Spørsmål fikk Carlsen til å reagere: – Hva krever du egentlig av meg?

LEDER: Magnus Carlsen kan være tilbake på riktig spor i Paris Grand Chess Tour. Foto: Lennart OotesLEDER: Magnus Carlsen kan være tilbake på riktig spor i Paris Grand Chess Tour. Foto: Lennart Ootes

Verdensmesteren viste klasse i første del av Grand Chess Tour, men ble irritert på stormester og intervjuer Maurice Ashleys spørsmål etterpå.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har vist seg fra sin beste side i de ni første rundene av Paris Grand Chess Tour. 26-åringen er ubeseiret og står med 14 poeng (to poeng for seier, ett poeng for remis) etter fem seire og fire remiser.

Det er ett poeng foran Alexander Grischuk på andreplass, og to poeng foran Hikaru Nakamura på tredje. Et utmerket utgangspunkt foran de 18 lynsjakkpartiene lørdag og søndag.

Men da stormester og intervjuer Maurice Ashley etterpå antydet at nordmannen kanskje ikke var i like godt slag i dag som i de to foregående dagene, reagerte Carlsen umiddelbart:

OPPGITT: Magnus Carlsen virket oppgitt av spørsmålet han fikk av Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes

OPPGITT: Magnus Carlsen virket oppgitt av spørsmålet han fikk av Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes

– Hva vil du at jeg skal gjøre? Jeg tar brikken hans. Han har ikke gjort noe spesielt galt, så det er selvsagt ikke tapt. Hva krever du egentlig av meg, bjeffet Carlsen tilbake, tydelig misfornøyd med Ashleys spørsmål om det siste partiet mot Etienne Bacrot.

Selv om sammenligningen har dukket opp i det siste, ikke minst utseendemessig, er ikke verdensmesteren noen Supermann. Kanskje var det de skyhøye kravene som fikk Carlsen til å frese.

– Du snakker om at partiet ikke var like glatt. Igjen: Hva vil du at jeg skal gjøre? Vil du at jeg skal ha stor fordel fra åpningen og vinne? Er det eneste måten å vinne et parti på? Er det poenget ditt? Jeg føler at du med spørsmålet prøver å nedvurdere det hele. Det er problemet mitt, fortsatte en oppgitt Carlsen.

Ashley ble tydelig overrasket av reaksjonen.

– Beklager. Ikke ta det ille opp. Vi prøver ikke å fornærme deg, bare å kommentere sjakk, svarte Ashley.

SE OGSÅ: Alle partiene fra Paris Grand Chess Tour

Ashleys spørsmål kom etter at Carlsen først rotet bort det som var en vunnet stilling mot Sergey Karjakin. Mot Fabiano Caruana var han aldri i trøbbel, men også et stykke unna seier. Franskmannen Etienne Bacrot ofret en brikke og Carlsen måtte forsvare seg, men hadde likevel god kontroll og førte partiet til seier.

Maurice Ashley, som er en kjent amerikansk stormester og kommentator, tok det hele godt.

– Jeg trodde han skulle slå til meg og var klar til å dukke, spøkte han i gjennomgangen etterpå og la til at han likte intervjuet.

Se hele episoden i videoen under:

Carlsen har uansett et godt utgangspunkt før lynsjakkdelen av Paris Grand Chess Tour med totalt 18 partier: Det spilles ni runder fredag og ni lørdag før vinneren av Paris Grand Chess Tour kåres.

– Det ser greit ut. Grischuk ser bra ut. Han gjør det bra. Jeg håper at jeg kan fortsette å vinne ikke så glatte partier, sier Carlsen om hvordan han ser på sammendraget.

Etter to seire og én remis de to første dagene, nøyde Carlsen seg med kun én seier – over Etienne Bacrot – fredag. Det holder imidlertid til ledelse, ett poeng foran Grischuk. Russeren har også inntatt andreplassen på verdensrankingen i hurtigsjakk.

– Et poeng bak Magnus er som å være tre poeng bak en normal person, fordi han har den idiotiske evne til å vinne mange partier på rad. Men hva kan jeg gjøre? Jeg kan bare prøve å vinne mange partier selv, sa 33-åringen.

– Magnus viste at han er menneskelig

REMIS: Magnus Carlsen måtte nøye seg med remis mot Sergey Karjakin tross en vunnet stilling. Foto: Lennart Ootes

REMIS: Magnus Carlsen måtte nøye seg med remis mot Sergey Karjakin tross en vunnet stilling. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen åpnet dagen med hvit mot VM-motstander Sergey Karjakin. Det var et parti der nordmannen tok stor risiko ved å sende tårnet i angrepsposisjon via e4 til h4. Planen var å sikte seg inn mot h7.

Kommentatorene på den offisielle sendingen var skeptiske til den tilsynelatende dristige planen. Karjakin fikk muligheten til å vinne materiell, men overså muligheten i det 21. trekket. Carlsen vant så en bonde og fikk et fordelaktig sluttspill.

Russeren, som spøkefullt ble utnevnt til landets forsvarsminister etter redningsoperasjoner i New York, holdt unna og reddet dronningsluttspillet til remis. Etterpå viste verdensmesteren med en håndbevegelse hvor misfornøyd han var med at at seieren glapp.

– Jeg kan banneordet Magnus brukte der. Det er på fire bokstaver, begynner på f, men slutter ikke på k, gliste den Bergen-bosatte Jovanka Houska, som kommenterer på den offisielle sendingen.

– Det var ikke imponerende av Magnus at han ødela den stillingen. Det burde ha vært en lett vunnet stilling av Magnus, sier kommentator Christian Chirila.

– Magnus viste at han er menneskelig. Det er første gangen han har vist dårlig teknikk her, sier Maurice Ashley.

I oppgjøret mot Fabiano Caruana i åttende runde fikk Carlsen overtaket og kunne legge press på amerikanerens svake a-bonde, men det var trolig innenfor remisgrensen og endte også med kun to konger igjen på brettet.

Den siste motstanderen i hurtigsjakkdelen i Paris, var det tidligere vidunderbarnet Etienne Bacrot. Den franske 35-åringen innfridde aldri forventningene som kom da han ble stormester som 14-åring, men er fortsatt landets nest sterkeste spiller.

– Jeg er ganske imponert over det Magnus gjorde i denne stillingen, sier Christian Chirila etter 17 trekk.

Bacrot ofret en offiser, men Carlsen hadde kontroll og førte partiet til seier.

BRILLELØS: Magnus Carlsen spilte delvis uten briller fredag. Foto: Lennart Ootes

BRILLELØS: Magnus Carlsen spilte delvis uten briller fredag. Foto: Lennart Ootes

Torsdag tok Carlsen fem av seks mulige poeng etter seire over Wesley So og Veselin Topalov før Hikaru Nakamura holdt remis.

– Jeg føler at det går bra. Jeg regner ganske bra. Jeg overser noen ting, men hvem gjør ikke det i hurtigsjakk. Generelt flyter det bra, sa Carlsen.

– Magnus spiller imponerende bra sjakk. Dette viser hvorfor han er den beste spilleren i verden, konkluderte kommentator Ashley.

Carlsen åpnet Paris Grand Chess Tour med remis mot Alexander Grischuk, før det ble seire over Shakhriyar Mamedyarov og Maxime Vachier-Lagrave.

De to seirene kom etter gigantiske tabber av motspillerne i stillinger som var helt jevne.

Paris-delen av Grand Chess Tour spilles i franske Canal Plus’ lokaler og høydepunktene overføres på fransk tv. På den engelske tv-sendingen kommenterer Yasser Seirawan sammen med Bergens-bosatte Jovanka Houska. Christian Chirila er kommentator, mens Maurice Ashley rapporterer fra Paris.

Etter Paris Grand Chess Tour, reiser seks av spillerne til Leuven i Belgia der det spilles en ny turnering av samme format.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 767 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Spørsmål fikk Carlsen til å reagere: – Hva krever du egentlig av meg?"

  1. Roymond Ålgårdstad | 23. juni 2017 på 23:29 |

    Når du leder etter lynsjakken, og sikkert er fornøyd med egen prestasjon, så blir spørsmålet om hvorfor du ikke vant med mer enn 20 meter ganske irriterende. Vel, mener jeg da 😉

Stengt for kommentarer.