Dette blir Carlsens og Taris World Cup-motstandere

NORSKE HÅP: Magnus Carlsen bør enkelt ta seg videre til andre runde, mens Aryan Tari får langt tøffere motstand i World Cup i september. Foto: Maria Emelianova/Tarjei J. SvensenNORSKE HÅP: Magnus Carlsen bør enkelt ta seg videre til andre runde, mens Aryan Tari får langt tøffere motstand i World Cup i september. Foto: Maria Emelianova/Tarjei J. Svensen

Oppsettet i FIDEs World Cup i Georgia er offentliggjort.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen overrasket mange i sjakkverdenen da han bekreftet deltakelse i FIDE World Cup i Tbilisi i Georgia med start 3. september. Verdensmesteren deltar i mesterskapet for første gang siden 2007. Den gang røk han ut i semifinalen mot Gata Kamsky, som til slutt vant mesterskapet.

– Det er en superspennende turnering, og en som jeg aldri har vunnet. Jeg ville gjerne ha vært med forrige gang, men da hadde jeg andre forpliktelser. Det er en kjempespennende mulighet, og for meg er det en ikke-sak at det er en del av VM-syklusen, sa Carlsen til VG nylig.

Nå har FIDE offentliggjort oppsettet i 1. runde. Som ventet skal Magnus Carlsen møte den lavest rangerte av de 128 deltakerne: Nigerianske Oluwafemi Balogun (2255).

Det er svært sjelden Carlsen møter så lavt ratede spillere. Ifølge Elo-modellen er Carlsen forventet å ta 98 av 100 poeng mot nigerianeren som kvalifiserte seg ved å bli nummer to i den afrikanske soneturneringen i fjor.

Dersom nordmannen tar seg videre til andre runde, møter han vinneren av oppgjøret mellom Axel Bachmann og Alexey Dreev. I de videre rundene er den tidligere barnestjernen Etienne Bacrot og Peter Svidler potensielle motstandere.

Og Carlsen er ikke den eneste nordmannen som skal til Georgia. Aryan Tari (18) kvalifiserte seg gjennom en strålende prestasjon i Europamesterskapet i fjor. 18-åringen får tøff motstand i Englands nest-høyeste rangerte spiller: David Howell (2702) er rangert som nummer 45 i verden.

Tari har møtt 27-åringen kun én gang før: I VM i hurtigsjakk i Qatar endte det med tap.

FIDE var svært fornøyd da de nylig offentliggjorde at de 15 høyest rangerte bekreftet sin deltakelse. Totalt går mesterskapet med 128 deltakere og de to beste kvalifiserer seg til Kandidatturneringen neste år. Vinneren av den får spille VM-match mot Carlsen i november neste år.

Rundene i World Cup spilles over to partier med langsjakk. Ved poenglikhet går det først over i hurtigsjakk, før det eventuelt blir omspill ved lynsjakk. Finalen, som går over fire partier, starter 23. september.

(Besøkt 1 790 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Dette blir Carlsens og Taris World Cup-motstandere"

 1. Steinar Lindblom | 7. august 2017 på 17:52 |

  15 minutes of fame: Oluf… fra Afrika.
  Aleksej Dreev var nr 18 på verdensrankingen. Hans antiseptiske stil førte ikke frem blant de sterke.
  Men han er en hyppig deltaker, der han kan komme til. Fjerde- og syvendeplasser gir også penger.
  Den 5-foldige franske mester og tidligere vidunderbarn Etienne Bacrot nedlegger masse arbeide bl a med betalte coacher på hans nivå. Men hans livsstil på de mange reiser hele året er ikke ideell. Antall invitasjoner er moderate.
  Bacrot vil føle han har tapt før partiet mot Magnus starter.
  Peter Svidler har et hode med etterhvert et lavt kokepunkt ved brettet. Ser lett spøkelser. Til tross for sitt gedigne CV. En av de hyggeligste i bransjen, men han vet på forhånd utfallet mot en Magnus.

  Tarik mot Howell er mission impossible.

Stengt for kommentarer.