Tari har spilt sjakk i ligaer i seks land. Torsdag kom det sjuende

Aryan Tari, her fra Wijk aan Zee. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari, her fra Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

17-åringen åpnet med remis.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (17) er en av landets få sjakkproffer og har spilt sjakk for klubber i Sverige, Tyrkia, Iran, Tyskland og England i tillegg til spill for Vålerenga hjemme i Norge.

Torsdag kunne den unge stormesteren legge til et sjuende land på den allerede lange merittlista.

Tari er nemlig på plass i Gallipoli i det sørlige Italia der landets seriemesterskap startet med 1. runde torsdag.  Der spiller stortalentet på toppbordet for Montebelluna Pro, rangert som nummer fire blant de 18 lagene som stiller.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett i det italienske lagmesterskapet

Ligaen er ikke blant de sterkeste i Europa, men den klare seriefavoritten Obiettivo Risarcimento Padova kan vise til stjerner som Francisco Vallejo (32 i verden) og Peter Leko (nummer 49 i verden) i mannskapet. Tari er en av totalt 25 stormestere i mesterskapet som spilles over sju runder og varer frem til og med 1. mai.

Montebelluna Pro åpnet med en knepen 2,5-1,5-seier over Euro Scacchi i første runde. Tari bidro selv med remis mot Lorenzo Lodici (2402) etter å ha vært utsatt for noe press underveis.

Tari håper å løfte seg reise seg igjen drøyt to uker etter en litt under middels prestasjon i Dubai. Kompisen Johan Salomon stormestertittelen, men selv hadde 17-åringen større forhåpninger til egen prestasjoner.

Tidligere i år har Tari blant annet vist spill på verdensklassenivå da han banket den regjerende juniorverdensmesteren Jeffrey Xiong under Tata Steel Chess i Nederland. I februar vant han dessuten over verdens yngste internasjonale mester R. Praggnandhaa i Aeroflot Open i Moskva.

Under sistnevnte turnering brøt han også for første gang den magiske 2600-grensen som den fjerde i norsk sjakkhistorie. Siden har ratingen falt noe, men i Italia får 17-åringen en ny sjanse til å komme over tallet en gang for alle.

Fredag møter Montebelluna Pro nienderangerte Fano 1988 og Tari skal møte den ungarske stormesteren Peter Prohaszka (2592). Partiet kan følges direkte via Chess24 fra kl 15.30.

(Besøkt 1 366 ganger, 1 besøk i dag)