Nå skal Magnus Carlsen tilbake i manesjen igjen

ER FORMEN INNE? Magnus Carlsen er tilbake i aksjon i Tyskland fra påskeaften. Foto: Maria Emelianova/mattogpat.noER FORMEN INNE? Magnus Carlsen er tilbake i aksjon i Tyskland fra påskeaften. Foto: Maria Emelianova/mattogpat.no

Påskeaften starter superturnering i Tyskland.

av Tarjei J. Svensen

I starten av februar avsluttet Magnus Carlsen med en noe skuffende prestasjon i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee. Isolert sett var ikke andreplassen noen krise, men 26-åringen virket ved flere anledninger rufsete og i dårlig slag.

Blant annet overså han matt i tre trekk mot erkerival Anish Giri, mens jumboplasserte Richard Rapport overrasket med å ta en av sine få seire i turneringen mot nettopp Carlsen.

Verdensmesteren var ellers lite interessert i å snakke med norske journalister eller arrangørens egen reporter.

Grenke Chess Classic 2017 (15. - 22. april), med Carlsens score:
GM Magnus Carlsen (NOR 2838)
GM Fabiano Caruana (USA 2817): +8 =11 -5
GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2803): +4 =8 -1
GM Levon Aronian (ARM 2774): +12 =32 -6
GM Arkadij Naiditsch (GER 2702): +3 =7 -2
GM Yifan Hou (CHN 2649): +3 =0 -0
GM Matthias Bluebaum (GET 2632) +0 =0 -0
GM Georg Meier (GER 2630): +0 =1 -0

To og en halv måned etter, skal Carlsen i ilden igjen. Påskeaften starter Grenke Chess Classic i Baden-Baden/Karlsruhe, en superturnering med åtte deltakere over sju runder.  Carlsen vant sist turneringen ble holdt i 2015 og er nok en gang soleklar favoritt.

Spørsmålet er om vi kan se Carlsen tilbake på det nivået vi så ham i starten av fjoråret. Da han vant tre turneringer på rekke og rad. Men siden første trekk i VM-matchen mot Sergey Karjakin i New York, er det mange som mener at Carlsen ikke har vist seg fra sin absolutt beste side. Det var blant annet oppfatningen til den 12. verdensmester Anatoly Karpov.

– Hvis Carlsen kommer tilbake på samme nivå som for to år siden, så tror jeg ingen kan slå ham. Han er i en sjakklig krise nå. Hvis han kommer seg gjennom den, så blir det vanskelig for de andre, sa sjakklegenden til Matt & Patt helt på slutten av Wijk aan Zee.

Trekningen ble foretatt fredag, og det viser seg at Carlsen spiller med hvit mot sine tre antatt tøffeste konkurrenter: Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian.

Carlsen åpner med svart mot Tysklands unge stjerne, Matthias Bluebaum (2632), i første runde. Det er første gang han møter 19-åringen. Nordmannen skal dessuten spille med svarte brikker mot Yifan Hou, Georg Meier og Arkadij Naiditsch.

Den store finalen blir partiet med hvit mot Vachier-Lagrave i sjuende runde 22. april.

Rundene i Karlsruhe og Baden Baden starter kl 15:00. Det er ingen norsk tv-dekning, men arrangørens sending via Chess24 har kommentarer ved Jan Gustafsson, Lawrence Trent, Klaus Bischoff og Peter Leko.

Parallelt med Grenke Chess Classic spilles også Grenke Chess Open, en stor åpen turnering med 1200 deltakere. Blant dem finner vi blant andre Torbjørn R. Hansen, Johannes Kvisla og Vegar Koi Gandrud.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 734 ganger, 1 besøk i dag)