Carlsens «spenstige» valg hylles av ekspertene, men for første gang i karrieren kan han gå et helt år uten turneringsseier

SEIER? Kan Magnus Carlsen endelig vinne en langsjakkturnering i 2017?SEIER? Kan Magnus Carlsen endelig vinne en langsjakkturnering i 2017?

Verdensmesteren har vunnet minst én turnering hvert eneste år på sine 17 år som sjakkspiller. I 2017 står han fortsatt uten en eneste seier. Ekspertene er uenige om året har vært en skuffelse.

av Tarjei J. Svensen

Lørdag braker det løs igjen når Chess.com-sponsede Isle of Man Chess Tournament starter på de britiske øyene. Magnus Carlsen vakte oppsikt da han bekreftet sin deltakelse bare ti dager før start, og det rett etter å ha blitt slått ut av FIDE World Cup.

– Det gjør meg bare ivrig etter å spille nok en turnering for å slå tilbake, skriver verdensmesteren på sin egen blogg hos sponsoren.

Formatet på Isle of Man skiller seg fra de fleste andre storturneringer ved at den er åpen for lavere rangerte spillere. Dermed kan Carlsen for eksempel bli satt opp mot en av de tre andre nordmennene som også deltar: Aryan Tari, Johan Salomon eller Johan-Sebastian Christiansen.

SE OGSÅ: Hele deltakerlisten på Isle of Man

Det er 161 spillere påmeldte i den øverste gruppen. 70 av dem stormestere. Blant Carlsens største konkurrenter, finner vi stjerner som Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Michael Adams, Boris Gelfand og Pavel Eljanov.

– Kjempekult at han spiller

Carlsen vant Qatar etter omspill mot Yu Yangyi. Foto: David Llada

Carlsen vant i Qatar i 2015 etter omspill mot Yu Yangyi. Foto: David Llada

Det er bare andre gang på ti år at 26-åringen deltar i en åpen turnering. I 2015 stilte han opp i Qatar Masters Open på tampen av året – og vant. Før det må vi skru tiden åtte år tilbake for å finne forrige opptreden i en turnering med samme format.

Stormester og redaktør av Norsk Sjakkblad, Leif E. Johannessen, kaller Carlsens deltakelse i Isle of Man «en modig beslutning».

Leif Erlend Johannessen, OSS. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Det er kjempekult at han spiller i en åpen turnering. For 20 år siden var det utenkelig å se Kasparov eller Kramnik med. Magnus er litt forbilledlig der. Det virker som han gjør det fordi han synes det er gøy. Når noen av de beste er med, så er det lettere for de andre å bli med også, sier Johannessen til Matt & Patt.

Sjakkommentator og Aftenposten-spaltist Atle Grønn er enig med sin klubbkamerat og påpeker at det er svært uvanlig at en regjerende verdensmester legger hodet for hugg.

– Det er veldig spenstig. Det er den første verdensmesteren som ikke redd for å tape ansikt. Det er ganske morsomt at han ikke er redd for nye utfordringer. Det er kanskje fordi at han har vunnet de klassisk lukkede turneringene mange ganger at hvis han skal komme videre, så er han nødt til å være litt utradisjonell, sier Grønn.

Mens Carlsen normalt kun møter spillere på 2700-nivå og høyere, vil han nå få møte spillere ratet 600-700 ratingpoeng under seg.

– Det er veldig mange i verdenstoppen med. Etter noen runder vil de begynne å møte hverandre. Da ligner det mer på en lukket turnering. Det spennende er de første rundene. når de 2800-gutta møter de på 2600. Mange mener når de spiller mot hverandre så opprettholder sin rating. at de ikke møter de på 2700. Jeg tror ikke Magnus er like suveren mot de under 2700, sier Grønn.

Han mener sjansen for Carlsen-seier er omtrent som i en lukket turnering: Rundt 30 prosent.

– Det blir helt sikkert noen skreller når superstormestrene møter de mye lavere ratede spillerne. Det blir veldig gøy når de vanlige får sjansen til å møte de, sier Grønn.

Carlsens første år i karrieren uten turneringsseier?

UTE: Magnus Carlsen røk ut av FIDE World Cup etter å ha tapt for Bu Xiangzhi. Foto: Maria Emelianova/chess.com

UTE: Magnus Carlsen røk ut av FIDE World Cup etter å ha tapt for Bu Xiangzhi. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsens prestasjoner i 2017 har vært høyst varierende. I juli viste han seg fra sin aller beste side med dobbeltseier i lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Leuven, men med klassisk betenkningstid har han ikke fått brikkene til å flyte i samme grad. Verdensmesteren står fortsatt uten en eneste turneringsseier på fem forsøk i 2017.

Bunnpunktet kom i Stavanger da det ble en sjokkerende nest sisteplass.

Magnus Carlsens resultater i 2017

Januar: Tata Steel Chess, Wijk aan Zee: 2. plass
April: Grenke Chess Classic, Baden-Baden/Karlsruhe: 2. plass
Juni: Norway Chess, Stavanger: 9. plass
August: Sinquefield Cup, St. Louis: 2. plass
September: FIDE World Cup, Tbilisi: Utslått i 3. runde

Dermed må vi gå 14 måneder tilbake for å finne Carlsen forrige triumf. I juli i fjor vant han i Bilbao, men siden den gang har resultatene ikke vært av samme klasse.

Det er sjelden kost for Carlsen, som i løpet av sin 17 årige karriere er blitt svært vant til å vinne turneringer. Faktisk har han gått helt til topps i minst én langsjakkturnering i hvert eneste år siden han vant Miniputt-klassen i Landsturneringen i 2000.

EKSPERT: Atle Grønn, sjakkspaltist i Aftenposten og kommentator. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

EKSPERT: Atle Grønn, sjakkspaltist i Aftenposten og kommentator. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

I tilegg til Isle of Man, skal Carlsen også delta i London Chess Classic fra 1. desember, men foreløpig ligger 2017 at til å bli det første året i karrieren hvor han ikke vinner en turnering med klassisk betenkningstid.

– Det er en skuffelse, er Atle Grønns første kommentar når han får høre tallene fra Matt & Patt.

Og fortsetter:

– Men jeg tror han er i ganske god form, noe han viste i sommer. Han spilte delvis veldig bra i Sinquefield Cup og mot Dreev i World Cup, så jeg tror ikke formen er så dårlig. I våres synes jeg formen kanskje var skuffende. Da var nivået litt lavere. Men etter sommeren og utover synes jeg sjakkformen har vært bra selv om resultatene har vært skuffende, sier Grønn.

Sjakkprofilen påpeker at de andre konkurentene har slitt med å vise stabil form og nærme seg Carlsen på verdensrankingen. Noen av de var svært nær i sommer, men nå er imidlertid forspranget økt med Levon Aronian nærmest 23 ratingpoeng bak.

Wesley So, som i sommer bare var ett parti unna å bli ny verdensener, er nå betryggende 38 poeng bak.

– Hvis Caruana hadde vært på sitt beste som for to år siden, så ville han toppet ratinglisten. Det viser at Magnus ikke er på sitt beste, men interessant nok er avstanden ganske stabil til de beste. Så kommer det en klynge 25-30 poeng. Den avstanden har stort sett holdt seg.

– Hvis de andre hadde skjerpet seg, så hadde Magnus også gjort det, sier Grønn.

Norsk Sjakkblads redaktør er uenig med Grønn og synes ikke Carlsen har skuffet i år, takket være hans klare ledelse på verdensrankingen.

– Det viktigste er at han skaffer seg et solid forsprang på ratingen. Jeg tror ikke den posisjonen hans som verdensener er særlig truet. Jeg synes ikke det vil være så veldig oppsiktsvekkende om han ikke vinner og synes heller ikke han har gjort det så veldig dårlig i 2017, sier Johannessen.

Stormesteren mener oddetallsårene uten VM-match blir som et hvileår å regne, og at Carlsen kanskje har eksperimentert mye i år.

– Hele verdenseliten går ned i rating nå etter å ha spilt World Cup. I begynnelsen av året så det ut til at han sto i fare for å miste førsteplassen på verdensrankingen. Nå når han klarte å skaffe seg et forsprang der og har vært suveren i lyn- og hurtigsjakk, så synes jeg ikke det har vært et dårlig år for Magnus.

– Men det hadde selvsagt vært veldig hyggelig for ham å vinne igjen, sier Johannessen.

Carlsen møter islending i første runde

Trekningen av første runde fredag kveld var av det svært uvanlige slaget. Spillerne fikk selv trekke motstanderene, noe som førte til at Carlsen ble satt opp mot islendingen Bardor Orn Birkisson (2164).

– It’s fine, sa Carlsen da han ble spurt om oppsettet.

Vladimir Kramnik trakk på sin side opp Fabiano Caruana i det som må kalles en av de mest spesielle rundeoppsettene i en åpen turnering noen gang.

Se hele trekningen i videoen under.

Det blir ingen norsk tv-sending i forbindelse med Isle of Man International, men GM Simon Williams og WIM Fiona Steil-Antoni kommenterer fra turneringen for sponsoren Chess.com.

Alle rundene starter kl 14.30 norsk tid.

(Besøkt 1 571 ganger, 1 besøk i dag)