Carlsen knuste favorittmotstanderen: – For tidlig å friskmelde meg

BLID: En strålende fornøyd Magnus Carlsen snakker med chess.com etter sin femte seier på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.comBLID: En strålende fornøyd Magnus Carlsen snakker med chess.com etter sin femte seier på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

(Pavel Eljanov – Magnus Carlsen 0-1): Nordmannen virker å å ha funnet formen og fosser videre på Isle of Man. Nå leder han alene  – med kjæresten til stede.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen vant en knusende seier med svart over Pavel Eljanov i sjette runde av Chess.com Isle of Man International i dag.

Det hele var over etter bare 29 trekk og tre timers spill.

– Det blir vanskelig å sette dette så veldig høyt siden han ikke spilte så bra. Men jeg synes selv jeg gjorde det bra og det er det viktigste. Jeg gjorde det jeg skulle, sier Carlsen til Matt & Patt etter å ha dukket opp i Chess.coms studio.

Det var Carlsens femte seier på Isle of Man. 26-åringen har nå sterke 5,5 av 6 poeng og leder turneringen alene for første gang.

Indiske Vidit Gujrathi er nærmeste konkurrent et halvt poeng bak og blir trolig motstander i 7. runde Rivaler som Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Michael Adams er ytterligere et halvt poeng bak på 4,5 poeng.

SE OGSÅ: Alle resultater i 6. runde

– Det er for tidlig å friskmelde meg. Jeg har ikke møtt så mange gode spillere enda. Men jeg kan ikke spille mot noen andre enn de som er foran meg og de har stort sett gjort det bra, sier Carlsen.

Eljanov, rangert som nummer 27 i verden, ble hentet inn som en av Carlsens VM-hjelpere under matchen mot Viswanathan Anand i 2014. I fjor vant han på Isle of Man, men det blir det definitivt ingen repetisjon av.

Nå har nordmannen nemlig vunnet samtlige seks oppgjør siden første møte i 2008. Fire av dem har kommet med svarte brikker.

– Han spiller aldri på remis og er ambisiøs. Jeg liker å spille mot de som er ambisiøse, sier Carlsen på spørsmål om årsaken til at han har såpass godt tak på ukraineren.

Adams: – Han har spilt veldig overbevisende

INTERVJU: Magnus Carlsen snakker med Matt & Patt etter seieren. Foto: Maria Emelianova/chess.com

INTERVJU: Magnus Carlsen snakker med Matt & Patt etter seieren. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall er forbløffet over verdensmesterens utrolige score mot ukraineren.

– Det er en helt vanvittig score, sier Tisdall.

– Jeg håper han holder koken oppe. Det er nettopp dette jeg har sagt en stund nå. Han holder konsentrasjonen oppe og veier risikoen riktig og presser med begge farger. Dette er en skarpere versjon av gamle, gode Magnus og det er nødvendig for at han skal ta spillet til et høyere nivå, sier Tisdall.

– Han kan allerede spille solid, så håper jeg han ikke gjør de merkelige tabbene og ikke tar for store sjanser, sier stormesteren til Matt & Patt.

Også den britiske stormesteren Michael Adams er imponert over verdensmesterens spill.

– Han har spilt veldig overbevisende her. Det kommer ikke til å bli lettere for motstanderne hans nå.

– Jeg er ikke overrasket av at Magnus får ting til å se enkelt ut. Men det er godt gjort likevel, er Viswanathan Anands kommentar.

Risikabelt åpningsvalg

6 AV 6: Magnus Carlsen med ny seier over Pavel Eljanov. Foto: Maria Emelianova/chess.com

6 AV 6: Magnus Carlsen med ny seier over Pavel Eljanov. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Det var kanskje med den fantastiske scoren i mente at Carlsen gikk for det noe risikable Owen’s forsvar.

– Magnus ville ikke spilt slik i en VM-match. Han har spilt tvilsomme trekk og gamblet hvert eneste parti. Men jeg elsker det, påpekte den populære kommentatoren Simon Williams.

Carlsens åpningsvalg kan være et tegn på at mye av selvtilliten som forsvant etter katastroferesultatet i Stavanger, var tilbake.

Det tok nemlig ikke mange trekkene før svart fikk overtaket.

– Magnus må være fornøyd med hvordan denne åpningen har gått. Nå har han fått en ubalansert stilling. Han står ikke dårligere her, påpekte Williams.

Carlsen forbedret stadig stillingen sin, og etter dronningbytte ble hvits bønder svake. Eljanov kollapset kort tid etter.

VM-HJELPER: Pavel Eljanov hjalp Magnus Carlsen med forberedelsene under VM-matchen mot Viswanathan Anand i 2014. Foto: Maria Emelianova/chess.com

VM-HJELPER: Pavel Eljanov hjalp Magnus Carlsen med forberedelsene under VM-matchen mot Viswanathan Anand i 2014. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Har med kjæresten til Isle of Man

KNUSENDE: Magnus Carlsen tok sin sjette seier over Pavel Eljanov på seks forsøk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

KNUSENDE: Magnus Carlsen tok sin sjette seier over Pavel Eljanov på seks forsøk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Verken pappa og altmuligmann Henrik Carlsen, eller sekundant Peter Heine Nielsen, er med til Isle of Man. Carlsen har imidlertid med seg kjæresten Synne Christin Larsen og de to kom sammen på åpningen av turneringen fredag.

De to ble observert for første gang sammen under Tata Steel Chess i januar. Den turneringen endte noe skuffende med andreplass bak Wesley So.

Carlsen ble forsinket til den ene runden da han sammen med kjæresten besøkte Snaefell, øyas høyeste fjell, i forkant av tirsdagens, skrev chess.com. Verdensmesteren måtte ringe arrangøren for å bli hentet i en bil for å unngå å ikke tape på walkover.

– Toget vi tok skulle ta rundt 50 minutter til toppen, men det tok over 1 time og 20 minutter, sa Carlsen.

Kanskje er det tilstedeværelsen fra sin bedre halvdel som gjør at 26-åringen nå ligger godt an til å ta årets første turneringsseier med klassisk betenkningstid. Carlsen har tidligere i år tre andreplasser, én niendeplass i tillegg til å ha bli utslått fra FIDE World Cup i tredje runde.

Sent torsdag kveld delte han dette bildet på Instagram.

Exploring the wildlife at night

A post shared by Magnus Carlsen (@magnus_carlsen) on

Carlsen har tidligere på Isle of Man slått islandske Bardur Orn Birkisson,  Eugene Perelshteyn og det 16-årige stjerneskuddet Jeffrey Xiong.  Onsdag vant han dessuten en lett seier over den peruvianske veteranen Julio Granda Zuniga. Remisen kom mot eks-verdensmester Rustam Kasimdzhanov.

Chess.com Isle of Man International er en såkalt åpen turnering med 159 deltakere over ni runder frem til søndag. Vinneren stikker av med rundt 550.000 kroner.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 837 ganger, 1 besøk i dag)