Christiansen avsluttet på Island med et brak. Nå gjør han som flere andre norske stormestere har gjort før ham

IMPONERTE: Johan-Sebastian Christiansen (18) i Reykjavik Open. Foto: Maria EmelianovaIMPONERTE: Johan-Sebastian Christiansen (18) i Reykjavik Open. Foto: Maria Emelianova

Det er ingenting å si på ambisjonene til Johan-Sebastian Christiansen (18). Nå gjør han som norgesmester Johan Salomon og tar et friår fra skolen for å satse på sjakken.

av Tarjei J. Svensen

18-åringen fra Sandefjord leverte en kjempeprestasjon i Reykjavik Open, som ble avsluttet på Islands hovedstad torsdag. Christiansen endte på 7 poeng og 16. plass i det knallsterke feltet, noe som tilsvarerer en ratingprestasjon på 2526.

– Prestasjonsmessig er det kanskje det beste jeg har gjort. Jeg følte meg veldig solid, for jeg pleier alltid å avgi poeng mot noen lavere ratede. Nå slo jeg de og hadde gode sjanser mot de bedre spillerne, sier tenåringen til Matt & Patt.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatliste Reykjavik Open

Christiansen tjener 15 ratingpoeng på innsatsen og klatrer videre oppover ratingstigen. På FIDEs ferske ratingliste for mai er han nå oppe på ny «pers» med 2447. Det holder til 14. plass på norgesrankingen.

– Det var et godt syn å våkne til, sier 18-åringen som spiller for Vålerenga i Eliteserien.

Knuste britisk stormester

IMPONERTE: Johan-Sebastian Christiansen (18) i Reykjavik Open. Foto: Maria Emelianova

IMPONERTE: Johan-Sebastian Christiansen (18) i Reykjavik Open. Foto: Maria Emelianova

Det ble aldri snakk om noe norsk stormesternapp på Reykjavik, men avslutningen med seier over Gawain Jones er det verdt å ta av seg hatten for. Den britiske stormesteren har tatt sjakkverdenen med storm i 2017, blant annet ved å vinne Challenger-turneringen i Wijk aan Zee og Dubai Open i april.

Mot en 18-årig sandefjording kom han altså til kort. På forhånd hadde han fått et godt råd fra IM-kollega og tidligere klassekamerat på NTG Kristian Stuvik Holm, som selv har god score mot briten.

– Han fortalte meg at Gawain overpresser veldig mot lavere ratede spillere hvis det er en lik stilling. Så fikk jeg nettopp en stilling som jeg vil si er ganske lik. Jeg prøvde å vente og ikke ta så mye risiko. Så tok jeg bare bøndene hans, sier Christiansen.

Seiersplanen lykkes til gangs.

Christiansen åpnet med to strake seire, men rotet bort det som lenge så ut til å være et sikkert halvpoeng mot Sveriges toppspiller og norgesvenn Nils Grandelius i tredje runde.

Etter tapet fulgte han opp med to nye seire, før det ble remis mot den jevngamle tyske stormesteren Alexander Donchenko. I sjuende runde tapte han mot den 17-årige nederlandske mesteren Jorden van Forrest i et helt spinnvilt parti.

– Mange gir seg når de blir stormester. Er det ikke da det starter?

FOKUS: Johan-Sebastian Christiansen i siste runde i Reykjavik. Foto: Lennart Ootes

FOKUS: Johan-Sebastian Christiansen i siste runde i Reykjavik. Foto: Lennart Ootes

Nederlaget ødela mye av sjansene for stormesternapp, men 18-åringen føler likevel at han nærmer seg.

– Jeg spilte veldig bra partier mot de andre GM-ene og jeg burde ikke tapt partiet mot Nils. Men sånt skjer. Mot van Foreest følte jeg at jeg ikke fikk det partiet jeg ville ha, for han styrte det hele tiden. Mot Donchenko følte jeg at jeg sto god, så jeg jeg er i nærheten nå.

I lynsjakk har sjakktalentet flere ganger vist at han holder høyt stormesternivå, blant annet da han slo til med en utrolig seiersrekke på åtte partier i VM i Qatar i romjulen. I januar tok han en ny NM-tittel i lynsjakk – på hjemmebane i Sandefjord.

I juni går han ut etter tre år på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG i Bærum. Nå avslører den selvsikre 18-åringen overfor Matt & Patt at han tar et friår fra skolen for å satse på sjakken.

Christiansen går dermed i fotsporene til norske stormestere som Leif E. Johannessen, Kjetil A. Lie, Jon Ludvig Hammer, Frode Urkedal og nå sist Johan Salomon. Planen er å bli god, veldig god.

– Jeg har lyst til å bli en veldig sterk spiller. Selvfølgelig har jeg lyst til å bli stormester. Mange spiller for å bli stormester, men så er det så mange som gir seg når de klarer tittelen. Er det ikke da det starter, tenker jeg.

På spørsmål om hvor høyt han tror han kan nå, svarer han:

– Jeg tror jeg kan nå så høyt som mulig, selv om jeg vet mange ikke tror på det, så får jeg vel bare prøve å bevise det.

– 2700?

– Kanskje mer, hehe.

Triumf for Anish Giri

SJAKKPAR: Seierherren Anish Giri sammen med kona Sopiko Guramishvili, som også deltok i Reykjavik Open. Foto: Maria Emelianova

SJAKKPAR: Seierherren Anish Giri sammen med kona Sopiko Guramishvili, som også deltok i Reykjavik Open. Foto: Maria Emelianova

Hele 263 deltakere fra 40 nasjoner som deltok i Reykjavik Open. Den internasjonale turneringen har et av Europas flotteste spillested i Reykjaviks konserthus Harpa. I år ble det satt ny deltakerrekord som følge av et rykte som en av verdens mest velorganiserte turneringer med flere sosiale sidearrangementerer.

Det bidro nok til at islendingene i år fikk besøk av hele 33 stormestere, blant dem verdensstjerner som Anish Giri, Dmitry Andreikin, Baadur Jobava og Alexei Shirov.

Og til slutt ble Giri kongen av Island etter å ha gått til topps med imponernede 8,5 poeng på de ti rundene.

Nederlenderen har hatt et vanskelig siste år med flere svake prestasjoner og falt ut av topp 10. Kanskje er dette resultatet som gjør at han er tilbake der han hører hjemme.

– Anish kommer tilbake. Han er helt klart en topp 10-spiller, sa Magnus Carlsen under Grenke Chess Classic.

Den spøkefulle 22-åringen tjente ni ratingpoeng og klatret opp til 11. plass på verdensrankingen. Turneringen avsluttet han med å slå sin egen sekundant og 2015-vinner Erwin l’Ami:

P.S: Det var seks andre nordmenn som deltok i turneringen på Island. Eivind Olav Risting (16) gjorde det best av disse med 6,5 poeng og 43. plass. Det holdt til 200 euro i premie for beste junior.

JUNIORPREMIER: Eivind Olav Risting, sammen med de andre juniorvinnerne i Reykjavik Open, og president i det islandske sjakkforbundet Gunnar Björnsson. Foto: Maria Emelianova

JUNIORPREMIER: Eivind Olav Risting, sammen med de andre juniorvinnerne i Reykjavik Open, og president i det islandske sjakkforbundet Gunnar Björnsson. Foto: Maria Emelianova

(Besøkt 2 074 ganger, 1 besøk i dag)