Norge med to knepne VM-tap i varmen i Sibir: – Frustrerende

FRUSTRASJON: Lars Oskar Hauge med ett godt og ett dårlig parti i VM for landslag. Foto: Anastasia Balakhontseva, ugra2017.fide.comFRUSTRASJON: Lars Oskar Hauge med ett godt og ett dårlig parti i VM for landslag. Foto: Anastasia Balakhontseva, ugra2017.fide.com

Det norske laget har ikke fått fart på brikkene i VM for landslag i Khanty-Mansiysk.

av Tarjei J. Svensen

– Resultatene er frustrerende. Vi har vært veldig nær en glimrende start.

Det er konklusjonen til lagkaptein Jonathan Tisdall etter at tre av ni runder er spilt i VM for landslag i Khanty-Mansiysk. Det norske laget med Aryan Tari, Frode Urkedal, Johan Salomon, Frode Elsness og Lars Oskar Hauge har åpnet med et knepent tap for USA, seier over Egypt, før det ble et nytt nederlag mot Tyrkia i tredje runde mandag.

Dermed står Norge på to lagpoeng, noe som gir delt sjette- åttendeplass sammen med Ukraina og India.

– Vi burde hatt et halvpoeng mer mot USA og Egypt, og et helt poeng mer i dag. Minst et halvt, mener Tisdall. 

KAPTEIN: Jonathan Tisdall er med til Khanty-Mansiysk. Foto: ugra2017.fide.com

KAPTEIN: Jonathan Tisdall er med til Khanty-Mansiysk. Foto: ugra2017.fide.com

Lagleder Tisdall forteller om ypperlige spilleforhold og arrangement i Khanty-Mansiysk. Laget sliter likevel med å takle sommervarmen i den sibirske byen som er kjent for temperaturer ned mot 40 minusgrader.

– Jeg jobber hardt med å få de til å ta større sjanser. Jeg synes det har vært litt nerver i laget så langt, selv om spillerne ikke vil innrømme det selv. Jeg vil at de skal slappe av og slippe seg mer løs.

Forholdene på hotellet, som ikke er bygget for temperaturer opp mot 30 plussgrader, gjør det vanskelig å sove skikkelig, noe som igjen påvirker mulighetene til å forberede seg.

– Generelt sett har vi det greit. Jeg hadde bare følelsen av at vi hadde store ting på gang, og vi har vært så nær ved å få det til. Men alt i alt går det greit med oss og Baku-guttene har gjort det veldig bra, sier Tisdall.

Norge ble for første gang en del av det gode selskapet med den sensasjonelle femteplassen i Sjakk-OL i Baku. Flere av toppspillerne, som Magnus Carlsen, har valgt å droppe mesterskapet på grunn av kollisjonen med Grand Chess Tour.

Norgestoer Jon Ludvig Hammer stiller heller ikke for Norge og sa til Matt & Patt i mars at mesterskapet for ham kommer for tett på Landsturneringen.

Bare nesten mot USA

Selv uten våre tre beste spillere lå Norge lenge an til en sensasjonell seier over de reduserte OL-mestrene USA i første runde lørdag. Tari og Hauge tok relativt raskt remis mot henholdsvis Samuel Shankland (2676) og Jeffrey Xiong (2658) samtidig som Urkedal presset på for seier i tårnsluttspillet på andrebord mot Alexander Onischuk (2685).

På fjerdebord hadde Frode Elsness i over 40 trekk full kontroll på Varuzhan Akobian. Men så grep amerikaneren den sjansen han fikk og dro et helpoeng i land.

NEDTUR: Frode Elsness åpnet med tap i Khanty-Mansiysk. Foto: ugra2017.fide.com

NEDTUR: Frode Elsness åpnet med tap i Khanty-Mansiysk. Foto: ugra2017.fide.com

Da Onischuk også klarte å holde tårnsluttspillet til remis, måtte Norge se lagpoenget ryke.

2. runde: Knapp seier over Egypt

I andre runde slo Norge imidlertid tilbake med seier over Egypt, mesterskapets klart svakeste lag. Det ble imidlertid en knepen seier da Lars Oskar Hauge gikk ned mot Ali Farahat (2402) etter bare 24 trekk med svart.

Frode Urkedal brukte like lang tid på å slå Adham Fawzy (2418), også det med svart.

Johan Salomon, som kom rett fra jobben som Norway Chess-kommentator i Stavanger, ble redningsmannen da han vant et langt sluttspill mot Moheib Ameir (2399).

3. runde: Nederlag mot Tyrkia

Tyrkia var ett av lagene Norge på en god dag kunne hamle opp med. Det ble en jevn match med remiser på de tre øverste bordene, men Frode Elsness ble igjen lagets skuffelse da han tapte en vunnet stilling mot motstanderlagets unge stormester Vahap Sanal (2533).

Møter Ukraina: – Sjansene våre er mye bedre enn i Tromsø

GODKJENT: Én seier og én remis mot Johan Salomon. Foto:  Anastasia Balakhontseva

GODKJENT: Én seier og én remis mot Johan Salomon. Foto: Anastasia Balakhontseva

Tirsdag venter sterke Ukraina, som spiller uten Vasily Ivanchuk, men kan skilte med 2700-spillere som Ruslan Ponomariov og Anton Korobov.

– Måten å forberede seg på er å minne om at de er svakere enn de var i Tromsø, og nå har vi et bedre lag enn da Norge 2 holdt dem til 2-2. Den gang slo Urkedal Ivanchuk. Sjansene våre må være mye bedre nå enn den gang, minner stormesteren om.

Det er for øvrig svært jevnt i sammendraget med mange remiser og uavgjorte kamper. Polen er det eneste laget med seks lagpoeng så langt. Favoritten Kina står sammen med Russland på fem lagpoeng.

Mesterskapet spilles med ni runder frem til 26. juni, med én innlagt fridag torsdag. Direktesendte partier med GM Evgeny Miroshnichenko og WGM Anna Rudolf kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 1 252 ganger, 1 besøk i dag)