Alta-leder etter Eliteserie-kvalik: – Har måttet trekke pusten litt

ELITESERIEN NESTE: Alta i oppgjøret mot Akademisk lørdag. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noELITESERIEN NESTE: Alta i oppgjøret mot Akademisk lørdag. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Storfavoritten Akademisk innfridde som ventet forventningene, men det er Alta som jubler høyest etter å ha kvalifisert seg til det gode selskap for første gang.

av Tarjei J. Svensen

Finnmark-laget feide all tvil til side og banket Levanger hele 5-1 på kvalifiseringens siste dag. Alta er dermed for første gang klar for Eliteserien i sjakk.

Der får de følge av Akademisk som hadde full kontroll tross en knepen 3,5-2,5-seier over Sotra. Nå erstatter de to nyopprykkede lagene Tromsø og SK 96, som i mars rykket ned fra Codanserien.

SE OGSÅ: Endelige resultater

Tidligere har Troms-lagene Tromsø og Team Bjørnsen representert den nordligste landsdelen, men det er første gang en klubb fra Finnmark deltar i Eliteserien. Klubben med 49 medlemmer har vist betydelig fremgang den siste tiden etter å vunnet Nord-norsk mesterskap tre år på rad.

Alta-leder: – Har ikke ord akkurat nå

VIKTIG BRIKKE: Harald Mikalsen, leder i Alta sjakklubb, tok selv 2,5 poeng av 3 denne helgen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

VIKTIG BRIKKE: Harald Mikalsen, leder i Alta sjakklubb, tok selv 2,5 poeng av 3 denne helgen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Jeg har måttet trekke pusten litt og ta inn over meg inntrykkene. Det er stort å være klar for Eliteserien. Vi har prøvd i mange år å rykke opp nå, sier leder i Alta sjakklubb Harald Mikalsen til Matt & Patt.

– Hva var det som gjorde at dere spilte så bra denne helgen?

– Vi har et sterkt lag på papiret med juniorer som er på tur opp og frem. De har levert varene over lengre tid og plukket mye poeng, sier Mikalsen.

Det var et ungt mannskap som stilte til kvalifisering i Oslo Schakselskaps lokaler på Majorstua denne helgen. Finnmark-laget ledes an av den tidligere juniornorgesmester Erlend Mikalsen (23) på første bord. Mannskapet var dessuten forsterket med det russiske talentet Matvey Galchenko (16), som er innleid fra Murmansk. Det viste seg å være en god forsterkning ettersom russeren tok 2,5 poeng denne helgen.

Det unge talentet André Nielsen (14) har NM-titler i aldersbestemte klasser, mens NTG-elev Ingrid Greibrokk (16) er et av landets største håp på kvinnesiden.

Klubben hylles mandag på lederplass i lokalavisa Altaposten for at dette «framfor alt viser at mange år med trivselstiltak, matching og utvikling «betaler» seg.»

TALENT: Altas Ingrid Marie Greibrokk (16) er elev på NTGs sjakklinje. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

TALENT: Altas Ingrid Marie Greibrokk (16) er elev på NTGs sjakklinje. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Dette er stort, både for utviklingen av de unge, men også for oss litt eldre som også får spille på det øverste nivået. Det er stort, jeg har ikke ord akkurat nå, sier Mikalsen mens han forbereder et innlegg på klubbens hjemmeside.

Han er heller ikke bekymret for økonomien.

– Mine tanker er at dette ikke nødvendigivs er en utgift for det kan være en inntektskilde også. Hvis man får med seg næringslivet på laget, så er det absolutt muligheter. Økonomien bekymrer meg ikke, mener Mikalsen.

Alta-lederen forteller at de skal ha et styremøte over påske der de planlegger satsningen mot neste sesong. Målet er klart: Beholde plassen i Eliteserien.

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund, selv medlem i Sotra Sjakklubb, uttaler følgende til statskanalen:

– Ja, personlig har jeg jo et litt ambivalent forhold til dette, men jeg må jo gratulere Alta. Det er jo kjempeflott det de har fått til, spesielt med tanke på at denne kvalifiseringsrunden var av det knallharde slaget, der intet var avgjort før den siste spilletimen, sier Madsen til NRK.

Ungt mannskap

Førstebordsspiller Erlend Mikalsen (23). Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Førstebordsspiller Erlend Mikalsen (23). Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Etter uavgjort i både Akademisk – Alta og Sotra – Levanger lørdag, var det før siste dag helt åpent hvem som skulle stikke av med de to plassene i Eliteserien. Da Alta tok en tidlig tidlig 3-0 ledelse over et overraskende svakt Levanger-lag søndag, ble mye av tvilen feid av brettet.

Angrepsmaskinen Erlend Mikalsen viste først klasse i nedspillingen av Kjell Arne Lilleløkken på første bord.

STORSPILTE: André Nielsen (14) holdt remis mot ingen ringere enn Hans Olav Lahlum og vant siste runde. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

STORSPILTE: André Nielsen (14) holdt remis mot ingen ringere enn Hans Olav Lahlum og vant siste runde. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

For unge Nielsen på tredje bord, tok det bare 19 trekk før hans rutinerte motstander kollapset.

Den russiske forsterkningen Galchenko sikret også seieren over Brede Hagen på andre bord, samtidig som det ble klart at Akademisk ikke ville tape for Sotra.

Akademisks to toppspillere Øystein Hole og Inge Sandstad tok relativt raske remiser mot henholdsvis Erik Eikeland og Kristian Sørensen, mens Hans Olav Lahlum på tredje bord avsluttet en skuffende helg med tap for Øyvind Riisem. Sotra-spilleren ble kvalifiseringens beste spiller med 3 av 3 poeng.

Øyvind Riisem ble beste spiller i kvaliken med 3 av 3, uten at det hjalp Sotra til Eliteserien. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Øyvind Riisem ble beste spiller i kvaliken med 3 av 3, uten at det hjalp Sotra til Eliteserien. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Den avgjørende seieren var det Alf Roger Andersen som sto for.

Neste sesong i Eliteserien starter trolig i november og vil om alle takker ja bestå av følgende ti lag: Akademisk, Alta, Asker, Bergens, Black Knights, Nordstrand, OSS, SK 1911, Stavanger, Vålerenga.

(Besøkt 1 057 ganger, 1 besøk i dag)