Nicolai Getz fikk ikke sove natta før den store dagen

Nicolai Getz. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noNicolai Getz. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Så slo 25-åringen til med stormesternapp.

av Tarjei J. Svensen
STORMESTER? Nicolai Getz med sitt første napp i GM-tittelen i Sveins 10. minneturnering. Foto: Bjarke Sahl

STORMESTER? Nicolai Getz med sitt første napp i GM-tittelen i Sveins 10. minneturnering. Foto: Bjarke Sahl

Norge har fått tre nye stormestere i løpet av de siste to årene. Nå føyer Nicolai Getz (25) seg inn i rekken av kandidater til å bli nummer 15 i rekken her i landet.

OSS-spilleren gjorde sitt livs prestasjon i Sveins 10. minneturnering, som ble avsluttet i forrige uke.

Med sju poeng på de ni partiene holdt det til tredjeplass i den internasjonale turneringen, ett poeng bak suverene Benjamin Arvola Notkevich og et halvt poeng etter stormester Tiger Hillarp Persson. Resultatet er dessuten godt nok til 25-åringens første stormesternapp.

– Jeg må prøve å forbedre meg, ellers kommer det ikke flere GM-napp. Jeg må bare prøve å jobbe hele tiden. Men dette skal selvfølgelig feires, sier den ambisiøse 25-åringen til Matt & Patt i strålende solskinn på terassen til Oslo Schakselskap.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste Sveins 10. minneturnering

Getz har vært en av landets mest aktive sjakkspillere i en årrekke, i tillegg til å være en populær sjakktrener for både barn og voksne. Flere ganger han han vært nær å ta den første inntegningen i stormestertittelen, uten å lykkes i det avgjørende øyeblikket.

I fjor vår var han bare en remis i siste runde av Europamesterskapet unna å ta sitt første napp. En rekke gode resultater samme vår ble Getz belønnet med en plass på det norske OL-laget i Baku, på bekostning av Johan Salomon.

I perioden etter Sjakk-OL kom det også noen nedturer, ikke minst i TV 2 Fagernes Chess International i påska. Bare en kjempespurt med tre avsluttende seire hindret fullstendig katastrofe.

– Jeg husker ikke den turneringen lenger. Jeg tror jeg har fortrengt den. Jeg var veldig lei sjakk, og hadde ikke noe viljestyrke og motivasjon, sier Getz. Men jeg fikk det mot slutten da jeg møtte Tor Fredrik Kaasen. Da fikk jeg litt skadefryd og tenkte jeg skulle ødelegge nappet hans, gliser 25-åringen.

Getz har vanskeligheter med å forklare snuoperasjonen.

– Jeg jobber skikkelig under partiene. Jeg har viljestyrke til å jobbe, men det kan bare være fordi solen skinner. På grunn av studier har jeg ikke hatt tid til å gjøre annet enn chess.com-oppgaver på t-banen. Det blir kanskje en halvtime hver dag. Det er veldig gøy, sier lærerstudenten.

Fikk søvnproblemer før siste dagen

SKALP: Nicolai Getz slo klubbkamerat fra OSS, svenske Emanuel Berg. Foto: Bjarke Sahl

SKALP: Nicolai Getz slo klubbkamerat fra OSS, svenske Emanuel Berg. Foto: Bjarke Sahl

Getz fikk en utmerket start på Sveins minneturnering med fire strake seire. Cornelius Kvendseth, Ole Christian Moen, Atle Grønn og den svenske stormesteren Emanuel Berg ble ekspedert i rask rekkefølge. Det gikk imidlertid ikke helt på skinner, sier Getz.

– Det startet med katastrofe da jeg overså at Ole Christian fanget dronningen min. Men siden jeg klarte å vinne det partiet, måtte jeg ta frem reservegiret og jeg ble varm i trøya etter det. Det er alltid marginer når man gjør det bra. Det er mange partier som kunne gått andre veien.

I femte runde gikk han ned mot sin gode venn Arvola Notkevich, før han slo tilbake med seire over Jonny Hector og  Justin Tan. Da stormesternappet plutselig ble aktuelt, begynte imidlertid nervene å melde seg.

Før partiet mot Hillarp Persson i åttende runde fikk han søvnproblemer og var oppe til kl fire om morgenen.

– Jeg fikk ikke sove noe. Jeg bare lå lys våken hele natta. Jeg prøvde å ikke tenke på ting. Jeg vet ikke hvordan man skal håndtere de situasjonene, så det endte med at jeg ikke så noe i partiet mot Tiger. Det var et mirakel at jeg nesten fikk sjanser der også.

I det avgjørende partiet mot Martin Haubro utnyttet Getz flere feil av dansken. Med tårn over var resten enkelt.

Dermed var nappet i boks. Nå sikter han mot stormestertittelen, uten at han føler noe hastverk av den grunn.

– Eneste målet mitt er å forbedre meg som sjakkspiller. Antageligvis kommer jeg til å fortsette å gjøre chess.com-oppgaver på t-banen. Jeg veldig lyst til å bli stormester. Men det er ikke noe jeg kan pushe på for heller. Jeg prøvde å kombinere studier og sjakk tidligere, men det gikk ikke så bra.

– Jeg kommer til å spille mye mindre enn før, og satser heller på å trene mer når jeg får tid. Så skal jeg prøve å nyte livet litt mer, avslutter han.

Getz valgte å stå over Landsturneringen og skal heller spille Xtracon Chess Open i Danmark senere i juli.

(Besøkt 1 518 ganger, 1 besøk i dag)