Magnus Carlsen med to overraskelser i åpningsrunde mot ung tysker

BRILLEFIN: Magnus Carlsen med ny look i Tyskland. Foto: Lennart OotesBRILLEFIN: Magnus Carlsen med ny look i Tyskland. Foto: Lennart Ootes

(Matthias Blubaum – Magnus Carlsen 1/2-1/2): – Jeg trenger bare å se bedre, svarte verdensmesteren på spørsmål etter at han måtte nøye seg med remis mot ung tysker.

av Tarjei J. Svensen

Det ble bare et halvpoeng for verdensmesteren i åpningen av superturneringen Grenke Chess Classic på selveste påskeaften.

Carlsen møtte den 19-årige tyskeren Matthias Bluebaum (2632), rangert som nummer sju av de åtte deltakerne i feltet, og fikk en tilsynelatende lovende stilling i midtspillet.

Tyskeren brukte uvanlig lang tid og endte opp i kraftig tidsnød med få minutter igjen på å utføre 20 trekk.

Tyskeren forsvarte seg likevel mesterlig og holdt unna til remis etter 59 trekk og nær fem timers spill.

LES OGSÅ: Endelig er Carlsen tilbake i manesjen igjen

– En stor glipp av Magnus. Han hadde en svært lovende stilling. Da Bluebaum hadde få minutter igjen på klokka, så det ut som Magnus helt klart skulle vinne. Men Matthias fortjener ros for å ha forsvart seg godt, kommenterer tidligere VM-utfordrer Peter Leko på arrangørens offisielle sending.

Vekket oppsikt med nye briller

Carlsen var etter partiet kritisk til egne vurderinger, spesielt 23…e5. I stedet ville 23…dxe4 trolig gitt ham klar fordel.

– Det trekket var fullstendig hjernedødt, sier Carlsen.

Det er første gang verdensmesteren møtte 19-åringen, som er rangert som nummer 154 i verden og er regnet som ett av Tysklands store håp.

Før partiet var det verdensmesterens nye briller som vekket mest oppsikt på sosiale medier.

– Jeg tok en test nylig. Jeg har alltid vært litt nærsynt, så har jeg blitt fortalt at jeg kan velge om jeg vil bruke briller. Men så har jeg hatt en del hodepiner nylig, så da tok jeg en ny test og alt viste seg å være galt. Da hadde jeg ikke noe valg lenger, sier Carlsen på spørsmål om brillene.

– Du trenger i alle fall ikke briller for å virke mer intelligent? Du har den rette tittelen for å vise at du er intelligent, sier kommentator Lawrence Trent.

– Jeg trenger bare å se bedre, svarte en glisende verdensmester.

– Bluebaum var under ekstremt press

UVANLIG: Magnus Carlsen svarte med uvanlig trekk i oppgjøret mot Matthias Bluebaum. Foto: Georgios Souleidis

UVANLIG: Magnus Carlsen svarte med uvanlig trekk i oppgjøret mot Matthias Bluebaum. Foto: Georgios Souleidis

Dagens andre overraskelse kom allerede i første trekk. Carlsen valgte å besvare 1.d4 med det noe uvanlige 1…d6, et trekk han bare har spilt én gang tidligere. I tapet mot Radoslaw Wojtaszek i Wijk aan Zee 2015.

– Det virker med dette trekket som Magnus har ambisjoner i dag, sier Lawrence Trent, som kommenterte partiet sammen med Leko.

– Han har vist intensjonen sin i trekk 1 allerede, kommenterer Peter Leko.

Carlsens åpningsvalg så ikke ut som noen umiddelbar suksess og de to kommentatorene var kritisk til svarts stilling, som de mente var noe passiv.

– Det virker som Magnus har noen problemer han må løse i denne stillingen. Dette er så mye lettere å spille for hvit, sier Trent.

Bluebaum 16. trekk var neppe det beste, og straks var det verdensmesteren som fikk fordelen. Den unge tyskeren endte så opp i alvorlig tidsnød med kun minutter på å utføre 20 trekk.

En byttekavalkade senere, kom Carlsen i et litt bedre sluttspill, men Bluebaum hadde få problemer med å holde det inn.

– Et fantastisk resultat for Bluebaum. Han var under ekstremt press, sier Trent.

Selv om det bare ble remis mot en av feltets laveste rangerte, kan Carlsen kanskje glede seg over at to av hans fremste konkurrenter i Grenke Chess Classic begge gikk på overraskende tap.

En av dem er Fabiano Caruana, som ble utspilt av Yifan Hou med svarte brikker. For første gang på over et år er 24-åringen nå ute av 2800-klubben.

Tap ble det også for den andre rivalen i turneringen, Maxime Vachier-Lagrave, mot Arkadij Naiditsch. Levon Aronian og Georg Meier spilte remis i det siste partiet.

Grenke Chess Classic er Magnus Carlsens første turnering siden han endte på andreplass i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee i starten av februar. 26-åringen vant denne turneringen sist den ble arrangert i 2015.

Carlsen har for øvrig trukket hvite brikker mot sine tre antatt hardest konkurrentene: Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian.

I andre runde søndag er det nettopp Aronian som venter med hvit som venter for Carlsen.

Rundene i Karlsruhe og Baden Baden starter kl 15:00. Det er ingen norsk tv-dekning, men arrangørens sending via Chess24 har kommentarer ved Jan Gustafsson, Lawrence Trent, Klaus Bischoff og Peter Leko.

Parallelt med Grenke Chess Classic spilles også Grenke Chess Open, en stor åpen turnering med 1200 deltakere. Blant dem finner vi blant andre Torbjørn R. Hansen, Johannes Kvisla og Vegar Koi Gandrud.

Grenke Chess Classic 2017 (15. - 22. april):
Lørdag 15. april 1. runde: Bluebaum – Carlsen 1/2-1/2
Søndag 16. april: 2. runde: Carlsen – Aronian
Mandag 17. april: 3. runde: Yifan – Carlsen
Onsdag 19. april: 4. runde: Carlsen – Caruana
Torsdag 20. april: 5. runde: Meier – Carlsen
Fredag 21. april: 6. runde: Naiditsch – Carlsen
Lørdag 22. april: 7. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave
SE OGSÅ:
(Besøkt 4 389 ganger, 1 besøk i dag)