Carlsen irritert tross ledelse i Paris: – Jeg kollapset

LEDER: Magnus Carlsen slapper av mellom rundene. Foto: Lennart OotesLEDER: Magnus Carlsen slapper av mellom rundene. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen i pole position før siste dag av Paris Grand Chess Tour, men erkerival Hikaru Nakamura jakter bare ett poeng bak.

av Tarjei J. Svensen

Åpningen med fire strake seire over Fabiano Caruana, Etienne Bacrot, Shakhriyar Mamedyarov og Veselin Topalov på første lynsjakkdag i Paris Grand Chess Tour var forrykende. Ratingtallet på 2700chess.com viste vanvittige 2964, 90 poeng foran Nakamura. Den magiske grensen på 3000 var utrolig nok innen rekkevidde.

Så kom tabbene på rekke og rad. To tap på de neste tre rundene og forspranget krympet. Først på tid mot Alexander Grischuk, før han ble utspilt av Maxime Vachier-Lagrave.

En springegaffel mot Wesley So i siste runde reddet ledelsen og Carlsen har nå sikret seg pusterom på ett poeng ned til Nakamura før de siste ni lynsjakkpartiene søndag.

– Jeg synes det begynte veldig bra. Men så etter partiet mot Grischuk kollapset jeg og de fleste partiene etter det var bare søppel. Jeg har fortsatt den samme ledelsen som jeg hadde før i dag, men det var tre poeng tidligere. Jeg er ikke så fornøyd med det, så jeg må gjøre det bedre i morgen, sier Carlsen i intervjuet med Maurice Ashley.

SE OGSÅ: Alle partiene fra Paris Grand Chess Tour

Carlsen endte på 6 av 9 poeng første lynsjakkdag, mens Nakamura var best med 7 av 9. Det betyr at nordmannen står med 20 poeng, mens den tre år eldre rivalen på 19 poeng er ett poeng bak foran siste dag i Paris. Alexander Grischuk er ytterligere halvannet poeng bak, så alt tyder på at det står mellom nummer én og to på verdensrankingen i lynsjakk.

I fjor var det Carlsen som jaktet Nakamura. Nå er rollene snudd.

– Det er bedre enn å være bak, som jeg var i fjor. Jeg følte meg litt bedre på slutten. Det kunne vært en større ledelse, men forhåpentligvis kan jeg gjøre det bedre i morgen.

Carlsen forklarer at det var tidsbruken hans gjorde at han ble utslitt i løpet av turneringen. Verdensmesteren fikk over natta nakkeproblemer og måtte spille med spesialstol med støtte for nakken.

Nordmannen har fortsatt en betydelig ledelse på lynsjakkrankingen på 43 poeng ned til Hikaru Nakamura.

Tonen i intervjuet med den amerikanske stormesteren og kommentatoren var for øvrig langt vennligere enn i går, da Carlsen ble irritert av Ashleys spørsmål.

– Veldig pen seier av Magnus

Magnus Carlsen åpnet med seier over Fabiano Caruana. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen åpnet med seier over Fabiano Caruana. Foto: Lennart Ootes

Nordmannen åpnet dagen med det kommentator Yasser Seirawan beskrev som en smooth seier over Fabiano Caruana. Sakte, men sikkert, bygde han opp en fordel ved hjelp av en svært komfortabel springer på c5.

Da Carlsen raskt spilte det slagkraftige 21.e4!, begynte problemene for amerikaneren. Hvits livsfarlige c-bonde ble avgjørende og partiet var over etter 38 trekk.

– En veldig pen seier av Magnus. Han gjorde alle de riktige trekkene og tok en teknisk seier, kommenterte stormester Christian Chirila.

I oppgjøret mot Etienne Bacrot i andre runde kom Carlsen fryktelig dårlig ut, og det var ingenting som tydet på norsk seier. Carlsen klarte imidlertid å aktivisere kongen, og da han fikk spilt 34…Se5 var Bacrot i trøbbel.

Franskmannen bukket og få trekk senere var partiet over.

Den tredje strake seieren kom mot Veselin Topalov, som sjokkåpnet med å slå dobbelt lynsjakkverdensmester Alexander Grischuk.

Bulgareren er ikke kjent for å være noe lynfantom, og endte imidlertid tidlig opp i problemer mot Carlsen. Hvit bygde opp en fordel som han beholdt gjennom hele partiet. Spesielt det 28. trekket f5 imponerte kommentatorene, for å frigjøre f4 for springeren

– Et imponerende parti av Carlsen, sier den franske stormesteren Romain Edouard

– Nå er Magnus sint. Han er etter min mening helt ustoppelig, kommenterer Chirila.

Den fjerde strake seieren kom mot Shakhriyar Mamedyarov. Carlsen med svarte brikker utnyttet slett åpningsspill fra aserbadsjaneren. Allerede etter 16 trekk begynte verdensmesteren angrepet på f2. Da Carlsen vant en offiser i det 24 trekket, var partiet over.

– Det var fantastisk av Magnus! Han ga ham en leksjon, konkluderer internasjonal mester Jovanka Houska.

DRAMATIKK: Fra partiet mellom Carlsen og Grischuk, der verdensmesteren til slutt taper på tid. Foto: Skjermdump grandchesstour.org

DRAMATIKK: Fra partiet mellom Carlsen og Grischuk, der verdensmesteren til slutt taper på tid. Foto: Skjermdump grandchesstour.org

I femte runde ble oppgjøret mot lynsjakktoer Alexander Grischuk høydramatisk, i all hovedsak på grunn av den uvanlige betenkningstiden. Turneringen spilles med såkalt delay på tre sekunder, som gjør at tiden ikke begynner å gå før det har gått tre sekunder. Dette er vanlig i amerikanske turneringer, men brukes for første gang i superturneringer i Europa.

Nyvinningen gjør at man ikke kan samle opp tid ved å gjøre raske trekk, og man aldri har mer enn fire sekunder per trekk.

Det ble et spennende sluttspill der Carlsen på et tidspunkt klarte å få en vunnet stilling. På et tidspunkt begynte han imidlertid å nøle, noe som ble skjebnesvangert. Plutselig var tiden hans ute.

Sluttstillingen er selvsagt remis, men det spiller ingen rolle siden reglene sier at det holder å kunne konstruere en matt.

Magnus Carlsen klarte ikke å slå lynsjakkverdensmester Sergey Karjakin. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen klarte ikke å slå lynsjakkverdensmester Sergey Karjakin. Foto: Lennart Ootes

Carlsen møtte lynsjakkverdensmester Karjakin i sjette runde. Med hvite brikker utspilte han russeren, men som det ofte gjør i lynsjakk, gikk det ikke akkurat knirkefritt for seg. På et tidspunkt var det Karjakin som kunne tatt helpoenget.

I sluttspillet endte det remis da Carlsen ikke fant vinsttrekket med sekunder igjen på klokka.

– For et parti! Jeg følte at det var Magnus som utspilte Karjakin her, sier Jovanka Houska på den offisielle sendingen.

Da Carlsen ikke grep muligheten til å vinne på direkten i det 29. trekket mot Vachier-Lagrave, gikk det galt. Franskmannen lurte nordmannen i et langt sluttspill som varte i 71 trekk.

PRESTISJE: Magnus Carlsen var i trøbbel mot Hikaru Nakamura, men reddet remis etter rot av amerikaneren i sluttspillet. Foto: Lennart Ootes

PRESTISJE: Magnus Carlsen var i trøbbel mot Hikaru Nakamura, men reddet remis etter rot av amerikaneren i sluttspillet. Foto: Lennart Ootes

Nøkkeloppgjøret mot Hikaru Nakamura, ble et maratonparti på hele 110 trekk. Begge ville så gjerne vinne, men ingen av dem fikk det som de ville.

Nakamura rotet det imidlertid til i sluttspillet, men hadde ingen problemer med å forsvare springer mot tårn.

Wesley So er regjerende mester i Grand Chess Tour, men har så langt ikke vært helt i slag. Heller ikke mot Magnus Carlsen, der han overså en springergaffel.

Dermed får Carlsen det pusterommet han kanskje trenger foran de ni siste partiene søndag. Alt tyder på at det står mellom ham og Nakamura, siden Alexander Grischuk er ytterligere halvannet poeng bak.

Fabiano Caruana, som sjokkerte i negativ forstand med bare tre av 18 poeng i hurtigsjakken, løftet seg for øvrig i lynsjakken og tok 6 av 9 poeng i dag.

Andre dag av Paris Grand Chess Tour starter kl 12.00. Hver runde spilles med 30 minutters mellomrom.

Paris-delen av Grand Chess Tour spilles i franske Canal Plus’ lokaler og høydepunktene overføres på fransk tv. På den engelske tv-sendingen kommenterer Yasser Seirawan sammen med Bergens-bosatte Jovanka Houska. Christian Chirila er kommentatorer, mens Maurice Ashley rapporterer fra Paris.

Etter Paris Grand Chess Tour, reiser seks av spillerne til Leuven i Belgia der det spilles en ny turnering av samme format. 31. juli begynner neste langsjakkturnering i Sinquefield Cup, også en del av Grand Chess Tour.

Serien avsluttes med London Chess Classic i desember.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 970 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "Carlsen irritert tross ledelse i Paris: – Jeg kollapset"

  1. Markus Lømo | 24. juni 2017 på 23:36 |

    Nakamura erkerival? Hvorfor har han fått den betegnelsen? Det er ikke han som er nærmest til å true MC i noe som helst, egentlig. I lyn or hurtig-VM er det Grischuk han har sloss mest med, i VM Anand or Karjakin, i andre turneringer or på ratinglistene er det mer Caruana, Aronian og Kramnik enn Nakamura. Han er ingen erkerival, han er en i gruppen bak som ikke skiller seg ut.

    • Takk for innspill! Enig i at beskrivelsen kan diskuteres, men i lynsjakk er Nakamura tross alt en klar toer. I fjor var det jo også han Carlsen måtte kjempe med. Det er jo også slik at de to har et heller dårlig personlig forhold, noe som gjør betegnelsen mer dekkende.

      • Markus Lømo | 25. juni 2017 på 16:20 |

        Til slutt ble det verken Nakamura eller Grischuk som var tøffest imot. Playoff mot Vachier-Lagrave.

  2. Markus Lømo | 24. juni 2017 på 23:54 |

    Vel, Grischuk har vunnet lyn-VM tre ganger, Nakamura 0 ganger. Vet hvem av de to jeg frykter mest før årets lyn-VM.

Stengt for kommentarer.