Carlsen åpnet med seier mot nummer 6974 i verden

Det er første gang på ti år at Magnus Carlsen møter en spiller ratet under 2300. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.noDet er første gang på ti år at Magnus Carlsen møter en spiller ratet under 2300. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

(Magnus Carlsen – Oluwefemi Balogun 1-0): – En typisk Carlsen-forestilling, sier kommentator om verdensmesterens åpningsseier i FIDE World Cup.

av Tarjei J. Svensen

Det kan karakteriseres som et klassisk David-mot-Goliat-møte. Oluwefemi Balogun (30) fra Nigeria er rangert som nummer 6974 i verden med 2255 i rating. Magnus Carlsen er verdensmester og nummer én i verden med 572 ratingpoeng mer.

Det er første gang på ti år at Carlsen møter en spiller under 2300 i rating.

– Det føles fantastisk å skulle møte verdensmesteren. Det er noe man bare får muligheten til én gang i livet. En fantastisk mulighet, uttalte Balogun i et intervju med ChessBase.

Denne gangen viste det seg at Goliat var sterkest, for Magnus Carlsen gjorde som han ville og vant oppgjøret mot den ukjente nigerianeren i åpningen av FIDE World Cup i dag.

– Vel, det var ett poeng! var Carlsens kommentar til seieren, ifølge ChessBase India.

Det var imidlertid ingen overkjøring vi ble vitne til. Balogun forsvarte seg godt og hadde en tilsynelatende grei og lukket frem til rundt trekk 25. Etter dronning- og tårnavbytte, fikk Carlsen utnyttet løperparets styrke og svarts stilling kollapset.

Partiet var over etter like under 3,5 timer.

– Det var en typisk Carlsen-forestilling. Et posisjonelt parti, sier kommentator Ivan Sokolov på den offisielle sendingen.

Ifølge Elo-modellen er nordmannen forventet å ta 98 av 100 poeng mot en spiller ratet 574 poeng under seg. Formelen gjør at en seier bare er verdt 0,8 ratingpoeng.

Verdensmesteren hilser på Balogun. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Verdensmesteren hilser på Balogun. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

FIDE World Cup spilles som en utslagsturnering med 128 deltakere. Hver match går over to partier over to dager, og taperen kan sette seg på flyet hjem. Ved poenglikhet går partiene over til omspill med kortere betenkningstid på den tredje dagen.

  • To partier med betenkningstiden 25 minutter + 10 sekunder tilleggstid (25 10)
  • Om det fortsatt står likt: To partier 10+10
  • Om det fortsatt står likt: To partier 5+3
  • Om det fortsatt står likt: Ett avgjørende parti med 5 minutter mot 4 minutter (tilleggstid kun fra trekk 61) hvor svart går videre ved remis.
LES OGSÅ: Carlsen: – Jeg vil utnytte smutthullet
SEIER: Magnus Carlsen måtte bruke tid for å få en vunnet stilling mot nigerianske Balogun. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

SEIER: Magnus Carlsen måtte bruke tid for å få en vunnet stilling mot nigerianske Balogun. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Carlsen har snakket varmt om mesterskapet, som fungerer som en kvalifisering til Kandidatturneringen. De to finalistene går videre til VM-kvalifisering der vinneren får møte nordmannen til VM-match neste år.

– Jeg synes formatet er glimrende siden det blander ulike ferdigheter i klassisk- og raskere sjakk. I tilegg deltar alle de beste spillerne og det er nettopp de jeg vil konkurrere med, uavhengig av om det er en VM-turnering eller ikke, sa Carlsen i et intervju med Chess.com.

Carlsen trenger nå bare remis i det andre partiet for å gå videre til neste runde, men vil nok sikte seg inn mot en ny seier mandag.

Ved avansement til andre runde, kan Carlsen vente seg å møte vinneren av oppgjøret mellom russiske Alexey Dreev og Axel Bachmann fra Paraguay. Senere er den tidligere barnestjernen Etienne Bacrot og 2015-finalist Peter Svidler potensielle motstandere.

Det er likevel ingen lett oppgave å stikke av med seieren i denne turneringen. På startstreken finner man alle de 16 beste på verdensrankingen, blant dem Sinquefield Cup-vinner Maxime Vachier-Lagrave, tidligere verdenstoer Fabiano Caruana, lynekspert Hikaru Nakamura og 2013-vinneren Vladimir Kramnik.

I tillegg til sekundant Peter Heine Nielsen, og pappa Henrik, har Carlsen med seg sin faste VM-kokk Magnus Forsell til Georgia. Han skal være i Tbilisi den første uken, skriver Aftenposten.

Tari-remis mot Englands nummer to

Aryan Tari i samtale med 2015-finalist Peter Svidler før partiet i dag. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Aryan Tari i samtale med 2015-finalist Peter Svidler før partiet i dag. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Aryan Tari fikk sin debut i mesterskapet etter at han sensasjonelt kvalifiserte seg gjennom Europamesterskapet i fjor vår. I det første partiet ble det remis med hvite brikker mot David Howell (2701), rangert som nummer 43 i verden.

18-åringen klarte aldri å legge press på 26-åringen etter at Howell ofret bonde. Den kjente stormesteren Matthew Sadler twitret om partiet og mente svart hadde kompensasjon for bonden.

Det 18-årige stortalentet fra Lier, er rangert som nummer fire i Norge bak Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein. Han går tredje året på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG og kommer rett fra et noe skuffende resultat i Barcelona der han tok 4 av 7 poeng.

Tari måtte reise hjem tre runder før slutt på grunn av andre forpliktelser.

STORTALENT: Aryan Tari deltar i sin første World Cup, men må slå ut Englands nest beste spiller for å komme seg videre til andre runde. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

STORTALENT: Aryan Tari deltar i sin første World Cup, men må slå ut Englands nest beste spiller for å komme seg videre til andre runde. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Tidligere i sommer gjorde han en prestasjon litt under forventet med 5. plass i Landsturneringen i Stavanger.

Tari står nå for en vanskelig oppgave med svart mot 26-åringen mandag. Ved remis blir det omspill tirsdag.

Partiene i Tbilisi starter klokken 13.00 norsk tid. Det er ingen norsk tv-sending, men på den offisielle sendingen kommenterer stormester Ivan Sokolov.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 840 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Carlsen åpnet med seier mot nummer 6974 i verden"

  1. Øyvind J. Karstad | 3. september 2017 på 23:11 |

    «Ett avgjørende parti med 5 minutter mot 4 sekunder»

    Rått parti. 😉

Stengt for kommentarer.