Misfornøyd Hammer med ny remis: – Jeg roter det bort

INNSPURT: Jon Ludvig Hammer ligger godt an tre runder før slutt i Moskva. Foto: Max Avdeev/World ChessINNSPURT: Jon Ludvig Hammer ligger godt an tre runder før slutt i Moskva. Foto: Max Avdeev/World Chess

(Jon Ludvig Hammer – Francisco Vallejo Pons 1/2-1/2): Hammer vant bonde og sto godt, men nok en gang holdt motstanderen unna.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg vinner åpningskampen, men roter det bort, sier en selvkritisk Jon Ludvig Hammer til Matt & Patt.

26-åringen sto bonde over i oppgjøret mot Francisco Vallejo Pons i 6. runde av Moskva Grand Prix, men det holdt ikke i mål og partiet endte med remis etter 34 trekk.

– I dag var det bare «tactics». Jeg er misfornøyd med at jeg ikke får mer ut av stillingen, men glad for å ha vunnet hele fem åpningsdueller hittil.

Hammer forklarer at han følte at han sto betydelig bedre etter åpningen, og at han var like nær ved å vinne dette partiet som i møtet med Anish Giri tidligere i turneringen. Han er kritisk til egen tidsbruk og mener det ødela vinstsjansene.

– Hadde jeg ikke kastet bort tiden min, så ville jeg funnet en pen måte å vinne på, sier han i intervjuet med arrangøren.

Da remisen var klar, hadde spillerne under fem minutter igjen på klokka. Vallejo var imidlertid uenig i nordmannens vurdering, og forklarte at han hadde stillingen etter 12…Td8 oppe da han forberedte seg til møtet med Ernesto Inarkiev tidligere i turneringen.

– Computeren sier stillingen er helt lik, sier Vallejo.

– Virkelig? utbryter Hammer tydelig overrasket.

– Selvsagt! Jeg utfører trekkene mine umiddelbart, hva tror du? spør spanjolen.

– Viktig å holde dette nivået ut

REMISERTE: Jon Ludvig Hammer med ny remis i sjette runde av Moskva. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

REMISERTE: Jon Ludvig Hammer med ny remis i sjette runde av Moskva. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Hammer har uansett grunn til å være fornøyd med 3 poeng og en foreløpig 11. plass blant de 18 knallsterke deltakerne i Moskva. Nordmannen har spilt remiser mot nummer 9 (Giri) 16 (Harikrishna), 49 (Tomashevsky) og 38 (Vallejo) på verdensrankingen.

Seieren kom mot Ernesto Inarkiev, rangert som nummer 27 i verden) i tredje runde. Det eneste partiet som definitivt kan karakteriseres som en skuffelse, er nederlaget for Ian Nepomniachtchi (nummer 15 i verden) i andre runde.

Tre runder før slutt i Moskva, er norgestoeren uansett i rute til målet om minst 50 prosent score.

– Jeg er fornøyd så langt, men er fullstendig klar over at det er tre runder igjen. Det er viktig å holde dette nivået ut, og gjerne en stang inn etter så mange stang ut.

Det er bare ett poeng opp til de to lederne Ding Liren og Shakhriyar Mamedyarov på 4 poeng, men 26-åringen vil nødig snakke om mulighetene til å klatre på resultatlisten.

– Jeg tar ett parti av gangen. Får jeg risikofrie gevinstsjanser, så kommer jeg til å pushe det, selvfølgelig, sier Hammer.

Ding og Mamedyarov beholder ledelsen

DRAMATISK: Oppgjøret mellom Ding Liren og Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

DRAMATISK: Oppgjøret mellom Ding Liren og Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Anastasiya Karlovich/FIDE

Dagens mest dramatiske parti, var oppgjøret mellom Ding Liren og Maxime Vachier-Lagrave. Kineseren fikk en vunnet stilling i et sylskarpt parti, men Vachier-Lagrave holdt unna til remis nærmest ved et mirakel.

Den andre lederen, Shakhriyar Mamedyarov, remiserte mot landsmann Teimour Radjabov for 18. gang på rad.

Hikaru Nakamura tok sin første seier i Moskva etter fem remiser da han slo Ian Nepomniachtchi i «hatoppgjøret» mot russeren. Amerikaneren jakter nå teten bare et halvpoeng bak.

På 3,5 poeng er også Vachier-Lagrave, Peter Svidler, Alexander Grischuk, Teimour Radjabov og Boris Gelfand.

SE OGSÅ: Alle resultater fra Moskva Grand Prix

I sjuende runde skal Hammer møte tidligere kvinneverdensmester Hou Yifan. 23-åringen sjokkåpnet ved å slå Nepomniachtchi, men har senere tapt Ding og Grischuk og ligger halvpoenget bak nordmannen.

I kvalifiseringen til Norway Chess på Fagernes i fjor, ble det én seier til hver av spillerne.

På de andre toppgjørene møtes blant andre Nakamura – Ding Liren og Mamedyarov – Grischuk.

Moskva Grand Prix er den andre av totalt fire kvalifiseringsturneringer i VM-syklusen 2017/18. De to andre skal gå i Geneve 6. – 15. juli og i Mallorca 16. – 25. november. Hammer står over turneringen i juli som går samtidig med Landsturneringen.

De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Moskva Grand Prix 2017

Fredag 12. mai: 1. runde
Lørdag 13. mai: 2. runde
Søndag 14. mai: 3. runde
Mandag 15. mai: 4. runde
Tirsdag 16. mai: 5. runde
Onsdag 17. mai: Fridag
Torsdag 18. mai: 6.runde
Fredag 19. mai: 7. runde
Lørdag 20. mai: 8. runde
Søndag 21. mai: 9. runde

Alle partiene starter kl 13 norsk tid (kl 14 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 189 ganger, 1 besøk i dag)