Johan-Sebastian Christiansen (19) nær napp i stormester­tittelen: – Vanvittig fornøyd

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noJohan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Det mest solide jeg har gjort i karrieren, sier sandefjordingen etter kjempeprestasjon i Serbia.

av Tarjei J. Svensen

Christiansen var svært nær ved å ta sitt første napp i stormestertittelen i Silver Lake Open, som ble avsluttet i Veliko Gradište i Serbia søndag. For at det skulle skje var han imidlertid avhengig av å vinne det siste partiet med svart mot den russiske stormesteren Vladimir Dobrov (2486).

Det så lenge lovende ut for lynfantomet fra Sandefjord, men det holdt til slutt bare til remis.

– Det der skulle jeg vunnet så jeg er på en måte skuffet over at jeg ikke klarte å vinne i dag, sier 19-åringen til Matt & Patt.

Christiansen har likevel grunn til å juble for fjerdeplass med 6,5 poeng og ratingprestasjon på 2563. Det tilsvarer stormesternivå og er karrierebeste for 19-åringen.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatliste Silver Lake Open

– Det har vært en kjempeturnering og jeg er vanvittig fornøyd med resultat og eget spill, konkluderer Christiansen.

Lynfantomet var rangert som nummer 11 blant de ti stormesterne og 97 deltakerne i feltet, men gjorde det altså betydelig over forventet. Den serbiske stormesteren Branko Damljanovic (2526), som var den eneste som klarte å slå Christiansen, vant turneringen med 7,5 poeng.

Christiansen mener resultatet i Serbia overgår det meste han har gjort tidligere.

– Jeg vil si at det er den mest solide turneringen jeg har hatt i karrieren, opp i mot den beste så langt med tanke på partikvaliteten. Jeg er meget fornøyd med eget spill, sier den ambisiøse 19-åringen.

Christiansen åpnet sterkt med 3,5 poeng på de første fire rundene etter å ha avgitt et halvpoeng til russiske Nikita Petrov (2548). I femte runde ble det remis mot stormester Nikola Nestorovic (2509) i femte runde, før det eneste nederlaget kom mot turneringsvinner Damljanovic.

I sjuende runde slo han tilbake mot en svakere spiller. I det viktige partiet mot IM Viktor Gazik i åttende runde fikk vi se angrepsmaskinen Christiansen vise seg fram.

– Det var mitt beste parti, ikke fordi jeg gjorde gode trekk hele veien, men fordi det var en veldig dynamisk stilling med mange ting å regne på. Jeg liker slike stillinger veldig godt.

– Hva var det du likte med den?

– At stillingstypen er veldig uvanlig. Slik at begge spillere må tenke selv. Dermed ser man hvem som er den beste sjakkspilleren.

Det sterke resultatet i Serbia kommer under to måneder etter at han leverte en sterk prestasjon under Reykjavik Open på Island. Heller ikke der ble det stormesternapp, men tenåringen fikk med seg en sterk seier over den sterke britiske stormesteren Gawain Jones.

Det unge sjakktalentet er først og fremst kjent for å levere lynsjakkprestasjoner i verdensklasse. Under VM i Qatar i fjor vant han åtte partier på rad. I denne disiplinen har han bare Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer foran seg.

Nå har Christiansen bevist at han kan levere på stormesternivå også med klassisk betenkningstid.

– Jeg trener jo hele tida og har på en måte ventet på det store støtet. Jeg har jo stått stille i to år, men de to-tre siste månedene har det jo endelig løsna. Jeg føler meg i fantastisk sjakkform.

19-åringen er nettopp ferdig med to år på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG og har i likhet med Johan Salomon tatt avgjørelsen om å ta et friår for å satse på sjakken. Turneringsplanene utover høsten er allerede lagt.

Neste uke seier han opp som en av outsiderne i Eliteklassen i Landsturneringen i Stavanger. Senere i sommer venter XtraCon Chess Open i Danmark, før han skal med NTG-elevene til Barcelona i august.

Den normalt svært selvsikre 19-åringen tror imidlertid ikke det er verdt å satse penga på ham som norgesmester i Stavanger.

– For å være helt ærlig har jeg egentlig utelatt meg som en kandidat til å vinne. Det er veldig mange gode som er med og er sultne på den tittelen. Jeg har veldig troa på at Jon Ludvig Hammer tar den tittelen, men jeg skal prøve å kjempe i toppen, avslutter Christiansen.

(Besøkt 1 310 ganger, 1 besøk i dag)