Wesley So vant i Spania til tross for bisarr tabbe

Wesley So vant i Leon, men turneringen vil huskes for en av de merkeligste tabbene i sjakkhistorien. Foto: Torneo Magistral de Ajedrez Ciudad de LeónWesley So vant i Leon, men turneringen vil huskes for en av de merkeligste tabbene i sjakkhistorien. Foto: Torneo Magistral de Ajedrez Ciudad de León

Gjorde verdensstjernen en av sjakkhistoriens største tabber?

av Tarjei J. Svensen

Wesley So (23) har ikke helt klart å følge opp fantomprestasjonene som gjorde ham til nummer to på verdensrankingen tidligere i år. Den filipinsk-fødte amerikaneren remiserte alle sine ni partier i Norway Chess, og endte midt i feltet med 4,5 poeng.

So fulgte opp med en svak 7. plass i Paris Grand Chess Tour etter en fryktelig lynsjakkdel med ti tap på 18 partier. 23-åringen løftet seg med 2. plass i Leuven bak Magnus Carlsen, men den regjerende Grand Chess Tour-mesteren er neppe fornøyd med det han har vist de siste månedene.

I den tradisjonsrike hurtigsjakkturneringen Torneo Magistral de Ajedrez Ciudad de León i Spania som ble fullført søndag, fikk So en opptur. Verdenstreeren gikk helt til topps, i konkurranse med Viswanathan Anand, den polske juniorstjernen Jan-Krzystof Duda og det unge hjemmehåpet Jaime Santos Lantasa.

Det gikk imidlertid ikke helt på skinner for So. Det chess.com omtaler som en «bisarr tabbe» i det første partiet mot Duda i semifinalen har fått sjakkentusiaster til å sperre opp øynene. 

I det 17. trekket gjorde So det som nok går inn i historien som en av sjakkhistoriens mest ufattelige bukker noensinne. I stedet for å ta tilbake med dronningen på f3, valgte So å ta på b4. Det er bare ett problem: Det gir bort dronningen!

So tok på solbrillene og glemte den mirakuløse tabben i det første partiet. Foto: Torneo Magistral de Ajedrez Ciudad de León

So tok på solbrillene og glemte den mirakuløse tabben i det første partiet. Foto: Torneo Magistral de Ajedrez Ciudad de León

So skal, ifølge Chess24, ha forklart at han forventet at Duda skulle ta på d2 først, så slå på f3. Ifølge Johan Salomon på Twitter, forklarte han også at han bare så brettet fra andre- til åttenderaden.

Det er ikke første gang verdensstjerner gjør uforståelige tabber, men det er ytterst sjelden man ser tabber på dette nivået så tidlig i partiet. Det viser uansett at selv de beste spillerne i verden er menneskelige og kan gjøre ufattelige tabber.

So slo uansett tilbake umiddelbart i det neste partiet og vant matchen mot Duda. Han avanserte så til finalen, der han vant 3,5-2,5 over Anand.

Det spørs nok om turneringen likevel vil huskes mest for en av de mest sjokkerende tabbene i sjakkhistorien.

(Besøkt 1 753 ganger, 1 besøk i dag)