Garry Kasparov gjør comeback: – Han kommer over midten

COMEBACK: Hvordan gjør Garry Kasparov det i comebacket? Foto: Lennart OotesCOMEBACK: Hvordan gjør Garry Kasparov det i comebacket? Foto: Lennart Ootes

Tidenes sjakkspiller skal delta i lyn- og hurtigsjakkturnering – 12 år etter at han la opp.

av Tarjei J. Svensen

Kasparov skal delta i St. Louis Rapid & Blitz fra 14. – 19. august, like etter at Magnus Carlsen har vært i aksjon under hovedturneringen Sinquefield Cup (31. juli – 12. august). Lyn- og hurtigsjakkturneringen inngår i Grand Chess Tour og spilles med samme format som i Paris og Leuven.

– Det blir fantastisk å offisielt komme tilbake til sjakken og definitivt ikke noe jeg forutså mer enn et tiår etter at jeg la opp, sier sjakklegenden til arrangørens nettsider.

Det er 12 år siden 54-åringen under avslutningen på Linares-turneringen sjokkerte sjakkverdenen med å legge opp som sjakkspiller. I 2005 var en æra over for den 13. verdensmesteren i sjakk, av de fleste regnet som tidenes sjakkspiller med 20 år som nummer én på rankingen.

Siden den gang har Vladimir Putin-kritikeren vært mest opptatt av politikk, menneskerettigheter og bokskriving. Kasparov har imidlertid dukket opp som kommentator under turneringene i St. Louis og deltatt i oppvisningsmatcher ved flere anledninger.

I 2006 endte en duell i Valencia mot den store rivalen Anatoly Karpov 2-2, mens han i 2015 knuste Nigel Short hele 8,5-1,5 i lyn- og hurtigsjakk i St. Louis.

I fjor vår, på samme sted, tok han ett steg opp og stilte opp mot Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Wesley So i lynsjakk. Kasparov viste der glimt av gammel storhet ved å ta tredjeplass med 9,5 poeng, foran Caruana, men 1,5 poeng bak Nakamura og et halvt poeng bak So.

Disse ti spillerne deltar

St. Louis Rapid & Blitz går, dessverre for norske sjakkfans, uten Magnus Carlsen. Det er likevel et felt i verdenstoppen som Kasparov skal bryne seg på.

I tillegg til amerikanerne Hikaru Nakamura og Fabiano Caruana, får vi også se Norway Chess-vinner Levon Aronian, regjerende lynsjakkverdensmester Sergey Karjakin, hans tidligere VM-motstander Viswanathan Anand og lynspesialisten Ian Nepomniachtchi.

Tsjekkiske David Navara samt de tidligere lynsjakkverdensmesterne Le Quang Liem fra Vietnam og Lenier Dominguez fra Cuba er de øvrige spillerne som har fått friplasser i denne delen av Grand Chess Tour.

– Jeg ser veldig frem til å møte ham igjen. Jeg mistenker at han kommer veldig godt forberedt, sier Caruana til Chess.com.

Hvordan gjør Garry Kasparov det i comebacket?

  • 3. - 4. plass (43%, 230 Votes)
  • 5. - 6. plass (27%, 145 Votes)
  • 1. - 2. plass (13%, 72 Votes)
  • 7. - 8. plass (12%, 66 Votes)
  • 9. - 10. plass (5%, 25 Votes)

Antall stemmer: 538

Loading ... Loading ...

De ti sjakkstjernene skal spille totalt 27 partier lyn- og hurtigsjakk. Premiefondet er ca. 1,25 millioner kroner.

– Det er ikke bare kaliberet av talent som er historisk i denne turneringen, men det faktum at den legendariske verdensmesteren har bestemt seg for å komme ut av pensjonisttilværelsen for innvielsen av denne St. Louis Rapid & Blitz er helt klart enestående, sier Tony Rich, daglig leder for sjakklubben i St. Louis.

Til Forbes sier Rich at de ikke trengte å bruke mye tid på å overbevise Kasparov til å gjøre comebacket.

Atle Grønn: – Tror han vil komme over midten

EKSPERT: Atle Grønn, sjakkspaltist i Aftenposten og kommentator. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

EKSPERT: Atle Grønn, sjakkspaltist i Aftenposten og kommentator. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Sjakkentusiaster og Kasparov-fans som deltar i Landsturneringen i Stavanger jubler over gladnyheten torsdag kveld. En av dem er sjakkspaltist i Aftenposten, Atle Grønn.

– Dette er stort! Det er noe alle sjakkspillere bør følge med på. Det blir veldig morsomt, sier sjakkforfatteren til Matt & Patt om comebacket.

Og fortsetter:

– Han har nivået inne og kommer til å trene som en gærning, for han legger så mye inn i det. Vi har bare to superstjerner i sjakken, Magnus og Kasparov. Nå kommer den andre inn. Han er den eneste som kan matche Magnus i stjernestatus. Det er veldig morsomt og kult at han gjør det i USA.

Den internasjonale mesteren tror Kasparov kan hevde seg 12 år etter at han la opp.

– Jeg tror han vil komme over midten. Han kan gjøre det veldig bra. Jeg tror det er veldig åpent. Så god som han var i de lynpartiene i fjor, så blir det veldig spennende.

Grønn sier at det store spørsmålet blir om Kasparovs fortsetter med sine angrepsåpninger og hvordan de vil holde mot verdenseliten i hurtigsjakk.

– Er det noe risiko for at han ødelegger legendestatusen sin ved å stille opp her?

– Det er litt risiko, det er derfor han ikke vil være med for ofte. Men han vet nok hva han gjør og kommer til å trene veldig hardt. Han er nok den mest seriøse av samtlige der, sier Grønn.

Kasparov skal for øvrig også stille i den populære Ultimate Moves, en slags lagturnering hvor spillerne bytter på å gjøre trekk. Så gjenstar det å se om tidenes sjakkspiller gjør comebacket permanent, eller om han legger opp nok en gang.

(Besøkt 2 050 ganger, 1 besøk i dag)