Fire år etter det mystiske fallet, er det tidligere vidunderbarnet på vei opp igjen

OVERRASKET: Teimour Radjabov overrasket ved å vinne i Geneve. Foto: Valera Belobeev/worldchess.comOVERRASKET: Teimour Radjabov overrasket ved å vinne i Geneve. Foto: Valera Belobeev/worldchess.com

Et katastroferesultat i Stavanger i 2013 markerte starten på Teimour Radjabovs store fall. Nå kan vidunderbarnet som slo Garry Kasparov som 15-åring bli Magnus Carlsens VM-utfordrer.

av Tarjei J. Svensen

30-åringen gikk overraskende helt til topps i Geneve Grand Prix, og innkasserer 20.000 euro (ca 184.000 kroner) for seieren. Den tredje av totalt fire turneringer i FIDEs GP-syklus ble avsluttet i Sveits lørdag.

Radjabov var bare rangert som nummer 12 blant de 18 deltakerne i feltet, men forble ubeseiret på de ni rundene etter tre seire og seks remiser. Aserbadsjaneren sto alene på topp med 6 poeng, et halvt poeng foran russerne Alexander Grischuk og Ian Nepomniachtchi.

– Jeg kan ikke være misfornøyd med plasseringen og resultatet mitt. Jeg spilte ganske bra sjakk, bortsett fra partiet mitt mot Grischuk og i dag. Jeg klarte å ta meg sammen og jeg tror det er derfor tingene gikk såpass bra for meg her, sa Radjabov etter den avsluttende remisen mot Nepomniachtchi.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Geneve

Seieren i Sveits er den tidligere verdensstjernens første i en turnering med klassisk betenkningstid siden 2008. Aserbadsjaneren som var oppe på fjerdeplass på verdensrankingen i 2012, har vært noe mindre aktiv de siste årene og falt til 43. plass så sent som i november 2016.

Nå tjener Radjabov 18 ratingpoeng og klatrer til 20. plass på den flytende verdensrankingen.

Avgjorde med seire over Giri, Eljanov og Svidler

KØLLESLAG: Teimour Radjabov fikk en drømmestart med seire i de to første rundene. Foto: World Chess

KØLLESLAG: Teimour Radjabov fikk en drømmestart med seire i de to første rundene. Foto: World Chess

Aserbadsjaneren har vært kjent for å være noe forutsigbar i åpningene, men «den nye Radjabov» ser ut til å ha utvidet åpningsrepertoaret sitt. Allerede etter to runder tok han grepet om turneringen med seire over Anish Giri og Pavel Eljanov.

I partiet mot sistnevnte hadde Radjabov bare sekunder igjen på klokka da han slo til med et kølleslag på g7.

Radjabov fortsatte med fire strake remiser, og avgjorde i praksis i Geneve med å slå Peter Svidler i sjuende runde.

Slo Kasparov som 15-åring

Radjabov for det sterke SOCAR i Europacupen i Bulgaria i 2010. Foto: Tarjei J. Svensen

Radjabov for det sterke SOCAR i Europacupen i Bulgaria i 2010. Foto: Tarjei J. Svensen

Teimour Radjabov er regnet som en av de største vidunderbarnene sjakkverdenen har sett noensinne. Bare 12 år gammel slo han gjennom ved å bli europamester for spillere under 18 år. To år senere satte han rekord som tidenes yngste stormester og en av de yngste som har nådd topp 100 i verden.

15 år gammel kom det store gjennombruddet da han slo ingen ringere enn Garry Kasparov med svart i den berømte Linares-turneringen i Spania. Seieren vakte oppsikt over hele verden og tenåringen ble spådd en lysende fremtid.

Radjabov ble etter hvert en stor stjerne i det sjakkgale hjemlandet, og det ble også suksess på det personlige plan. Høsten 2011 giftet han seg med Elnara Nasirli, datteren til sjefen for det statlige oljeselskapet SOCAR. Paret fikk en datter i 2013.

Etter flere sterke prestasjoner i 2011 og 2012 nådde Radjabov det som fortsatt er høydepunktet i karrieren med fjerdeplass på verdensrankingen. Det skulle imidlertid vise seg at Radjabov slet med å leve opp til de skyhøye forventningene etter å ha nådd rekordnoteringen 2799 høsten 2012.

Året etter begynte nedturene å komme på rekke og rad. I 2013 fikk han den ene friplassen til Kandidatturneringen i London ettersom aserbadsjanske SOCAR var hovedsponsor. Der var det som kjent Magnus Carlsen som til slutt stakk av med seieren, mens Radjabov gjorde mageplask og endte desidert sist blant de åtte deltakerne.

Den skuffende prestasjonen gjorde at Radjabov tilsynelatende mistet fullstendig motivasjonen og på mystisk vis falt som en stein på verdensrankingen. Nedturen fortsatte i Stavanger bare én måned etter med nestsisteplass i Norway Chess og kun Jon Ludvig Hammer bak seg.

På under et år raste Radjabov hele 80 ratingpoeng. Bunnpunktet kom i november i fjor da han for første gang på over 10 år falt under 2700 i rating. Radjabov fikk etter hvert hodet over vannet, og klatret over den viktige grensen, og med prestasjonen i Geneve er det tegn som tyder på at den tidligere barnestjernen er på vei oppover igjen.

Vil ikke tenke på VM-finaleplass

ASERBADSJAN: Landsmennene Teimour Radjabov og Shakhriyar Mamedyarov kan vinne de to plassene til Kandidatturneringen. Foto: Valera Belobeev/worldchess.com

ASERBADSJAN: Landsmennene Teimour Radjabov og Shakhriyar Mamedyarov kan vinne de to plassene til Kandidatturneringen. Foto: Valera Belobeev/worldchess.com

Med 170 Grand Prix-poeng for førsteplassen, ligger han dessuten godt an i kampen om å kvalifisere seg til spill om VM-finale i 2018. I et intervju med arrangøren hevder 30-åringen at han har et avslappet forhold til en ny sjanse til å spille seg til VM-match.

– Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å unngå å tenke på det siden det fortsatt er én turnering igjen. Det er mye som kan skje. Taper man ett parti, så minskes sjansene til å kvalifisere. Jeg har spilt Kandidatturneringen før, og jeg er ikke som en 16- eller 18-åring som blir overlykkelig av å kvalifisere seg, men jeg blir selvsagt glad om jeg klarer det.

– Planen min er bare å forsøke å spille bra sjakk og gjøre mitt beste og forbedre meg. Jeg tenker ikke på det foreløpig, sa Radjabov.

Shakhriyar Mamedyarov og Grischuk leder i Grand Prix-sammendraget, men Radjabov kan slå ut sistnevnte dersom han gjør en god prestasjon i årets siste turnering på Mallorca i november. De to beste i sammendraget kvalifiserer seg til Kandidatturneringen neste år. I tillegg deles det også ut to plasser fra FIDEs World Cup som går i Georgia i september og to plasser til de to med høyest gjennomsnittlig rating i 2017.

De to eneste andre som har mulighet til å kvalifisere seg, er Ding Liren og Maxime Vachier-Lagrave.

P.S: Jon Ludvig Hammer sto over i Geneve på grunn av deltakelse i Landsturneringen. Den nybakte norgesmesteren skal spille den fjerde- og siste turneringen på Mallorca 16. – 25. november.

(Besøkt 2 319 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Fire år etter det mystiske fallet, er det tidligere vidunderbarnet på vei opp igjen"

  1. jaja det langt fra å spille ok en turnering til å skulle matche Carlsen på sikt…Da er det mer spennende hva Kasparov får til fremover….

Stengt for kommentarer.