Oslos VM-søknad i trøbbel?

VM-MATCH I NORGE? Det jobbes hardt for at Magnus Carlsen spiller om VM-tittelen i Norge i 2018. Foto: Maria EmelianovaVM-MATCH I NORGE? Det jobbes hardt for at Magnus Carlsen spiller om VM-tittelen i Norge i 2018. Foto: Maria Emelianova

Kulturministeren krever åpen prosess.

av Tarjei J. Svensen

Norges Sjakkforbund er i full aktivitet for å sikre seg Magnus Carlsens VM-match i 2018. Drømmen er å arrangere tidenes sjakkfest her i Norge med en match på taket av Operahuset eller i Rådhuset i Oslo.

Nå melder VG at kulturminister Linda Hofstad Helleland ikke kommer til å innvilge Sjakkforbundets søknad om statsstøtte på totalt 16 millioner. Kravet er nemlig at FIDE og Agon, selskapet som sitter på de kommersielle rettighetene til VM, har en åpen og transparent prosess. 

I de tre siste VM-matchene i Chennai 2013, Sotsji i 2014 og New York i fjor, var det FIDE og Agon som alene tok avgjørelsen uten at det ble foretatt en budrunde om arrangementet.

Dette skal ha vært én av grunnene til at Stavanger nylig fikk avslag på søknaden om støtte til å arrangere årets VM i lyn- og hurtigsjakk i romjula, skriver VG.

– I avslagsbrevet til Stavanger viste departementet til at tildeling av internasjonale arrangementer bør baseres på åpne og transparente søknadsprosesser. Disse synspunktene har departementet også gitt uttrykk for i møte med Norges Sjakkforbund, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund mener det likevel ikke er noen grunn til bekymring og sier til avisen at de har bedt Kulturdepartmentet avvente behandlingen av søknaden slik at de kan foreta noen justeringer.

I mellomtiden skal de ha tatt kontakt med FIDE/Agon og bedt de om å avholde en budrunde. På spørsmål om situasjonen i FIDE, der den omstridte presidenten Kirsan Ilyumzhinov midlertidig har fratredt, er et problem, svarer Nesheim:

– Nei, jeg kan ikke se det. Vi er uavhengig av det. Jeg er enig i at FIDE har utfordringer, men det påvirker ikke prosessen for å få til et sjakk-VM i Oslo, sier generalsekretæren til VG.

(Besøkt 803 ganger, 1 besøk i dag)