Indisk 12-årig supertalent vekket oppsikt på Fagernes

SUPERTALENT: Nihal Sarin (12) fra India kan være en kommende verdensstjerne. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noSUPERTALENT: Nihal Sarin (12) fra India kan være en kommende verdensstjerne. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Nihal Sarin (12) kan bli en av tidenes yngste stormestere. – Jeg er veldig imponert, sier Hans Olav Lahlum.

av Tarjei J. Svensen

Det var flere enn Benjamin Arvola Notkevich som gjorde seg bemerket under TV 2 Fagernes International, som ble avsluttet 1. påskedag.

Nihal Sarin (12). har allerede vekket oppsikt i sjakkverdenen som et sjakktalent helt utenom det vanlige. Den indiske guttungen oppfylte nylig alle kravene til IM-tittelen, men på Fagernes tok den kommende stjernen et steg videre.

SUPERTALENT: Nihal Sarin, her under TV 2 Fagernes International. Foto: Tom Eriksen

SUPERTALENT: Nihal Sarin, her under TV 2 Fagernes International. Foto: Tom Eriksen

Bare 12 år, ni måneder og tre dager gammel, sikret Nihal seg sitt første napp i stormestertittelen på Fagernes. 

Det første stormesternappet ble klart etter at supertalentet i dag spilte en rask remis mot israeleren GM Alon Greenfeld i siste runde.

SE OGSÅ: Alle resultatene til Nihal Sarin

– Jeg er veldig imponert, sier Hans Olav Lahlum, som nok en gang sto bak påskesjakkfestivalen på Fagernes.

– Jeg så han i desember/januar under Rilton Cup. Da var jeg veldig imponert, men ikke på det nivået her. Da var det slik at jeg tenkte at han vil bli god, men ikke er en GM-napp-kandidat enda.

12-åringen endte på 6 poeng, og forble ubeseiret i løpet av de ni rundene. Prestasjonen holdt til fjerdeplass et halvt poeng bak vinneren Andrey Vovk.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste på Fagernes

– Nå var det et solid og godt resultat. Han spiller ganske godt i alle faser. Når han står litt dårligere, så klarer han å holde det til remis. Intrykket nå er at han har blitt vesentlig bedre de siste månedene. Han har et enormt potensiale, fastslår Lahlum.

Nihal spilte remiser mot fem stormestere, men høydepunktet kom da han slo GM Evgeny Postny i sjette runde.

Etter remisen mot Greenfeld 1. påskedag, strømmet gratulasjonene inn på sosiale medier.

Guttungen sikret seg IM-tittelen under Aeroflot Open i Moskva i februar, som en av tidenes yngste. Nylig var han dessuten svært nær ved å holde remis mot sitt store idol Magnus Carlsen i Chess.coms PRO Chess League, men det endte til slutt med tap.

I 2014 ble Nihal for første gang verdensmester da han gikk til topps i VM under 10 år. I U12 i fjor måtte han ta til takke med sølv, bak et annet indisk vidunderbarn, ett år yngre R. Praggnanandhaa.

Aulin-Jansson: – En veldig sympatisk og fin gutt

LYNHAIER: Jøran Aulin-Jansson fikk bank av en 11-åring i Stavanger i fjor. Foto: Geir Ottøy

LYNHAIER: Jøran Aulin-Jansson fikk bank av en 11-åring i Stavanger i fjor. Foto: Geir Ottøy

Nihal Sarin var på denne tiden i fjor i Stavanger, der han tok turen innom Norway Chess for å hilse på verdensstjerner som Viswanathan Anand og Levon Aronian.

Guttungen, da bare 11 år, fikk også vist seg frem som lynsjakkspesialist. Det fikk mesterspiller, og selv lynhai, Jøran Aulin-Jansson ettertrykkelig oppleve.

– Jeg mener at han vant 9-6. Etter hvert som jeg taper, ønsker jeg ikke at det skal stå, sier Aulin-Jansson.

Den tidligere sjakkpresidenten, for anledningen på påskeferie på Lanzarote, ble imponert av vidunderbarnet.

– Han gjorde et veldig godt inntrykk. Det er en veldig sympatisk og fin gutt.

Nihal Sarin ligger godt an til å bli en av tidenes yngste stormestere. Det er for sent å slå Sergey Karjakins rekord (12 år og sju måneder), men Nihal har syv måneder seg på til å bli den nest yngste. Parimarjan Negi tok tittelen i en alder av 13 år, fire måneder og 22 dager.

Magnus Carlsen var selv 13 år og fire måneder da han sikret seg tittelen i Dubai i 2004. Verdensmesteren er fortsatt den tredje yngste som har oppnådd tittelen.

– Det er fantastisk! Det er kjempegøy at smågutter, og jenter, kan klare det så tidlig. Det er skummelt at de gjør det i den alderen, sier Aulin-Jansson.

Aulin-Jansson, som er styremedlem i Norway Chess, utelukker ikke at Nihal blir å se som deltaker i superturneringen om noen år.

– Ja, det er ikke totalt borte det. Det hadde vært kjempegøy. Han har vært og besøkt turneringen og likte seg åpenbart godt i Stavanger.

Allerede onsdag sitter Nihal Sarin ved sjakkbrettet igjen. Da stiller 12-åringen i den store interasjonale turneringen Reykjavik Open på Island. Kanskje «tar han en Benjamin»?

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 805 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Indisk 12-årig supertalent vekket oppsikt på Fagernes"

  1. Heinrich Prügelschmertz | 24. november 2017 på 23:34 |

    Om et halvt hundre år er det kanskje vanlig med stormestere som er 9-11 år gamle. Eller yngre. Merkelig

Stengt for kommentarer.