Kasparov: – Jeg er trolig det mest ettertraktede byttet i sjakkens historie

Garry Kasparov i studio i St. Louis med Jennifer Shahade og Yasser Seirawan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourGarry Kasparov i studio i St. Louis med Jennifer Shahade og Yasser Seirawan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Forventningene er høye når Garry Kasparov entrer arenaen igjen mandag. Tidenes sjakkspiller åpner hurtigsjakkturnering mot Putin-tilhenger Sergey Karjakin.

av Tarjei J. Svensen

Mandag kl 20 starter årets desiderte sjakklig høydepunkt når Garry Kasparov gjør comeback etter 12 år. Den 13. verdensmester har fått en av friplassene til lyn- og hurtigsjakkturneringen St. Louis Rapid & Blitz, den fjerde av totalt fem turneringer i årets Grand Chess Tour.

Kan Garry Kasparov sjokkere med seier i St. Louis? Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Kan Garry Kasparov sjokkere med seier i St. Louis? Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Turneringen følger samme format som i Paris og Leuven: Først tre dager med hurtigsjakk, før det blir lynsjakk torsdag og fredag. Totalt skal det altså spilles 27 partier (3×3 hurtigsjakk, 2×9 lynsjakk) på de fem dagene. Ved poenglikhet er det også satt av en dag til omspill.

Sjakkfans verden rundt blir nærmest euforiske av at det mange regner som tidenes sjakkspiller nå er tilbake foran sjakkbrettet.

Mange øyner samtidig et lite håp om at en god prestasjon i St. Louis kan føre til at 54-åringen kommer tilbake for godt. Det håpet gikk i tusen knas på pressekonferansen natt til mandag.

– Jeg har ingen planer om å komme tilbake og jeg har ingen planer om å legge slike planer heller. Men nå innser jeg at det er alvor, sa Kasparov.

Sjakklegenden har de siste årene mest vært opptatt med bokskriving, politikk, menneskerettigheter og som Vladimir Putin-kritiker. Nå forteller han dessuten om travle dager med foredrag i Europa og USA rett før han kom til St. Louis.

– 12 år er lenge. Jeg har fulgt sjakk og gjort oppvisningsmatcher, men dette er annerledes. Det er et interessant eksperiment som varer i fem dager. Jeg gjør knallharde forberedelser. I kveld skal jeg for eksempel se den siste episoden av «Game of Thrones», spøkte en lattermild Kasparov.

Hvordan gjør Garry Kasparov det i comebacket?

  • 3. - 4. plass (43%, 230 Votes)
  • 5. - 6. plass (27%, 145 Votes)
  • 1. - 2. plass (13%, 72 Votes)
  • 7. - 8. plass (12%, 66 Votes)
  • 9. - 10. plass (5%, 25 Votes)

Antall stemmer: 538

Loading ... Loading ...

54-åringen virker å ha et ganske avslappet forhold til comebacket, men innser at han «trolig er det mest ettertraktede byttet i sjakkens historie».

Like før hadde Caruana uttalt at han satser på å gjøre det bedre enn i fjor da da det ble tre tap og to remiser på seks partier mot Kasparov, mens Aronian til stor latter fra salen «gledet seg til å forbedre sin positive score» (han har vunnet ett offisielt lynsjakkparti).

Hikaru Nakamura avviste at hans tidligere trener hadde sjanser til å vinne.

– Det kommer til å bli veldig interessant. Bortsett fra i de fleste turneringene han deltok i som profesjonell, er han ikke den klare favoritten i denne turneringen. Det kommer til å bli veldig interessant, og vi vil nok alle slå ham ganske ettertrykkelig.

Carlsen: – Vil sitte klistret til skjermen

Kasparov følger med på partiene sammen med Chess.com-journalist Peter Doggers og New in Chess' Dirk Jan ten Geuzendam. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Kasparov følger med på partiene sammen med Chess.com-journalist Peter Doggers og New in Chess’ Dirk Jan ten Geuzendam. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Kasparov skal bryne seg på store deler av verdenseliten: Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Sergey Karjakin, Levon Aronian, Viswanathan Anand, Ian Nepomniachtchi, David Navara, Le Quang Liem og Lenier Dominguez.

En som ikke deltar er Magnus Carlsen.

– Jeg kommer til å sitte klistret til skjermen. Det er vel om kvelden for meg, så det blir glimrende underholdning, sa nordmannen som aller helst ville vært blant deltakerne, sa verdensmesteren i et intervju med Maurice Ashley.

Peter Svidler, som gjorde en god prestasjon i Sinquefield Cup, deltar heller ikke, men gleder seg også.

– Det kommer til å bli den mest omtalte turneringen de siste årene. Jeg gleder meg enormt. Jeg aner ikke hvordan det vil gå, jeg vil bare se det, sa russeren.

Tilsynelatende lystig tone mellom Garry Kasparov og Sergey Karjakin i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Tilsynelatende lystig tone mellom Garry Kasparov og Sergey Karjakin i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

I trekningen natt til mandag ble det klart at Kasparov skal åpne hurtigsjakkturneringen mot Sergey Karjakin. Det er en mindre godt bevart hemmelighet at Putin-kritikeren ikke akkurat er noen stor fan av Karjakin.

Putin-tilhenger Karjakin skal selv ha snakket negativt om Kasparov til russiske medier etter fjorårets VM-match.

– Jeg snakker overhodet ikke med Kasparov. Og jeg kommer ikke til å gjøre det, fordi jeg mener at han gjør mange dårlige ting, blant annet innen sjakk, sa Karjakin, ifølge VG.

Kasparov svarte med å si at det ville vært «helt feil» om russeren hadde blitt verdensmester. Mens Carlsen ble omtalt som «verdensmesternivå», ble Karjakin nedgradert til «bare en sterk stormester».

Under nattens pressekonferanse i St. Louis var tonen naturlig nok langt mer lystig.

– Han er en av de største sjakkspillerne noen gang. Det har vært min drøm å spille mot han, for det har jeg aldri gjort. Jeg gleder meg. Det er dessverre ikke klassisk sjakk, men det er fint med lyn- og hurtigsjakk også, sa Karjakin.

Kasparov skal også møte Hikaru Nakamura og Lenier Dominguez mandag. De seks siste rundene spilles tirsdag og onsdag.

P.S: Premiefondet er på rundt 1,2 millioner kroner. Kasparov uttalte at han vil donere sin pengepremie til utviklingen av sjakk i Afrika.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 134 ganger, 1 besøk i dag)