Kjetil Stokke er blitt landslagstrener for Thailand

HARDT ARBEID: - Nivået er ganske labert, i alle fall samenlignet med Norge, sier Kjetil Stokke om trenerjobben i Thailand. Foto: PrivatHARDT ARBEID: - Nivået er ganske labert, i alle fall samenlignet med Norge, sier Kjetil Stokke om trenerjobben i Thailand. Foto: Privat

Den kjente sjakktreneren grep unik mulighet. – Nivået er ganske labert.

av Tarjei J. Svensen
Kjetil Stokke. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Kjetil Stokke. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Kjetil Stokke (34 år i dag) har i en årrekke vært en av Norges mest anerkjente sjakkteoretikere og trenere. Der har bergenseren vært en viktig ildsjel som trener for unge talenter.

Nå har Stokke grepet en unik mulighet til å spre sin kunnskap utover landets grenser som trener for Thailands kvinnelandslag.

34-åringen har allerede vært en måned i Bangkok, og skal oppholde seg i hovedstaden frem til september. Målet er å være best mulig forberedt i det asiatiske mesterskapet i Turkmenistan.

– Det er jo gøy å se at mine kunnskaper er ettertraktet rundt om i verden. Tidspunkter passet også bra siden jeg nylig måtte gå fra oljebransjen, sier Stokke til Matt & Patt.

Stokke forteller at laget består av mange unge spillere, men at nivået er et stykke unna det han er vant med. Det gjør imidlertid jobben ekstra spennende, mener han.

– Nivået er ganske labert, i alle fall samenlignet med Norge. Men det er potensiale, spesielt blant damene, siden flere av de kvalifiserte er veldig unge, sier Stokke.

– Hva kan du tilføre laget?

– Jeg føler selv at jeg har veldig mye jeg kan bidra med på alle områder når jeg ser på kunnskapen de har, så lenge jeg får tid på meg. Og det får jeg, sier Stokke.

TRENERE: Kjetil Stokke sammen med den armenske stormesteren Avetik Grigoryan. Foto: Privat

TRENERE: Kjetil Stokke sammen med den armenske stormesteren Avetik Grigoryan. Foto: Privat

Matt & Patt skrev på samme tid i fjor at sjakktreneren ble tilbudt jobben foran sjakk-OL i Baku. Den gang strandet avtalen på grunn av interne uenigheter i det thailandske sjakkforbundet. Nå er Stokke hentet inn sammen med den armenske stormesteren Avetik Grigoryan, som har ansvar for herrelandslaget. Treningen samarbeider de om.

– Det er trening hver dag. Herrene har tirsdag-torsdag og damene fredag-mandag. En del av grunnen til at det ble disse dagene er at de unge jentene fortsatt må være på skole en del av ukedagene og bor i Chang Mai som er en by langt unna. Men de reiser for å være med på sjakktreningen hver uke og de er ivrige, sier Stokke.

Den internasjonale mesteren forteller at han følger «den norske modellen» med mye fokus på trivsel. Én time hver dag brukes på fysisk trening.

– Det er viktig å ha det litt gøy på treningen siden det tross alt er veldig mye sjakk med fire dager i uken. Spillerene virker veldig fornøyde med opplegget og flere har etter min oppfatning allerede tatt en del steg opp.

TRENING: Ingen slipper unna den fysiske treningen. - Det er viktig å ha det gøy. Foto: Privat

TRENING: Ingen slipper unna den fysiske treningen. – Det er viktig å ha det gøy. Foto: Privat

På spørsmål om hva han tjener på jobben, svarer Stokke:

– Jeg kan si at det ligger lavere enn norske lønninger, men mye høyere enn normal lønn her. Og det er definitivt mye høyere enn i Ungdommens Sjakkforbund. Men jobben tar såpass mye tid at jeg ikke rekker å bruke penger, avslutter Stokke.

(Besøkt 1 363 ganger, 1 besøk i dag)