Svensk toppturnering tilbake etter to års pause

SVENSK SJAKKSTJERNE: Nils Grandelius kvalifiserte seg til Norway Chess på Fagernes i fjor. Foto: Tarjei J. SvensenSVENSK SJAKKSTJERNE: Nils Grandelius kvalifiserte seg til Norway Chess på Fagernes i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Men uten norske deltakere.

av Tarjei J. Svensen

Sigeman Chess Tournament har i over 20 år vært en av Nordens fremste lukkede stormesterturneringer. Nå gjør tannlegeutstyrprodusenten TePe det mulig med comeback etter to års pause.

Pavel Eljanov, Nigel Short, Baadur Jobava, Nils Grandelius, Erik Blomqvist og Harika Dronavalli utgjør feltet som skal kjempe om seieren i den 23. utgaven av Sigeman Chess Tournament i Malmö, fra 10. – 14. mai.

– Det føles veldig bra å være tilbake og vi er glade for å ha fått et såpass interessant felt i comebacket vårt, sier turneringssjef Johan Berntsen i Limhamns sjakklubb.

Samarbeid med Norges Sjakkforbund og Grandelius-invitasjon til Norway Chess til tross: Svenskene valgte likevel ikke å gjengjelde det med en invitasjon til en norsk spiller i år.

Forrige gang en nordmenn var å se i turneringen, var da Jon Ludvig Hammer ble nummer to bak Anish Giri i 2010. I 2004 gjorde en 13-årig Magnus Carlsen en sterk prestasjon med tredjeplass bak nåværende trener Peter Heine Nielsen.

Sjakklegender som Vassily Smyslov, Boris Spassky, Viktor Korchnoi, Judit Polgar, Tony Miles, Lajos Portisch har også besøkt Malmö i løpet av turneringens 24 årige historie.

Franske Laurent Fressinet vant den forrige utgaven i 2014, mens Fabiano Caruana gikk til topps i en av de sterkeste utgavene i 2012 foran Peter Leko, Anish Giri, Grandelius og Li Chao.

– Det er en tøff turnering. Man må være på tå hev helt fra starten, sier Nigel Short i et intervju med arrangøren.

Storturneringen spilles med fem runder over fem dager. Åstedet er Hipp teater i Malmö.

(Besøkt 587 ganger, 1 besøk i dag)