Verdensmester 1 Juniorverdensmester 0

SEIER: Magnus Carlsen i en kritisk stilling mot Jeffrey Xiong på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.comSEIER: Magnus Carlsen i en kritisk stilling mot Jeffrey Xiong på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

(Magnus Carlsen – Jeffrey Xiong 1-0): Carlsen har full pott etter tre runder på Isle of Man.

av Tarjei J. Svensen

Dermed har verdensmesteren fått en utmerket start med 3 poeng i Chess.coms Isle of Man International på de britiske øyene. Fire spillere har nå full pott: Tidligere FIDE-verdensmester Rustam Kasimdzhanov, Pavel Eljanov og Aryan Taris overmann fra FIDE World Cup, Alexander Lenderman.

Konkurrenter som Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura er ytterligere et halvt poeng bak kvartetten.

SE OGSÅ: Foreløpig resultatliste

Carlsens motstander Jeffrey Xiong er regjerende verdensmester og kjent som et av USAs største sjakkhåp. 16-åringen er blitt hyllet av Garry Kasparov, men har slitt det siste året. I Tata Steel Chess i januar ble han blant annet utspilt av Aryan Tari. I løpet av året har han også falt en del på verdensrankingen.

Xiong er likevel kapabel til å skape problemer for hvem som helst. Carlsen åpnet tilsynelatende forsiktig, men gikk deretter rett i angrep med 16.h4!? Xiong spilte imidlertid godt da han fant forsvaret 24…Tc3! i en kritisk stilling. Men komplikasjonene var ikke over.

Verdensmesteren ofret to bønder for å utnytte den svake kongen. Computeren viste at svart kunne avvikle til et likt sluttspill med korrekt spill, men det 16-årige supertalentet gjorde i stedet en alvorlig feil i trekk 31. Bare to trekk senere ga han opp partiet.

Det er Carlsens tredje seier på Isle of Man. I går var 26-åringen på dypt vann mot Eugene Perelshteyn (2524), men den amerikanske stormesteren ble utspilt i sluttspillet.

– Akkurat slik en mester gjør det, konstaterte Chess.com-kommentator Simon Williams på arrangørens sending.

I åpningen lørdag ble det en lett seier over islandske Bardur Orn Birkisson (2164), rangert som nummer 12.836 i verden.

Magnus Carlsen jakter årets første seier i sin sjette turnering med klassisk betenkningstid i 2017. Tidligere er det blitt tre andreplasser, én niendeplass i tillegg til at han nylig ble utslått av FIDE World Cup.

REMIS: Aryan Tari står med 2,5 av 3 poeng på Isle of Man etter remis mot Nigel Short tirsdag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

REMIS: Aryan Tari står med 2,5 av 3 poeng på Isle of Man etter remis mot Nigel Short tirsdag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

De tre andre norske deltakerne, gjorde sine saker bra. Aryan Tari holdt lett remis med svart mot Nigel Short (2698), mens Johan-Sebastian Christiansen heller ikke hadde noen problemer med å ta et halvpoeng mot Rasmus Svane (2595). Johan Salomon sto for dagens andre norske helpoeng da han slo Stephen Mannion (2320).

Tari har 2,5 poeng, Christiansen 2 poeng mens Salomon har 1,5 poeng.

Det var for øvrig flere store overraskelser i dagens runde. Vladimir Kramnik, en av Carlsens største konkurrenter, gikk på et sensasjonelt tap for veteranen James Tarjan og har kun samlet sammen ett poeng på de tre rundene. Tarjan spilte for øvrig remis mot Salomon i første runde.

Kramnik er nå håpløst bak i kampen om å komme med til Kandidatturneringen på rating. Den tidligere verdensmesteren tapte også for Caruana i første runde, og står med bare 1 poeng så langt.

I tillegg tapte Hou Yifan for Nino Batsiashvili i sitt tredje møte på rad med en kvinnelig motstander. Landskvinne Wenjun Ju, kvinnenes verdenstoer, gikk også ned mot Bergens-bosatte Jovanka Houska.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 355 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Verdensmester 1 Juniorverdensmester 0"

  1. Vegard Martinsen | 25. september 2017 på 23:49 |

    Er trekning/resultater slik at Hou Yifan vil møte fire damer i de fire første rundene ??

Stengt for kommentarer.