Han kan ødelegge Norway Chess-drømmen

KLATRER: Shakhriyar Mamedyarov er oppe på sjuende plass på verdensrankingen. Foto: Yerazik KhachatourianKLATRER: Shakhriyar Mamedyarov er oppe på sjuende plass på verdensrankingen. Foto: Yerazik Khachatourian

Shakhriyar Mamedyarov gjør et byks på verdensrankingen etter triumf i Shamkir og sterk prestasjon i Russland. Det kan bety at en historisk begivenhet i Stavanger kan ryke.

av Tarjei J. Svensen
RATINGHOPP: Slik har Mamedyarov klatret på rankingen. Foto: Skjermdump 2700chess.com

RATINGHOPP: Slik har Mamedyarov klatret på rankingen. Foto: Skjermdump 2700chess.com

Da Altibox Norway Chess 14. februar annonserte de ti utvalgte i «tidenes sjakkturnering» i Stavanger, var ikke 11. rangerte Shakhriyar Mamedyarov med. Drøyt to og en halv måned senere, er aserbadsjaneren sjakkverdenenes formspiller etter å ha gått til topps i superturneringen på hjemmebane i Shamkir for andre år på rad.

31-åringen kunne plusse på ni ratingpoeng og tre inn blant verdens ti beste sjakkspillere igjen. I det pågående russiske lagmesterskapet, har Mamedyarov vunnet samtlige tre partier og ligger an til å innkassere ytterligere 12 poeng på ratingkontoen.

Plutselig er 31-åringen inne på sjuendeplass på den såkalte Live-listen over de beste spillerne i verden med 2792,7. Det er ny personlig rekord og den 15. høyeste ratingen som noen gang er registrert.

– En risiko vi er villig til å ta

Nå gjør endringene i verdenstoppen at Altibox Norway Chess‘ drøm om å bli første superturnering med de ti beste på verdensrankingen, trolig faller i grus.

SEIRET: Mamedyarov slo Wesley So, Vladimir Kramnik og Pavel Eljanov. Foto: shamkirchess.az

På dagen én måned før første trekk utføres på Clarion Energy Hotell i Stavanger, ligger det an til at verdensener Magnus Carlsen får selskap av nummer 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 og 12 i Stavanger. Det er Anish Giri som har falt ned til 12. plass etter tre remiser i Russland.

– Det er helt umulig å forutse. Om vi venter til det er to uker til turneringen begynner og samler spillerne da, så sliter vi. Dette er en risiko vi må være villig til å ta, sier Jøran Aulin-Jansson i Altibox Norway Chess til Matt & Patt.

Selv om det i seg selv ikke har noen verdi, er det mye prestisje for arrangører å vise til det sterkeste feltet. Styremedlemmet synes likevel ikke det er irriterende at den historiske begivenheten etter all sannsynlighet ryker.

– Det er veldig små forskjeller blant de 10-15 beste i verden, så det får vi bare leve med. Det blir vanskelig å nå den magiske grensen med 2800. Så kan man si at man er avhengig av hva som skal gjelde, for vi nådde jo den når vi tok ut spillerne på FIDEs januar-liste. Så kan man velge hva man vil forholde seg til.

Det er fortsatt fem runder igjen i det russiske lagmesterskapet. 11. mai begynner dessuten FIDE Grand Prix i Moskva, hvor Mamedyarov og Giri og flere andre i verdenstoppen stiller. Dermed er det fortsatt håp om at gjennomsnittsratingen, som har falt til 2797,7, går over den magiske 2800-grensen igjen.

Den tidligere sjakkpresidenten bekrefter at Mamedyarov vil stå øverst på ønskelista dersom det mot formodning skulle bli noen forfall.

Nigel Short til Stavanger igjen

Nigel Short. Foto: Yerazik Khachatourian

Nigel Short. Foto: Yerazik Khachatourian

Aulin-Jansson forteller også at det meste er i rute med årets turnering. TV 2 bygger eget studio på Clarion Energy Hotell, mens det også blir en internasjonal nettsending.

Der blir det et gjensyn med med Dirk Jan ten Geuzendam og tidligere VM-utfordrer Nigel Short. Den omstridte briten kommenterte sammen også med New in Chess-redaktøren i Stavanger i 2014.

– Jeg ser for meg at det er litt salt og sukker. Nå har man veldig mange ulike oppfatninger om kommentatorer. Noen er enige, og andre er uenig. Sånn vil det alltid være.

Altibox Norway Chess arrangeres fra 5. – 17. juni. Sjakkstjernene skal kjempe om en total premiepott på rundt 2,3 millioner kroner, hvorav rundt 660.000 kroner går til vinneren.

Den store duellen i Stavanger blir Carlsens møte med det som er verdens heteste sjakkspiller for tiden, Wesley So. Den filipinsk-fødte amerikaneren som har herjet i sjakkverdenen, måtte se rekken på 67 partier uten tap ryke. 23-åringen ble henvist til delt andreplass sammen med Vladimir Kramnik og Veselin Topalov.

– Jeg håper folk kommer og besøker Stavanger. Det er ikke ofte man får vært så nære der det skjer, avslutter Aulin-Jansson.

(Besøkt 2 395 ganger, 1 besøk i dag)