Carlsen avgjorde med fikst offer mot nummer 12.836 i verden

SEIER: Magnus Carlsen åpnet med seier mot Bardur Birkisson på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.comSEIER: Magnus Carlsen åpnet med seier mot Bardur Birkisson på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Islandske Bardur Orn Birkisson spilte jevnt med Magnus Carlsen i 19 trekk. Da verdensmesteren fikk sjansen til å ofre et tårn, lot han ikke den gå fra seg.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har ikke hatt for vane å vinne åpningsrunden. Ser man bort fra lag- og utslagsturneringer, står han med kun to seire i løpet av de siste tre årene.

I 1. runde av Chess.coms Isle of Man International i dag, ville alt annet enn norsk seier over nummer 12.836 i verden, Bardur Orn Birkisson (2164) vært en sensasjon av dimensjoner. Det er første gang siden 2006 at 26-åringen møter en så lavt rangert spiller.  Ifølge Elo-modellen er Carlsen forventet å vinne 99 av 100 partier mot en spiller av Birkissons kaliber.

Carlsen gjorde selvsagt jobben og feide motstanderen av brettet. Cirka 2,5 time og 37 trekk tok det for 26-åringen å gjøre slutt på islendingen. 

Birkisson holdt følge med verdenseneren i 19 trekk, men i det 20. trekket ble han grådig og knabbet en bonde. Det straffet seg noen få trekk senere. Da benyttet Carlsen sjansen til å ofre en kvalitet.

26-åringen fikk deretter med seg ytterligere to bønder på kjøpet. Etter hvert ble det avviklet til et rent dronningsluttspill med to bønder under, som selvsagt var helt håpløst.

LES OGSÅ: For første gang i karrieren, kan Carlsen gå et helt år uten turneringsseier
OPPMERKSOMHET: Stor interesse for partiet mellom Carlsen og Birkisson, blant annet fra Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. Foto: Maria Emelianova/chess.com

OPPMERKSOMHET: Stor interesse for partiet mellom Carlsen og Birkisson, blant annet fra Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Storturneringen på de britiske øyene, er en av tidenes sterkeste åpne turneringer. Blant Carlsens fremste konkurrenter, finner vi stjerner som Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Michael Adams, Boris Gelfand og Pavel Eljanov.

– Magnus er en stor favoritt over alt hvor han spiller, så det er attraktivt å spille i samme turnering som han, kommenterte Eljanov på den offisielle sendingen.

Carlsen vant forrige opptreden i samme format, i Qatar Masters Open i 2015. Verdensmesteren har fått ros for at han på kort varsel etter å ha blitt slått ut av FIDE World Cup meldte seg på Isle of Man.

– Det er veldig spenstig. Det er den første verdensmesteren som ikke redd for å tape ansikt. Det er ganske morsomt at han ikke er redd for nye utfordringer, sa sjakkprofil Atle Grønn til Matt & Patt fredag.

Magnus Carlsen jakter årets første seier i sin sjette turnering med klassisk betenkningstid i 2017. Tidligere er det blitt tre andreplasser, én niendeplass i tillegg til at han nylig ble utslått av FIDE World Cup.

Carlsen skal i andre runde møte den amerikanske stormesteren Eugene Perelshteyn (2524), en spiller han aldri før har møtt.

God start for norske juniorer

SEIER: Aryan Tari vant sitt første parti på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

SEIER: Aryan Tari vant sitt første parti på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

De øvrige norske deltakerne på Isle of Man, fikk en god start på turneringen. Aryan Tari vant sitt parti over Philipp Mueller (2220) med svart. Johan Salomon kan også se seg greit fornøyd med remis med svart mot den gamle legenden James Tarjan (2412).

Dagens norske prestasjon var det Johan-Sebastian Christiansen som sto for. 19-åringen slo den argentinske stormesteren Alan Pichot (2565) med hvite brikker og har fått en drømmestart i jakten på stormesternapp. I neste runde venter tidligere VM-utfordrer Peter Leko.

Tari og Salomon møter henholdsvis WGM Altan-Ulzii Enkhtuul (2327) og GM Zoltan Almasi (2707).

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 404 ganger, 1 besøk i dag)