Sebastian (17) klinte til på Fagernes: – Jeg er relativt fornøyd med meg selv

Sebastian Mihajlov (17) fra Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noSebastian Mihajlov (17) fra Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

2017 har så langt gitt Norge to nye internasjonale mestere. Sebastian Mihajlov (17) ligger godt an til å bli den neste.

av Tarjei J. Svensen

17-åringen fra Bærum gikk ubeseiret gjennom IM-gruppen i TV 2 Fagernes International, som Hans Olav Lahlum arrangerte med suksess i påskeuken. Tre seire og seks remiser ga 6 poeng og fjerde plass i IM-gruppen som Espen Lie vant suverent med 7 poeng.

Mihajlovs resultater på Fagernes.

SE OGSÅ: Endelige resultater på Fagernes

For Sebastian Mihajlov var det imidlertid én ting som gjaldt: IM-napp.

Det kravet oppnådde han i siste runde med remis etter bare fire trekk med svart mot dansken Mikkel Manosri Jacobsen (2219).

Kvelden før droppet han lynsjakkturneringen for å være mest mulig opplagt til skjebnepartiet.

Trenger et fjerde IM-napp

– Jeg er relativt fornøyd med meg selv, men jeg må innrømme at jeg hadde litt tur. Det er deilig at det for en gangs skyld går det min vei, for det har det ikke gjort i det siste, sier den ydmyke 17-åringen til Matt & Patt.

På spørsmål om hva han er mest fornøyd med på Fagernes, svarer han.

– Det at jeg ikke tapte et eneste parti. Det er jeg ganske fornøyd med. Jeg tror også jeg var godt konsentrert og hadde marginene på min side. Så spilte jeg også relativt bra!

KOMBINERTE: Sebastian Mihajlov kombinerte fint mot den nederlandske stormesteren Roeland Pruijssers og sikret remis. Foto: Tom Eriksen

KOMBINERTE: Sebastian Mihajlov kombinerte fint mot den nederlandske stormesteren Roeland Pruijssers og sikret remis. Foto: Tom Eriksen

Det er Mihajlovs tredje napp i IM-tittelen. Normalt vil det være godt nok til å sikre tittelen, men det andre nappet ble tatt under Europeacupen for klubblag i fjor høst over bare sju partier.

Dermed trenger 17-åringen ytterligere ett napp før han kan kalle seg internasjonal mester i sjakk. Han mangler også noen få poeng på kravet om minst 2400 i rating.

– Merker at jeg har blitt bedre

Grunnlaget for nappet ble lagt ved å ta fire poeng på de første fem rundene. Tre seire mot Thomas Nyland, Tor Fredrik Kaasen og Sondre Merkesvik gjorde at 17-åringen kunne remisere seg gjennom resten av turneringen.

– Det beste partiet var det mot Sondre Merkesvik. Jeg spilte ganske bra der synes jeg.

Åttende runde mot den nederlandske stormesteren Roeland Pruijssers ble også særdeles spennende, selv om det til slutt endte med remis etter trekkgjentakelse.

Mihajlov har vært en av landets mest lovende talenter i mange år, men har i to år ligget stabilt på 2300-tallet. Den siste tiden kommer han fra det han omtaler som «middelmådige prestasjoner» på Gibraltar og i Østerrike.

– Jeg har merket at jeg har blitt bedre. Den største forandringen at jeg ikke spiller like kjedelig. Jeg spiller også forskjellige åpninger i forhold til det jeg gjorde før, sier Mihajlov.

17-åringen går andre året på NTG i Bærum, der han har 2,5 time sjakk mandag til torsdag. I tillegg bruker han mye tid på å studere åpninger hjemmefra. Planen er å holde tempoet oppe utover våren.

– Jeg skal bare fortsette slik jeg har gjort. Jeg skal prøve å finne noe å spille i mai. Plutselig er det Landsturnering igjen. Jeg skal spille noe før det, men har ikke planlagt noe enda, sier sjakktalentet.

Mihajlov er for øvrig en av landets beste lynsjakkspillere på nettet. På Internet Chess Club (ICC) er han stadig helt i toppen med en blitz-rating over 3000.  I helgen spiller han i finalen i den årlige turneringen ICC Open.

Der deltar noen av verdens beste lynsjakkspillere. Og en 17-åring fra Bærum.

MATT & PATT OM FAGERNES:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 362 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Sebastian (17) klinte til på Fagernes: – Jeg er relativt fornøyd med meg selv"

  1. Karsten E. Jacobsen | 19. april 2017 på 21:34 |

    Dansken hedder Mikkel Manosri (ikke Mansori)!

Stengt for kommentarer.