Dominerte i Leuven: – Dette er Magnus Carlsen-show!

SUVEREN: Magnus Carlsen dominerte i Leuven, og sikret seieren to runder før slutt. Foto: Lennart OotesSUVEREN: Magnus Carlsen dominerte i Leuven, og sikret seieren to runder før slutt. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen feide motstanderne av brettet og vant sin andre Grand Chess Tour-turnering på rad. Og det to runder før slutt.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen utklasset konkurrentene og dominerte fullstendig Your Next Move Grand Chess Tour i belgiske Leuven. 26-åringen tapte ikke et eneste parti på den siste dagen med lynsjakk, og seieren ble sikret to runder før slutt.

SEIER: - Det føles bra, bedre enn i fjor, var kommentaren Magnus Carlsen ga da han sto med trofeet. Foto: Lennart Ootes

SEIER: – Det føles bra, bedre enn i fjor, var kommentaren Magnus Carlsen ga da han sto med trofeet. Foto: Lennart Ootes

Carlsen endte til slutt på 25,5 poeng, hele tre poeng foran Wesley So på andreplass. Maxime Vachier-Lagrave tok tredjeplassen med 22 poeng.

Verdensmesteren mottok trofeet av ordføreren i Leuven.

– Det føles bra å vinne, bedre enn i fjor, sa en ordknapp seierherre til arrangørens egen reporter Maurice Ashley under avslutningsseremonien.

Det er andre år på rad nordmannen går til topps i Leuven. I fjor sikret Carlsen seieren i turneringen tre runder før slutt, men denne gangen nøyde han seg altså med to runder.

Carlsen får rundt 312,000 kroner for seieren i Leuven. Legger man sammen premiepengene for førsteplassen i Paris, har sjakkstjernen totalt tjent rundt 575.000 kroner på de to triumfene.

– Det er en helt ekstraordinær prestasjon av Magnus, sier en imponert Yasser Seirawan, som kommenterer for arrangørens.

– Dette er Magnus-Carlsen show, gjentok stormesteren flere ganger i løpet av sendingen.

– Jeg er forbløffet av det han har prestert her, sier stormesteren Christian Chirila, som sammen med Seirawan og Bergen-bosatte Jovanka Houska kommenterte fra St. Louis.

Tidenes sjakkspiller Garry Kasparov, hjernen bak Grand Chess Tour, var på plass i Leuven og hyllet Carlsen.

– Det var en fenomenal prestasjon av Magnus. Min oppfatning er at mens de andre spilte lynsjakk, så spilte Magnus sjakk. Han dominerte fullstendig, sa Kasparov.

Sjakklegenden sier han håper Carlsen nå kan overføre det han kaller «Magnus-magien» over til klassisk sjakk. Neste oppgave for verdensmesteren er Sinquefield Cup i St. Louis 31. juli – 12. august, som er den tredje turneringen i Grand Chess Tour.

– Jeg ser frem til litt hvile nå, svarte Carlsen på spørsmål om han så frem til neste turnering.

Carlsen står over den påfølgende lyn- og hurtigsjakkturneringen samme sted, men er med i finalen i London Chess Classic i desember.

SE OGSÅ: Alle partiene fra Leuven

Nordmannen ligger nå svært godt an i sammendraget i Grand Chess Tour med 25 poeng etter seirene i Paris og Leuven. Maxime Vachier-Lagrave er nærmeste utfordrer med 18 poeng, mens So på tredjeplass har 14 poeng.

Stormesterkommentatorene ble målløs av det nordmannen presterte de to siste dagene. I lynsjakken tok Carlsen utrolige 14,5 av 18 poeng. Dermed er Carlsen oppe på 2948 etter å ha innkassert hele 49 ratingpoeng. Det gjør at han øker forspranget ned til toer Hikaru Nakamura på verdensrankingen.

Hikaru Nakamura, som sto over i Leuven, er nå 80 poeng bak på 2868, mens Vachier-Lagrave er ytterligere 15 poeng bak.

Gikk til hotellet mellom rundene

Ifølge kommentator Maurice Ashley omgikk ikke verdensmesteren konkurrentene mellom rundene. I stedet skal han ha gått ut av rådhuset og tatt seg en spasertur for å få seg frisk luft.

– Han unngår rett og slett de andre spillerne og vil tilsynelatende ikke se noen. Det ser ut som det fungerer for han, sa stormesteren.

Carlsen lå tre poeng bak Wesley So etter hurtigsjakken fredag. Da røyken hadde lagt seg etter en fantastisk dag med lynsjakk lørdag, var Sos forsprang forduftet. Duoen lå plutselig helt likt, mens Maxime Vachier-Lagrave jaktet ytterligere to poeng bak.

Det tok ikke mange rundene før konkurrenene ble ristet av. Etter tredje runde grep han ledelsen – og så seg aldri tilbake.

Endelig resultatliste. Foto: Grand Chess Tour

Endelig resultatliste. Foto: Grand Chess Tour

Åpningen på dagen var mer forsiktig. Med hvite brikker fikk han ingenting til med hvit mot Anand, og partiet endte med avbytter og remis etter bare 29 trekk.

Samtidig tok So en oppskriftsmessig seier over Jobava, og Carlsen ble skjøvet ned til andreplass igjen.

I andre runde gikk derimot resultatene Carlsens vei. Først gikk So ned mot Anand, før verdensmesteren selv fikk hjelp av et feilsått offer fra Vladimir Kramnik, som spilte med hvite brikker.

– En dominerende prestasjon av verdensmesteren, konstaterte stormester Christian Chirila på den offisielle sendingen.

FAN: Magnus Carlsen fikk hjelp av fem år gamle Oliver til å utføre det første trekket i lynsjakken. Foto: Lennart Ootes

FAN: Magnus Carlsen fikk hjelp av fem år gamle Oliver til å utføre det første trekket i lynsjakken. Foto: Lennart Ootes

Tryllet mot Vachier-Lagrave

Oppgjøret mot Vachier-Lagrave i tredje runde ble et fyrverkeri av et parti. Carlsens aggressive 4.g4 fikk kommentatorene til å måpe.

– Wow, utbrøt Yasser Seirawan og Jovanka Houska nærmest i kor da trekket dukket opp på brettet.

Nordmannen kjørte på med alt han hadde mot den svarte kongen og ofret to bønder. Computerne var mildt sagt skeptiske, men det viste seg at det var langt vanskeligere å demme opp for truslene for et menneske. Carlsen lot ikke anledningen gå fra seg til å ofre enda mer materiell, noe som gjorde det hele surt for Vachier-Lagrave.

Franskmannen fikk store problemer med en innesperret løper på c8, og det gjorde ikke noe at Carlsen bare hadde sekunder igjen på klokka. Helpoenget dro han likevel i land.

– Det må være en av de merkeligste lynsjakkpartiene jeg kan huske å ha sett, sier Seirawan, som roste Carlsen for spillet-

– Et fantastisk parti! Jeg elsket hvert sekund av det, sier tidligere VM-utfordrer Nigel Short.

Carlsen fortalte etterpå at han satset alt på trumfkortet sitt: Bonden på d6.

– Jeg har brent broer tidligere, så jeg måtte bare fortsette. Med hans manglende utvikling så hadde ikke materiellet noe å si, så jeg forsøkte å spille så aggressivt som mulig..

– Han spilte ekstremt bra, innrømmer Vachier-Lagrave.

SUVEREN: Magnus Carlsen ristet raskt av seg konkurrentene i Leuven. Her før partiet mot Ian Nepomniachtchi. Foto: Lennart Ootes

SUVEREN: Magnus Carlsen ristet raskt av seg konkurrentene i Leuven. Her før partiet mot Ian Nepomniachtchi. Foto: Lennart Ootes

I fjerde runde så det ut som uberegnelige Vasily Ivanchuk skulle klare å overliste Carlsen. Ukraineren, som av ukjente grunner flere ganger i løpet av dagen måtte løpe fra spillesalen i rådhuset i Leuven, mistet derimot grepet i springersluttspillet. Plutselig falt hvits bønder. Nytt poeng til Carlsen.

– Vassily hadde et litt bedre sluttspill, men så gikk han plutselig rett ned. Utrolig, utbryter Seirawan.

Den rumenske stormesteren Christian Chirila holdt ikke igjen da han skulle beskrive spillet til verdensmesteren.

– Han spiller veldig fornuftig sjakk og gjør ikke noen store feil. Han spiller ut motstanderne sakte, men sikkert og utnytter feilene de gjør. Det er slik vi kjenner Magnus fra gamle dager. Vi ser gjenoppstandelsen til Magnus fra da han dominerte, sier kommentatoren.

Og Carlsen fortsatte å vinne. I møtet med kompis og tidligere treningskamerat Nepomniachtchi fikk han dessuten avslutte med dronningoffer.

– Veldig pent! utbrøt Jovanka Houska

I sjette runde var Carlsen i ferd med å utspille Levon Aronian i tårnsluttspillet, men armeneren klarte med sekunder igjen på klokka å redde et halvt poeng.

I sjuende runde sikret Carlsen turneringsseieren med remis mot Anish Giri, mannen som påførte ham det eneste tapet i lynsjakken lørdag.

I åttende runde møtte angrepsmaskinen Baadur Jobava sin overmann.

SJAKKMATT: Magnus Carlsen setter Baadur Jobava sjakkmatt i åttende runde i Leuven. Foto: Lennart Ootes

SJAKKMATT: Magnus Carlsen setter Baadur Jobava sjakkmatt i åttende runde i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Carlsen avsluttet lynsjakken med remis mot toer Wesley So og unngikk dermed å tape søndag.

Your Next Move Grand Chess Tour sponses av den belgiske forretningsmannen Jan Callewaert, som var en del av Garry Kasparovs stab under presidentvalget i Tromsø i 2014.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 633 ganger, 1 besøk i dag)