– Det mest imponerende jeg har sett av Magnus i lynsjakk

SUVEREN: Magnus Carlsen i lynsjakkåpningen av Norway Chess. Foto: Lennart OotesSUVEREN: Magnus Carlsen i lynsjakkåpningen av Norway Chess. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen cruiset inn til suveren seier i lynsjakkåpningen av Norway Chess.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen sprudlet i lynsjakkturneringen av Altibox Norway Chess på Clarion Air Hotell i Stavanger. Da kruttrøyken hadde lagt seg, sto verdensmesteren suverent igjen på toppen med 7,5 poeng på de ni rundene.

Hikaru Nakamura og Levon Aronian måtte se seg slått med hele to poeng på de neste plassene.

Resultater Altibox Norway Chess lynsjakk 2017

1. Magnus Carlsen 7,5
2. Hikaru Nakamura 5,5
3. Levon Aronian 5,5
4. Maxime Vachier-Lagrave 5
5. Sergej Karjakin 4,5
6. Vladimir Kramnik 4,5
7. Viswanathan Anand 4
8. Wesley So 4
9. Fabiano Caruana 3
10. Anish Giri 1,5

– Dette er det mest imponerende jeg har sett av Magnus i lynsjakk, utbryter en imponert TV 2-kommentator og internasjonal mester Geir Sune Tallaksen-Østmoe.

Medkommentator Hans Olav Lahlum ble også matt av nordmannens prestasjon.

– Det er ekstremt å ta 7,5 av 9 i et så sterkt felt som det vi ser her. En formidabel prestasjon, sier Lahlum på sjakksendingen på TV 2 Sportskanalen.

Tidligere VM-utfordrer Nigel Short, som er på plass i Stavanger for å kommentere for det internasjonale sjakkpublikummet, ga også skryt på Twitter.

Selv var Carlsen godt fornøyd med egen innsats.

– Jeg kom bra inn i rytmen etter hvert. Det gikk over all forventing. Noen partier var litt rotete, men jeg spilte fortere og bedre enn motstanderne mine, sier sjakkstjernen til TV 2.

– Deilig at jeg fortsatt kan spille

Nesten fullt i lokalet på Clarion Air Hotell på Sola. Foto: Lennart Ootes

Nesten fullt i lokalet på Clarion Air Hotell på Sola. Foto: Lennart Ootes

Det er tredje gang Magnus Carlsen vinner lynsjakkturneringen i Norway Chess med 7,5 poeng. Da verdensmesteren for første gang gikk til topps på hjemmebane i fjor, ble det også klar seier på åpningsdagen.

– Det var ikke forventet i det hele tatt. Jeg følte et berettiget håp om å komme på øvre halvdel, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne så klart. Og jeg er veldig fornøyd med å være ubeseiret, legger han til.

– Dette betyr at jeg er i god lynsjakkform. Det er deilig at jeg ser at jeg fortsatt kan spille, sier Carlsen.

SE OGSÅ: Alle partiene fra Norway Chess Blitz

Verdensmesteren åpnet lynsjakkturneringen med remiser mot Hikaru Nakamura og Viswanathan Anand, partier der han rotet bort bedre stillinger. I tredje runde kom den første seieren over Anish Giri. Og da Levon Aronian ble beseiret i fjerde runde, gikk Carlsen for første gang opp i ledelsen.

Carlsen fortsatte å vinne partier på rekke og rad. Høydepunktet var en pen seier over Sergey Karjakin i femte runde, et parti hovedpersonen utpekte som sitt beste.

– Partiet mot Karjakin var kult, konkluderte Carlsen.

Seiersrekken ble stoppet da Vladimir Kramnik holdt til remis i 7. runde, men med seire over sterke rivaler som Fabiano Caruana og Wesley So i de avsluttende rundene, var det ingen tvil.

Prestasjonen gir ikke bare ekstra selvtillit før moroa starter tirsdag, men nordmannen øker også forspranget på lynsjakkrankingen. På den løpende oppdaterte lista står Carlsen nå med 2944, hele 73 poeng foran toer Hikaru Nakamura.

Norway Chess er Carlsens første turnering siden 2. plassen i Grenke Chess Classic i april. Lynsjakkturneringen er selve generalprøven og avgjør fargefordelingen i hovedturneringen. Med startnummer tre, får nordmannen fordelen av å spille med fem hvite partier.

Drømmemøte i Norway Chess-åpningen

FARLIG: Wesley So er Magnus Carlsens første motstander i årets Norway Chess. Foto: Lennart Ootes

FARLIG: Wesley So er Magnus Carlsens første motstander i årets Norway Chess. Foto: Lennart Ootes

Trekningen ble foretatt kort tid etter at partiene ble ferdig. Der ble det klart for prestisjemøte mellom nummer én Magnus Carlsen mot nummer to Wesley So. Den filipinsk-fødte amerikaneren er verdens kanskje hotteste sjakkspiller for tiden, og puster nordmannen i nakken bare 20 ratingpoeng bak.

So var imidlertid ikke i slag i lynsjakken og endte helt nede på delt 7. plass med 4 poeng.

– Jeg synes han spilte dårlig i dag mot meg. Jeg bukket i åpningen og ga ham to tempo, men han greide ikke å gjøre noe med det. Så han virker ikke helt i sitt element, men det er noe annet å spille langsjakk i morgen, så jeg kan ikke forvente å få det like lett, sier Carlsen til VG.

23-åringen gikk på en vanvittig rekke på 67 partier uten tap, men Carlsen har et ganske godt tak på sjakk-raketten og står uten tap på åtte partier.

Her er hele oppsettet i 1. runde tirsdag (kl 16:00):

Carlsen – So
Nakamura – Giri
Aronian – Caruana
Vachier-Lagrave – Anand
Kramnik – Karjakin

MER OM NORWAY CHESS:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 525 ganger, 1 besøk i dag)