Carlsen herjet i lynsjakk igjen – spiste opp forspranget til So

FORNØYD: Magnus Carlsen har grunn til å være fornøyd med prestasjonen på første lynsjakkdag i Leuven. Foto: Lennart OotesFORNØYD: Magnus Carlsen har grunn til å være fornøyd med prestasjonen på første lynsjakkdag i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Nå er det duket for forrykende avslutning i Leuven søndag.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen lå på tredje plass, tre poeng bak Wesley So før del én av to dager med lynsjakk i Your Next Move Grand Chess Tour i belgiske Leuven. Lørdag sørget han for en oppvisning. i ekte Carlsen-ånd, med suverene 7,5 av 9 poeng. Amerikanerens forsprang er plutselig forduftet.

Dermed står duoen helt likt med 18,5 poeng hver før de ni siste rundene med lynsjakk søndag. Maxime Vachier-Lagrave er ytterligere to poeng bak, mens Anish Giri på fjerdeplass er trolig for langt bak på 15,5 poeng.

Drømmen om å forsvare fjorårets triumf i den belgiske byen utenfor Brussel lever i beste velgående.

Resultater før siste dag med lynsjakk i Leuven. Foto: Grand Chess Tour

Resultater før siste dag med lynsjakk i Leuven. Foto: Grand Chess Tour

Selv om mye kan skje på ni runder, tyder alt på at det står mellom Carlsen, So og Vachier-Lagrave.

Sjakksnakk: Når Carlsen har tatt igjen hele forspranget på dag én, skal det bli tøft for So å snu trenden og holde tritt med Carlsen på dag to.

– Resultatet i dag var selvsagt fantastisk. Men det er fortsatt en stor jobb som må gjøres. I morgen har jeg ikke fordelen av å komme bakfra, sier Carlsen.

26-åringen forteller at han følte seg fin i de første fem rundene i dag, men at han så ble sliten.

– Men det går fint. På slutten av slike dager må man sannsynligvis spille på adrenalinet uansett.

Carlsen åpnet forrykende med 5,5 av 6 poeng etter seire over blant andre Viswanathan Anand,  Vachier-Lagrave, Vassily Ivanchuk, Ian Nepomniachtchi og Levon Aronian. I sjuende runde var det nordmannen som ble utspilt av en av sine tøffeste konkurrenter, Anish Giri.

FORNLYD: Magnus Carlsens seier over Maxime Vachier-Lagrave var svært viktig. Her med Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes

FORNLYD: Magnus Carlsens seier over Maxime Vachier-Lagrave var svært viktig. Her med Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes

– Jeg vil ikke vie for mye oppmerksomhet til dette partiet. Magnus ble totalt utspilt her, sier Garry Kasparov på arrangørens sending.

Etter nedturen mot Giri, slo Carlsen umiddelbart tilbake. Den publikumsvennlige georgieren Baadur Jobava er fortsatt like hjelpeløs og har kun klart å skrape sammen to remiser på 18 partier.

Carlsen avsluttet dagen med å slå nettopp So med hvite brikker. Et mesterlig parti der han på sedvanlig vis styrte partiet inn i ukjent farvann. Carlsen vant etter hvert en bonde, og fikk en gull-løper som gjorde livet vanskelig for svarts konge. Med liten tid og under kraftig press, kollapset So og gikk rett inn i en springergaffel.

– Jeg mistet litt av dampen på slutten, men jeg spilte heldigvis bedre enn han gjorde, sier Carlsen.

Nordmannen får ros av Garry Kasparov, som er på plass for å kommentere i Leuven.

– Bortsett fra det fryktelige partiet mot Anish, har Magnus hatt en fremragende prestasjon i dag, sier Carlsens tidligere trener.

Kasparov uttalte tidligere at oppgjøret mellom Carlsen og So vil bli avgjørende for hvem som stikker av med seieren i Leuven.

– Hvis Magnus vinner, så tror jeg han er ustoppelig, sa sjakklegenden da nordmannen begynte å høste inn helpoeng.

TRIUMF: Magnus Carlsen med seier over Wesley So i første lynsjakkparti i Leuven. Foto: Lennart Ootesq

TRIUMF: Magnus Carlsen med seier over Wesley So i første lynsjakkparti i Leuven. Foto: Lennart Ootes

SLITEN: Magnus Carlsen under lørdagens lynsjakk i Leuven. Foto: Lennart Ootes

SLITEN: Magnus Carlsen under lørdagens lynsjakk i Leuven. Foto: Lennart Ootes

Carlsen må nå unngå den samme kollapsen som i Paris Grand Chess Tour. Den gang ledet han med 2,5 poeng, før han overraskende gikk på tre strake tap. Carlsen vant over Vachier-Lagrave etter ekstraomganger, men man hadde likevel følelsen av at nordmannen ikke var helt på topp.

Lørdag så det langt bedre ut, og Carlsen har nå også økt sin ledelse ned til nummer to på verdensrankingen i lynsjakk. Det skiller nå 60 poeng ned til Hikaru Nakamura, mens Vachier-Lagrave er skjøvet ned til tredjeplass.

Søndag skal det hele avgjøres med motsatte farger. I siste runde venter det som kan bli oppgjøret som avgjør Grand Chess Tour: Med svart mot Wesley So.

Your Next Move Grand Chess Tour sponses av den belgiske forretningsmannen Jan Callewaert, som var en del av Garry Kasparovs stab under presidentvalget i Tromsø i 2014. Det kjempes om et totalt premiefond på nær 1,3 millioner kroner i Leuven. Vinneren stikker av med 316.000 kroner.

Spillerne får et par ukers pause før langsjakkturneringen Sinquefield Cup i St. Louis starter 31. juli.

På den offisielle sendingen kommenterer GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska og GM Christian Chirilla fra St. Louis, mens GM Nigel Short og GM Maurice Ashley er på plass i Leuven. Rundene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 344 ganger, 1 besøk i dag)