Norske stormestere: Grunn til Carlsen-bekymring før Norway Chess

Magnus Carlsen i Norway Chess i fjor. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen i Norway Chess i fjor. Foto: Yerazik Khachatourian

Men de seks stormesterne er delt i synet på om det er grunn til å bekymre seg for Magnus Carlsens formkurve før superturneringen i Stavanger. Se hva de svarer på Matt & Patts fire spørsmål.

av Tarjei J. Svensen

– Magnus Carlsen er i en sjakklig krise nå.

Det var den oppsiktsvekkende uttalelsen fra Anatoly Karpov på spørsmål fra Matt & Patt da verdensmesteren måtte se seg slått av Wesley So i Wijk aan Zee i januar. Selv om sjakklegenden understreket at konkurrentene vil få det vanskelig om nordmannen faktisk finner tilbake til sitt gamle nivå, var han klar på én ting:

Magnus Carlsen har ikke hatt toppnivået inne på to år.

Etter den lille nedturen i Nederland, måtte verdensmesteren også se seg slått i Grenke Chess Classic. Denne gangen var det Levon Aronian som tok en overbevisende triumf i Tyskland, mens Carlsen ble henvist til andreplass. Nordmannen gikk ubeseiret gjennom turneringen, men bare én seier på sju partier var klart under forventet.

– Jeg er ikke begeistret, for verken spillet eller resultatene har vært fantastiske for meg, sa en misfornøyd Carlsen etterpå.

Foran den femte utgaven av Altibox Norway Chess er det derfor knyttet en viss spenning til Carlsens formkurve. Forrige gang verdensmesteren faktisk tjente ratingpoeng, var Bilbao-turneringen i juli i fjor. Selv om avstanden ned til toer So er på 20 ratingpoeng, så skal det ikke mer enn én dårlig turnering til før førsteplassen på verdensrankingen ryker. Er det grunn til bekymring?

Ja, mener Rune Djurhuus, stormester og tidligere sjakkspaltist i Aftenposten.

– Mens Magnus for 3-4 år siden var suveren verdensener i resultater, rating og spillestyrke, syns jeg han de siste 1-2 årene bare har vært hårfint sterkere enn sine nærmeste konkurrenter. Det er tøft å holde seg på toppen, sier Djurhuus.

Den norske stormesteren er en av seks stormestere som Matt & Patt har vært i kontakt med før det braker løs i Altibox Norway Chess mandag. Med unntak av «kronisk bekymrede» Simen Agdestein, er imidlertid de andre stormesterne uenige og mener Carlsen-fansen kan ta det med helt med ro.

– Magnus hadde en tøff VM-finale i november 2016. Det var vel naturlig med en viss utladning etter det. Nå tror jeg motivasjonen er tilbake og at han stiller godt forberedt, sier stormester og redaktør av Norsk Sjakkblad Leif E. Johannessen.

LES OGSÅ: Norway Chess-general: – Vi er utrolig fornøyde

Spørsmålet om Carlsens formkurve, er bare ett av fire spørsmål som Matt & Patt har stilt til et panel på seks stormestere: Jonathan Tisdall, Einar Gausel, Simen Agdestein, Rune Djurhuus, Leif E. Johannessen og Nigel Short.

1) Hva blir det sportslige høydepunktet for deg i årets Norway Chess?
2) Magnus Carlsen har hatt noen svake prestasjoner i det siste, og er uten seier i to turneringer på rad. Er det grunn til bekymring?
3) Hvem tar de tre første plassene, og hvilken score har vinneren?
4) Bør arrangøren i Stavanger fortsette med fokus på å invitere kun de beste, eller bør de variere feltet mer?

Hvem vinner Norway Chess 2017?

  • Magnus Carlsen (66%, 191 Votes)
  • Wesley So (19%, 55 Votes)
  • Levon Aronian (5%, 14 Votes)
  • Fabiano Caruana (2%, 7 Votes)
  • Sergey Karjakin (2%, 7 Votes)
  • Vladimir Kramnik (2%, 6 Votes)
  • Maxime Vachier-Lagrave (1%, 4 Votes)
  • Hikaru Nakamura (1%, 4 Votes)
  • Viswanathan Anand (1%, 2 Votes)
  • Anish Giri (0%, 1 Votes)

Antall stemmer: 291

Loading ... Loading ...

Jonathan Tisdall, stormester og tidligere toppsjakksjef

Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

1. Jeg håper høydepunktet i år kan bli fartsfylte partier og en overbevisende Magnus-seier. Jeg tror han er kapabel til å vise seg fram på samme måte som han gjorde da han nådde 2880. Jeg håper vi kan se det igjen.

2. Jeg tror ikke Magnus-fansen har noe å bekymre seg over. Det at han ikke knuser alle i alt han spiller, gir ikke grunn til panikk. Det jevner seg ut etter hvert. Hvis han ikke vinner en turnering i løpet av de neste to- eller tre forsøkene, så kan vi begynne å lure på om han har nådd toppen, eller mistet fokus, men jeg ser ingen grunn til å tvile på at han fortsatt er den beste i verden. Det er noen andre som har økt eget nivå, og Magnus har tatt flere sjanser i det siste.

3. Å velge topp tre og si hva den endelige scoren blir, er alt for vanskelig for meg. Magnus vil være der på toppen, men alt kan skje. Karjakin har en glimrende score i Stavanger. Men magefølelsen min sier at det er på tide at Caruana oppnår et spesielt godt resultat igjen.

4. Jeg kan forstå at Norway Chess gikk for det sterkest mulige feltet, og selv om det er mange kjente ansikt, ser det veldig spennende ut å ha et så sterkt felt. Det som avgjør om turneringen blir en suksess eller ei, er kampnivået og de avgjorde resultatene.

Når det er sagt, er jeg også en stor fan av Wijk an Zees måte å gjøre det på med friplasser og nye ansikt i en superturnering. Mitt drømmekompromiss er å utvide til 12 spillere og sette inn noen ville typer.

Simen Agdestein, stormester, sjakkspaltist i VG og deltaker i Norway Chess i 2014

Simen Agdestein, Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Simen Agdestein, Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

1. Jeg er spent på formen til Magnus. Det er ingen tvil om det.

2. Jeg er jo kronisk bekymret, for jeg vet hvor små marginer det er. Det er mer et mirakel at det har gått så bra helt til nå. Man vet aldri, og det er noen som tar ting for gitt. Men det er et artig felt, og fordelen til Magnus er at jeg tror han har et ganske godt grep på de andre.

3. Jeg tror det blir jevnt, men jeg tror på Magnus og Wesley So og håper på Maxime Vachier-Lagrave, for han har en morsom spillestil. Jeg håper nykommerne gjør det best. Jeg tror vinneren får 6 poeng.

4.  Det er ikke galt å ha bare de beste. Definitivt ikke. Alternativet er om de bør skreddersy for å ha spennende spillere, men jeg synes ikke det er galt å satse kun på de beste.

Så er spørsmålet om man skal slippe enda en nordmann til, men slik det er nå, så kan det fint forsvares at det ikke er enda en nordmann med. De har ikke etablert seg helt på dette nivået og må nok over 2700.

Leif Erlend Johannessen, stormester og redaktør av Norsk Sjakkblad.

Leif Erlend Johannessen, OSS. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

1. Jeg gleder meg aller mest til Magnus mot Caruana. Jeg holder fortsatt amerikaneren som den som kan volde nordmannen mest hodebry i en VM-finale. Det blir stort sett alltid kamppartier når de to møtes.

2. Det tror jeg ikke. Magnus hadde en tøff VM-finale i november 2016. Det var vel naturlig med en viss utladning etter det. Nå tror jeg motivasjonen er tilbake og at han stiller godt forberedt.

3. Jeg tipper Magnus, Caruana og So.

4. Hvis de hadde fått topp 10 i verden, er jeg enig i at det hadde vært litt kult. Nå ble det ikke sånn og da hadde jeg helst sett at man tok med noen nordiske spillere som Grandelius og Hammer eller Tari. Anand og Kramnik er fantastiske spillere, men vi har lissom sett dem noen ganger før.

Rune Djurhuus, stormester og tidligere sjakkspaltist i Aftenposten

Rune Djurhuus. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Rune Djurhuus. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

1. Magnus Carlsen mot sine yngre konkurrenter So, Caruana og Giri. Har de nærmet seg verdensmesteren ytterligere? Er Magnus fortsatt i stand til å vinne lange sluttspill mot verdens beste sjakkspillere?

2. Absolutt. Mens Magnus for 3-4 år siden var suveren verdensener i resultater, rating og spillestyrke, syns jeg han de siste 1-2 årene bare har vært hårfint sterkere enn sine nærmeste konkurrenter. Det er tøft å holde seg på toppen. Alle lærer av å studere Magnus sine partier. Nordmannen må utvikle seg ytterligere for å holde konkurrentene unna. Har han lagt ned treningstimene som kreves, eller begynner å han å bli mett på suksess på sjakkbrettet?

3. Jeg frykter mange remispartier. 6 poeng av 9 er trolig nok til å ta iallfall en delt førsteplass. Jeg tipper Magnus (verdens beste sjakkspiller!) vinner foran So (ung og fremadstormende) og Karjakin (dobbeltvinner i Norway Chess på to forsøk).

4. Jeg syns arrangøren skal invitere verdens beste sjakkspillere, men de kan gjerne ha med en nordmann nummer to når ratingutviklingen og/eller alder tilsier det. Hammer hadde et svakt 2016 så jeg skjønner at de valgte ikke å invitere ham. I år hadde det vært mer spennende å se Tari prøve seg mot den ypperste verdenseliten.

 

Einar Gausel, stormester, sjakkspaltist i Dagbladet og tidligere norgesmester

Einar Gausel. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Einar Gausel. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

1. Umulig å si på forhånd hva det sportslige høydepunktet blir. For meg er det som regel et av oppgjørene som avgjør kampen om førsteplassen.

2. Nei. Så lenge han er verdensmester og verdensener, vil jeg påstå at alt er vel i kongeriket.

3. Carlsen, Karjakin og So. I én eller annen rekkefølge.

4. Arrangøren vet vesentlig mer enn undertegnede om hva som fenger hos de aktuelle sponsorene. Jeg tror imidlertid ikke at maksimering av ratingsnittet spiller noen større rolle for den jevne publikummer.

Jeg skulle gjerne ha sett Hammer og/eller Tari i dette feltet, men jeg vet som sagt ikke hvilke konsekvenser dette ville ha fått for sponsorinntektene.

Nigel Short, tidligere VM-utfordrer og kommentator på den offisielle sendingen i Stavanger

Nigel Short. Foto: Yerazik Khachatourian

Nigel Short. Foto: Yerazik Khachatourian

1) Jeg har ingen anelse.

2) Det er selvsagt en veldig sterk turnering, men en gambler vil sette pengene på Magnus, selv med en liten dupp i formen i det siste.

3) Jeg har ingen anelse.

4) Det er gode argumenter for å velge de beste av de beste!

MER OM NORWAY CHESS:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 840 ganger, 1 besøk i dag)