Oslo Chess Festival nærmer seg 140 deltakere fra over 20 nasjoner. Det er plass til mange flere

Pål Nordquelle er godt fornøyd med Oslo Chess Festival i år, men lover at neste år blir enda bedre. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Pål Nordquelle er godt fornøyd med Oslo Chess Festival i år, men lover at neste år blir enda bedre. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Konkurranse fra flere store turneringer rundt om i Europa til tross: Oslo Chess Festival jakter nærmer seg fjorårets deltakerantall ti dager før start.

av Tarjei J. Svensen

– De som ikke har somlet seg til å registrere seg enda, bør gjøre det nå!

Det er oppfordringen fra turneringssjef Pål Nordquelle ti dager før første trekk utføres i Oslo Chess Festival på Fornebu. Den internasjonale sjakkturneringen så sitt lys for første gang på den norske sjakk-kalenderen i fjor høst.

Debuten må sies å ha vært godkjent. Med 149 deltakere var det kun 15 unna å slette den norske rekorden fra Tromsø i 2010.

Turneringen ble også en stor sjakklig suksess. Kanskje først og fremst for vinneren Igor Kovalenko, men også for unge Tor Fredrik Kaasen (14) som fikk sitt store gjennombrudd med et senasjonelt IM-napp.

Årets turnering går over ti dager fra 29. september – 8. oktober. En drøy uke før start er status 137 påmeldte hvorav 13 er stormestere og 15 er internasjonale mestere. Topprangert er den sterke ukraineren Yuri Kuzubov (2688), som sto for en av FIDE World Cups sensasjoner da han slo ut Shakhriyar Mamedyarov.

På startstreken finner vi også polakken Grzegorz Gajewski, for tiden Viswanathan Anands faste sekundant. Høyest rangert av de norske deltakerne, er Frode Urkedal, mens Benjamin Arvola Notkevich og Johan-Sebastian Christiansen blir de andre norske håpene som skal kjempe om en premiepott på 110.000 kroner, hvorav 25.000 går til vinneren.

Og det er plass til mange flere, lover Nordquelle.

Topp 3 i Oslo Chess Festival: Fra venstre: Zhansaya Abdumalik, Igor Kovalenko og Boris Chatalbashev. Foto: Tarjei J. Svensen

Topp 3 i Oslo Chess Festival 2016: Fra venstre: Zhansaya Abdumalik, Igor Kovalenko og Boris Chatalbashev. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det er en stor dugnadsjobb som gjøres av alle de som bidrar til å gjøre dette mulig. For at våre mål skal nås med å etablere seg som en av turneringene blant de andre store i Norden så må vi imidlertid ha flere deltagere og vi håper fortsatt på at det er mulig å få cirka 150 deltagere når turneringen sparker igang, sier Nordquelle.

Denne gangen er det gjort flere endringer i programmet. Turneringen har fått én runde mer, hvilket betyr ti runder og betydelig høyere sjanser til tittelnapp. Det gir dessuten mer tid til sidearrangementer med lyn- og hurtigsjakk i tillegg til de populære masterclassene.

Spillestedet er også nytt for året. Mens arrangementet i fjor ble lagt til Scandic Fornebu, skal det i år spilles på Quality Hotel Expo som ligger like ved Telenor Arena.

– Hotellet er nyere og har større spillerom og areal. Spillelokalet har gode lysforhold med fantastisk utsikt over Oslofjorden. Dette er et sted som folk kommer til å like godt.

Datoene for årets turnering ble annonsert i god tid i fjor høst, men likevel er det stor konkurranse fra andre turneringer. Chess.coms Isle of Man International med Magnus Carlsen, Aryan Tari og Johan Salomon vil stjele mye av oppmerksomheten. I tillegg fører svenske Västerås Open og Europacupen for klubblag i Tyrkia til delvis kollisjon og trolig færre deltakere.

– Det har vi ikke kontroll over. Væsterås og Stavanger jager etter det samme programmet. Det hadde gjort ting enklere om det ikke var slik, sier Nordquelle.

Turneringssjefen lover uansett en storslått avslutning på turneringen med egen festivalmiddag og underholdning. Den er inkludert i startavgiften for alle deltakere.

– Bare det i seg selv er verdt noen hundrelapper.

Påmelding kan gjøres via turneringens offisielle nettside.

P.S: En av dem som gleder seg til Oslo Chess Festival, er amerikanske John Bartolomew. Se bare denne videoen.

 

(Besøkt 1 272 ganger, 1 besøk i dag)