Skuffet svensk arrangør: «Hvorfor kommer ingen nordmenn hit?»

Calle Erlandsson håper at nordmenn tar turen til CellaVishion Cup i svenske Lund. Her fra 2015-utgaven. Foto: Tarjei J. SvensenCalle Erlandsson håper at nordmenn tar turen til CellaVishion Cup i svenske Lund. Her fra 2015-utgaven. Foto: Tarjei J. Svensen

39 stormestere og 248 deltakere fra 27 nasjoner er påmeldt CellaVision Chess Cup første uken i august. At ikke én nordmann har meldt sin ankomst, får arrangøren til å stusse.

av Tarjei J. Svensen
Calle Erlandsson. Foto: Tarjei J. Svensen

Calle Erlandsson. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det er vanskelig å forstå at det finnes 117 norske spillere i XtraCon Chess Open og 0 i CellaVision Chess Cup, sukker Calle Erlandsson til Matt & Patt 13 dager før start.

Helgeturneringen i Lund utenfor Malmö markerer startskuddet for Sveriges Grand Prix-serie som inkluderer totalt åtte turneringer. Både den og Västerås Open i september har tidligere vært godt besøkt av nordmenn, men i år ligger det altså an til at det ikke blir en eneste en.

SE OGSÅ: Offisiell nettside for CellaVision Chess Cup 4. – 6. august

Det står i sterk kontrast til XtraCon Chess Open i danske Helsingør, en liten tur over Øresundbroen, hvor hele 117 nordmenn stilte til start lørdag.

– Man kan nå Lund med tog på mindre enn 60 minutter fra Helsingør eller København. Startavgiften er ca 50 prosent av Xtracons. CellaVisions førstepremie er 15 000 svenske kroner, mens Xtracons er 27 000. Hotellromprisene er 620 kroner for enkeltrom, mens det koster ca 890 kroner i Helsingør, sier Erlandsson.

Calle Erlandsson er 75 år gammel og en kjent svensk sjakkpersonlighet som arrangør av turneringer i en mannsalder. Dermed har han bygget seg opp et stort kontaktnett, noe han forklarer som en viktig grunn til at så mange sterke spillere besøker turneringen.

– Vi byr på gratis hotellrom og mat til alle GM-ene. Det, samt det at jeg er 75 år gammal og har fått et omfattande kontaktnett, er nok hovedgrunnen til at vi har 39 stormestere påmeldt, sier Erlandsson, og legger til at en ChessBase-artikkel av sjakkfotograf Alina l’Ami har gitt dem verdifull reklame.

CellaVision Chess Cup arrangeres for tredje gang i år. I 2015 gjorde Aryan Tari, som har representert Lund i den svenske Eliteserien, en god prestasjon med andreplass bak Lars Karlsson, mens Leif E. Johannessen tok en pen fjerdeplass bak vinneren Sergey Volkov i fjor.

Turneringen starter med fire runder hurtigsjakk og avsluttes med fire partier langsjakk. Blant de 39 påmeldte stormesterne, er navn som Alexei Shirov, Nils Grandelius, Ivan Saric, Sune Berg Hansen og Evgeny Miroshnichenko.

Aryan Tari deltok i CellaVision Chess Cup i 2015 - med suksess. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari deltok i CellaVision Chess Cup i 2015 – med suksess. Foto: Tarjei J. Svensen

(Besøkt 2 501 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Skuffet svensk arrangør: «Hvorfor kommer ingen nordmenn hit?»"

  1. Olav Erikstad | 23. juli 2017 på 08:05 |

    Kan det være fordi turneringen ikke er en sjakkturnering, men i stor grad en hurtigsjakkturnering? Selv «langsjakkrundene» der går med en mye hurtigere betenkningstid enn Xtracon. Hurtigsjakk kan være pop i Norge også, men når man bruker ferie på å spille sjakk, vil man helst spille ordentlig.

Stengt for kommentarer.