Kaasen nær drømmestart etter dronningoffer i ungdomsmesterskap

STJERNE: Tor Fredrik Kaasen på den høytidelige åpningsseremonien. Foto: World Youth StarsSTJERNE: Tor Fredrik Kaasen på den høytidelige åpningsseremonien. Foto: World Youth Stars

14-åringen fra Tromsø holdt på å sjokkere i åpningsrunden mot favoritten i Russland, men det holdt bare nesten.

av Tarjei J. Svensen

Tor Fredrik Kaasen er bare 14 år, men likevel en av verdens beste spillere under 16 år. Nå er stortalentet i Kirishi i Russland, 115 kilometer sør-øst for St. Petersburg, der han deltar i World Youth Stars, et ungdomsmesterskap med noen av Europas største sjakktalenter.

Kaasen er rangert som nummer seks blant de 12 talentene som med to unntak er fra tidligere sovjetstater.

Fem internasjonale mestere på startstreken gjør at turneringen kvalifiserer til IM-napp. Kaasen har to napp fra før og kan bli internasjonal mester om han tar 6 av 9 poeng eller 7,5 av 11 poeng. Spesielle regler vil også gjøre det gunstig å ta nappet etter tiende runde.

Skulle 14-åringen klare bragden, vil han bli den tredje yngste som har oppnådd tittelen, etter Magnus Carlsen og Aryan Tari.

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett i World Youth Stars

Første runde ble spilt på Norges nasjonaldag og Tromsø-gutten som nylig gikk over til Vålerenga, spille en høydramatisk remis mot turneringens ratingfavoritt, Kiril Shevchenko (2491) fra Ukraina.

Kaasen var under press etter åpningen i det som ble et sylskarpt parti med kongene på motsatt fløy. Da ukraineren tillot nordmannen et tematisk springeroffer på b2, lot ikke Kaasen sjansen til å ofre dama gå fra seg.

DRONNINGOFFER: Tor Fredrik Kaasen spilte et godt parti mot den ukrainske ratingfavoritten, men det holdt bare til remis. Foto: World Youth Stars

DRONNINGOFFER: Tor Fredrik Kaasen spilte et godt parti mot den ukrainske ratingfavoritten, men det holdt bare til remis. Foto: World Youth Stars

I andre runde skal Kaasen møte Lampros Giannoulakis (2330). Grekeren var en av fire spillere som vant sitt parti i første runde.

Den lokale spilleren med en rating på 1594 er trolig satt inn for å unngå walkover.

Kaasens motstandere i World Youth Stars:

1. runde: Hvit mot IM Shevchenko (2491): Remis
2. runde: Svart mot FM Giannoulakis (2330)
3. runde: Hvit mot Lobanov (2429)
4. runde: Svart mot FM Kacharava Nikolozi (2180)
5. runde:  Hvit mot IM Nikitenko Mihail (2408)
6. runde:  Svart mot Shсhetkin Kirill (1594)
7. runde:  Hvit mot FM Shubin Kirill (2287)
8. runde:  Svart mot IM Pultinevicius Paulius (2395)
9. runde:  Hvit mot IM Sargsyan Shant (2409)
10. runde: Svart mot FM Zarubitski Viachaslau (2325)
11. runde: Hvit mot IM Hakobyan Aram (2449)

Var rangert som nummer tre i verden under 16 år

SPILLESAL: Tilsynelatende gode spilleforhold i Kirishi. Foto: World Youth Stars

SPILLESAL: Tilsynelatende gode spilleforhold i Kirishi. Foto: World Youth Stars

Mesterskapet er en del av en serie på tre turneringer i European Youth Grand med noen av kontinentets fremste sjakktalenter. Tromsø-gutten fikk invitasjonen etter å ha klatret fra en rating på 1927 i oktober, til 2468 i februar i år.

Det var nok til tiende plass blant landets beste sjakkspillere, nummer ti i verden under 16 år og nummer tre i Europa under 16 år. Det er den sistnevnte rangeringen som gjør at Kaasen er plukket ut til å delta i European Grand Prix.

Den andre turneringen i serien spilles i Jermuk, Armenia i oktober. European Youth Grand Prix avsluttes i Kirishi igjen i mai 2018.

Det er ingen direktesendte partier i Russland, men rundene starter klokken 14.00 norsk tid. Det skal spilles totalt 11 runder frem til 28. mai.

(Besøkt 1 390 ganger, 1 besøk i dag)