Salomon sliter med å sette sjansene i EM

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Men 20-åringen er optimist før de siste seks rundene.

av Tarjei J. Svensen

Johan Salomon (20) har ikke helt fått fart på brikkene i det pågående Europamesterskapet i Minsk. 20-åringen står med 2,5 av 5 poeng etter én seier, to remiser og ett tap. Det er litt under forventet i forhold til motstanden så langt.

Nordmannen er eneste norske deltaker i det knallsterke mesterskapet med 171 stormestere blant de 397 deltakerne.  Heldigvis er det fortsatt seks runder igjen og god tid til å hente seg inn igjen.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatservice fra Europamesterskapet

– Det har vært mye bra spill, men jeg har ikke klart å utnytte sjansene mine. I går var det fortjent at jeg tapte, men kunne vunnet alle de andre, sier Salomon til Matt & Patt.

20-åringen irriterer seg over flere forspilte sjanser. I de to første partiene, mot spillere ratet på 1900-tallet, spolerte den unge sjakkproffen vunnede stillinger til remis. I 3. runde kom den første seieren over Andrei Maliush (2286) fra arrangørlandet Hviterussland.

Alt lå til rette for en kjempeskalp da Salomon utspilte den sterke tyrkiske stormesteren Dragan Solak (2641) i 4. runde. Den unge sjakkproffens teknikk var imidlertid ikke på topp, og tyrkeren forsvarte seg heroisk med sekunder igjen på klokka og reddet et halvpoeng.

– Han kjempet godt og jeg ble irritert over å ikke vinne fortere. Så ble jeg sliten og overså et trekk i sluttspillet, sier 20-åringen om partiet.

Selv om den nybakte stormesteren gikk rett ned mot den sterke russeren Igor Lysyj i 5. runde lørdag, er han ved godt mot foran de seks siste rundene.

– Jeg må bare fortsette å prøve. Det er god trening uansett hvordan det går, sier det unge sjakkhåpet.

I 6. runde venter IM Pavel Lomako (2333) med hvite brikker, en utmerket sjanse til å klatre på resultatlisten.

Med 10 spillere over 2700, er det et durabelig bikkjeslagsmål om å komme blant de 22 som sikrer seg en plass i FIDEs World Cup. Det er ingen med fem seire, men fire spillere har -4,5 poeng:

Ivan Cheparinov (2688), Hrant Melkumyan (2613), Yuriy Kuzubov (2637) og Daniel Fridman (2605).

Europamesterskapet fortsetter med 6. runde mandag kl 14.30. Partiene kan følges direkte på Chess24.

(Besøkt 771 ganger, 1 besøk i dag)