Hans Olav Lahlum: – Veldig spesielt i norsk sjakkhistorie.
av Tarjei J. Svensen
SV-politiker og kommunestyremedlem i Tromsø Benjamin Arvola Notkevich (24) har stått for en prestasjon som trolig er uten sidestykke i norsk sjakkhistorie.
Kall det et ekte hattrick om du vil. For på tre turneringer, og i løpet av bare halvannen måned, har 24-åringen tatt de tre nødvendige nappene som skal til for å sikre seg tittelen som internasjonal mester (IM).
Å ta tre napp etter hverandre på denne måten er høyst uvanlig og noe svært få andre har klart, og neppe i Norge.
– Det er sensasjonelt av Arvola, sier Hans Olav Lahlum til Matt & Patt.
Sjakkhistoriker Øystein Brekke kan heller ikke komme på noe lignende.
– Dette skjer veldig, veldig sjelden. Når noen først bestemmer seg for noe så er dette for noen helt spesielle begavelser en måte å gjøre det på. Dette er en stor prestasjon og en interessant oppskrift, sier Brekke.
Han påpeker at det lenge har vært klart at Arvola Notkevich har vært et stort sjakktalent, men at andre ting har kommet i veien.
SE OGSÅ: Resultater TV 2 Fagernes International
Den fantastiske prestasjonen kom under Lahlums påskesjakkfestival, TV 2 Fagernes International i Valdres, som blir avsluttet 1. påskedag.
24-åringen vant fire partier, spilte fire remiser og tapte bare én gang i løpet av de ni partiene. Ifølge TurneringsServices beregninger, tjener Arvola Notkevich hele 50 ratingpoeng på innsatsen og kravet om en rating på minst 2400 er også oppnådd.
Dermed vil den unge Tromsø-mannen bli utnevnt til landets 31. internasjonale mester, den andre fra Nord-Norge etter Joachim Thomassen.
Lahlum: – Veldig spesielt i norsk sjakkhistorie
Arvola Notkevich sikret ikke bare IM-tittelen, men han tok også sitt første napp i stormestertittelen.
Den ukrainske stormesteren Andrey Vovk, som stakk av med turneringsseieren på Fagernes, var lite interessert i å teste seg mot den fryktløse nordlendingen i niende- og siste runde 1. påskedag. Remisen var klar etter bare 12 trekk. Det var akkurat det Tromsø-mannen trengte for å ta nappet i GM-tittelen.
– Det er veldig spesielt i norsk sjakkhistorie og en stor prestasjon som tilsier ytterligere kapasitet, særlig når det tredje nappet også er et GM-napp, sier Lahlum.
Prestasjonen gleder forfatteren og turneringsarrangøren, som selv sikter seg inn mot en plass på Stortinget for SV.
– Det er selvsagt veldig god reklame for eventuelle kommende turneringer med GM-napp.
Allerede én runde før slutt hadde 24-åringen oppnådd kravet til IM-napp. Det ble bekreftet da Arvola Notkevich like godt klinte til med seier over den israelske stormesteren Evgeny Postny, det selv om remis var godt nok.
Arvola Notkevich tar på ingen måte av da Matt & Patt tar kontakt med ham.
– Jeg er overraskende rolig faktisk. Helt normal. Jeg hadde trodd jeg skulle ta av, men det har jeg hittil ikke gjort, sier 24-åringen.
– Hadde du forventet dette?
– Nei, målet for våren var å ta ett IM-napp, så dette var ganske overraskende.
Han kaller det «kult» å være unik i norsk sjakkhistorie.
– Når man har styrken, så kommer nappene av seg selv, sier Arvola Notkevich.
– Jeg har ikke stormesternivået enda
Det er gått litt over en måned siden Benjamin Arvola Notkevich (24) klinte til med sitt første napp i IM-tittelen under avslutningshelgen av Codanserien i sjakk. Bare én uke etter, i en turnering på Cuba, kom like godt det andre IM-nappet.
Nå har han altså ikke bare sikret seg IM-tittelen ved å ta det tredje nappet, men også tatt første steget – av i alt tre – på vei mot stormestertittelen.
– Det var overaskende. Hvis du hadde spurt meg for to dager siden, så hadde jeg ikke trodd det. Jeg har ikke stormesternivået enda, så det tyder på at nivået sitter ganske godt nå. I det store bildet betyr det ikke så mye, for man må ha nivået inne, mener nordlendingen.
Arvola Notkevich forteller at han i løpet av turneringen har vært «mye nede i gjørma», men at han er ganske fornøyd med spillet på Fagernes til tross for flere feil. I fjerde runde rotet han blant annet bort en lett vunnet stilling mot Lars Oskar Hauge til remis. Irriterende, mener 24-åringen.
– Vi hadde spilt i seks timer. Jeg hadde sett den varianten for åtte trekk siden. Før vi kom til stillingen, så trodde jeg f3 ville vinne. Så glemte jeg å dobbeltsjekke. Jeg er ganske sikker på at jeg ville funnet Tg3 hvis jeg hadde brukt litt tid. Det var ganske irriterende, sier Arvola Notkevich.
Han gikk på sitt eneste tap for Boris Chatalbashev i femte runde. Etter remis mot den ungarske stormestere Peter Prohaszka i sjette runde, slo han David Eggleston i sjuende runde.
Det hele ble avgjort da Postny ble feid av brettet i åttende runde.
– Det føltes som et ganske bra parti. Når jeg spiller La1, så var jeg litt for ambisiøs. Jeg trodde jeg sto bedre enn jeg gjorde. Computeren sier stillingen er ganske lik og vil bare ta bøndene. bra, men både jeg og han syntes det var bra for meg. Det føltes som et godt parti. Jeg gjorde ingenting spesielt og spilte vanlige trekk, men så gjorde han en feil som jeg utnyttet, sier Arvola Notkevich.
– Det føltes som å spille mot en 2200-spiller, legger han til, før han understreker at han har enorm respekt for Postny, som er kjent for sine mange gode partianalyser hos ChessBase.
Vil bli stormester i løpet av to år
Arvola Notkevich var i sine juniordager regnet som et av Norges største sjakktalenter, men har vært mindre aktiv de siste tre årene. Ved siden av å være SV-politiker, er han student og har eksamen om kort tid.
Nå seiler han opp som en kandidat til å bli en kandidat som kan kjempe om å bli Norges neste stormester. Det er en tittel som også frister den sindige nordlendingen.
– Ja, men ikke med en gang. Nå er det eksamen, så er det valg. Så får vi ta det i september.
– Tar du de to siste nappene da?
– Nei, men i løpet av to år. Kanskje det går raskere etter dette, men planen er i utgangspunktet å ta stormestertittelen i løpet av to år, avslutter den nybakte IM-en.
Det er i skrivende stund fortsatt noen partier igjen i GM-gruppen på Fagernes, men Benjamin Arvola Notkevich ligger an til å endte på femteplass med 6 poeng, et halvt poeng bak vinneren Vovk og toer Chatalbashev på 6,5 poeng.
Med det ble 24-åringen også klart beste nordmann, ett poeng foran Johan-Sebastian Christiansen og Frode Urkedal på 5 poeng.