathan Anand og Hikaru Nakamura tar de neste plassene med 7 poeng.

Men kongen av Isle of Man heter Magnus Carlsen. Hans poengfangst tilsvarer en ratingprestasjon på 2909 og er nordmannens klart beste turnering med lang betenkningstid så langt i år.

– Det føles godt. Det er veldig bra og jeg følte spillet mitt var på ganske høyt nivå her. Jeg har fortsatt mye å gå på, men de siste turneringene har vært et skritt i riktig retning, sier Carlsen til Matt & Patt.

14 måneder, eller 435 dager, er det gått siden sist 26-åringen gikk til topps i en turnering med lang betenkningstid. Seieren på den britiske øya kan redde det som hittil har vært et skuffende år for verdensmesteren: Tre andreplasser i Wijk aan Zee, Baden-Baden/Karlsruhe og i St. Louis i tillegg til nestsiste-plassen i Norway Chess i Stavanger har.

26-åringen ble dessuten slått ut av FIDE World Cup allerede i tredje runde. Nordmannen er imidlertid rask med å påpeke overfor Matt & Patt at han tross alt har spilt en VM-match siden seieren i Bilbao i 2016.

– Det gikk mye bedre i St. Louis. Jeg gjorde fortsatt en del dumme feil, men spillet i seg selv var ganske bra. Her har jeg spilt ganske bra igjen uten å gjøre så mange bukker som i St. Louis, sier Carlsen.

På spørsmål om han har gjort noe annerledes siden nedturen spesielt i Stavanger, svarer Carlsen:

– Jeg har prøvd å være mer avslappet og det føler jeg at jeg har klart til en viss grad. Jeg var litt nervøs i går, men ellers har jeg klart meg bra, sier han.

Nordmannen ledet med et halvt poeng på Hikaru Nakamura før dagens runde og trengte kun remis for å sikre seieren.

Det ble tidlig klart hva resultatet ville bli. Med hvite brikker forberedte han en variant som flere ganger tidligere er endt med remis etter kort tid.

Etter bare 18 trekk og 34 minutters spill endte det i trekkgjentakelse.

– Hva kan jeg gjøre, sier en glisende Nakamura til Matt & Patt mens han slår ut med armene.

Amerikaneren ville tatt stor risiko dersom han hadde valgt å spille videre.

– Det var litt kynisk av meg, smiler Carlsen, og fortsetter:

– Jeg var usikker på hva han kom til å spille, Han sikrer seg jo en andreplass og følte vel ikke noe realistisk håp om å vinne.

REMIS: Magnus Carlsen i sitt 35. møte med Hikaru Nakamura. Foto: Maria Emelianova/chess.com

REMIS: Magnus Carlsen i sitt 35. møte med Hikaru Nakamura. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Tidligere i turneringen har Carlsen seire over Bardur Orn Birkisson, Eugene Perelshteyn, Jeffrey Xiong, Julio Granda Zuniga og Pavel Eljanov, i tillegg til remiser mot Rustam Kasimdzhanov og Vidit.

I går slo han dessuten en av sine argeste rivaler, Fabiano Caruana etter at han ble overrasket i åpningen. Seieren var avgjørende for det gode utgangspunktet foran møtet med Nakamura.

Isle of Man-triumfen sikrer Carlsen en førstepremie på rundt 530,000 kroner. Med startpenger innkasserer han totalt rundt én million, ifølge Matt & Patts kilder.

Et annet viktig poeng, er at han øker forspranget ned til Levon Aronian på verdensrankingen. Det er nå hele 36 poeng ned til World Cup-vinner Levon Aronian.

Carlsens reiser om få dager på sponsoroppdrag i Singapore. Neste turnering er London Chess Classic som starter 1. desember. Det er også den siste turneringen i årets Grand Chess Tour.

– Jeg håper jeg kan fortsette den gode trenden her. Spillet her var mye bedre enn det har vært tidligere i år. Det er det viktigste. Det er ikke noe vits i å være på topp på rankingen når man spiller dårlig, sier Carlsen.

Chess.com Isle of Man International er en av tidenes sterkeste åpne turneringer med 70 stormestere fra hele verden. Det er den andre Carlsen stiller opp i av dette formatet siden Qatar Masters Open i 2015, som han vant.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 018 ganger, 1 besøk i dag)