FIDE hevder Ilyumzhinov har trukket seg. Det har jeg ikke, sier presidenten

Kirsan Ilyumzhinov. Foto: A.Savin/WikipediaKirsan Ilyumzhinov. Foto: A.Savin/Wikipedia

Kirsan Ilyumzhinovs avviser meldingene om at han skal ha trukket seg fra presidentvervet. Norsk ekspert tror likevel den omstridte russerens 22 år på toppen av FIDE er over.

av Tarjei J. Svensen

Det var mandag ettermiddag de to setningene med den oppsiktsvekkende nyheten ble publisert på FIDEs nettsider.

På slutten av styremøtet i Athen, Hellas 26. mars 2017, leverte Kirsan Ilyumzhinov sin oppsigelse som FIDE-president. Presidential Board er informert om denne avgjørelsen og det vil holdes et ekstraordinært styremøte i april.

Meldingen som ble publisert på FIDEs nettsider. Foto: Skjermdump fide.com

Meldingen som ble publisert på FIDEs nettsider. Foto: Skjermdump fide.com

Men siste ord var ikke sagt. Da alle trodde de 22 årene med den eksentriske og kontroversielle russiske forretningsmannen ved roret som president i FIDE definitivt var over, kom kontrabeskjeden.

Ilyumzhinov nekter nå for å ha kommet med en oppsigelse overfor det statlige, russiske nyhetsbyrået Tass.

– De forsøkte å presse meg ut, men de klarte det ikke. Jeg har ikke signert noe som helst og jeg trekker meg ikke. Jeg tror det er i hendene på amerikanerne, og det er et spill av det amerikanske sjakkforbundet og deres allierte. De har forsøkt å gjøre det mer enn én gang før. I Athen forsøkte de å ta opp temaet om min oppsigelse til debatt, men det klarte de ikke. Jeg har fått trusler og krav om å si opp, siteres Ilyumzhinov på.

Russerens høyre hånd, Berik Belgabaev, bruker overfor Chess.com begrepet «falske nyheter» om FIDEs pressemelding.

– Det er ikke sant. Han uttalte bare at han vil tre av hvis det er absolutt nødvendig. Men han har ikke signert noe enda, sier Belgabaev.

Senere sendte Ilyumzhinov ut en pressemelding der han avviste alle «rykter og spekulasjoner» knyttet til hans påståtte avgang.

Ilyumzhinov har fått støtte av den russiske sjakkpresidenten Andrei Filatov, en av FIDEs mange visepresidenter og mektig oligarken, ifølge Tass.

– Som visepresident i FIDE er det første gang jeg hører om dette. Det er en felle. I tillegg har jeg nettopp møtt Kirsan Ilyumzhinov og han sa ingenting om dette. Vi snakket om FIDEs planer for fremtiden og retningen vi skal arbeide i. Ryktene om Ilyumzhinovs oppsigelse mangler fullstendig grunnlag, sier Filatov.

– Gresk kupp

Ilyumzhinovs fremste kritiker, tidligere VM-utfordrer Nigel Short, kaller det hele et «gresk kupp» og er klar til å feire.

Ilyumzhinov har sittet som president i verdenssjakkforbundet siden 1995 – det til tross for at han åpent hevder å ha hatt nærkontakt med romvesener.

54-åringen har likevel klart å bli gjenvalgt hvert fjerde år siden. Under Sjakk-OL i Tromsø i 2014 danket han ut sjakklegenden Garry Kasparovs i det mange omtalte som et skittent valg som ble utsatt for anklager om kjøp og salg av stemmer fra begge parter.

Presset på Ilyumzhinov nådde et nytt nivå i november 2015. Da ble russeren ilagt sanksjoner av USA på grunn av anklager om at han skal ha gitt assistanse og drevet forretninger med regimet i Syria. Selv har han avvist påstandene og hevdet at han kun har gitt sjakksett til det krigsherjede landet og besøkt sin «personlige venn» Bashar al-Assad i 2012.

FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov med VGs Nora Thorp Bjørnstad i Berlin i 2015. Foto: Yerazik Khachatourian

FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov med VGs Nora Thorp Bjørnstad i Berlin i 2015. Foto: Yerazik Khachatourian

Ilyumzhinov offentliggjorde like etterpå at han på grunn av sanksjonene trekker seg som «utøvende president». Selv om mye har tydet på at den nestkommanderende grekeren Georgios Makropoulos er den som har sittet med den reelle makten, har Ilyumzhinov offisielt fortsatt i rollen som president.

USA-sanksjonene førte likevel til at Ilyumzhinov i fjor ble den første FIDE-presidenten som ikke fikk overvære en VM-match i sjakk. Da Magnus Carlsen møtte Sergey Karjakin i fjor, måtte 54-åringen holde seg i Moskva etter at han skal ha blitt nektet plass på flyet til New York.

Derfra ga han blant annet intervjuer til VG via Skype.

Tidligere visepresident i FIDE: – Kan ikke skjønne noe annet enn at de prøver å bli kvitt ham

Morten Sand: Foto: Advokatfirmaet Legalis

Oslo-advokaten Morten Sand har sittet som visepresident i FIDE, og har også vært juridisk rådgiver for Ilyumzhinov i en årrekke. Han er den nordmannen med mest kjennskap til det indre livet i verdenssjakkforbundet.

– Jeg vil anta at det må har vært ganske mange vitner til stede som kan bekrefte at Ilyumzhinov faktisk sa at han ville trekke seg. I Presidential Board er det 25 medlemmer, i alle fall. Hvis de velger å offentliggjøre dette på FIDEs sider, så kan det ikke være noe tvil om at han faktisk sa dette, sier Sand til Matt & Patt.

Advokaten påpeker at Ilyumzhinov har en lang historie med spesielle utsagn, blant annet da han på 90-tallet ga sjakkverdenen hakeslepp ved å offentliggjøre VM-matchen mellom Anatoly Karpov og Gata Kamsky i Saddam Husseins Irak.

Sand stusser likevel over meldingen som ble publisert på FIDEs nettsider.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at de prøver å bli kvitt han nå, sier Sand.

– Så er jo spørsmålet om hvorfor de publiserer dette nå. Jeg tror dette er en vanskelig situasjon fordi de i den indre krets ønsker å kvitte seg med Kirsan. Valget kommer i 2018, så hvem Makropoulos og kompani ønsker å stille med, er usikkert. Men jeg er ganske sikker på at det er på utkikk etter en kandidat, legger han til.

Sand påpeker at selv om Ilyumzhinov offisielt har sittet ved roret, er han å oppfatte som en «gallionsfigur». Det skal være Makropoulos og hans team som i realiteten sitter med styringen i FIDE.

Den tidligere visepresidenten tror ledelsen nå har fått nok etter mye negative presseomtale internasjonalt og politisk. En mulig arvtager kan være landets egen sjakkpresident, milliardæren Andrei Filatov, om han vinner det som kan virke som en indre maktkamp i FIDE.

– Jeg tror det er en gryende maktkamp for man er redd for at Filatov skal ta over. Jeg tror ikke samarbeidet mellom det sittende regimet i Athen og Filatov er det beste. Filatov virker som en vanskelig fyr, så er de nok litt redde for å miste makt og innflytelse. Da tror jeg de ser seg om etter en kandidat. Da hadde det vært en fordel at Kirsan ble skjøvet ut og at Makropoulous blir utøvende president frem til valget i 2018, sier Sand.

– Pengesekken til Kirsan har vært tom i mange år

Kirsan Ilyumzhinov og Thailands prinsesse ved Magnus Carlsens brett under Sjakk-OL i Baku i fjor. Foto: Maria Emelianova

Kirsan Ilyumzhinov og Thailands prinsesse ved Magnus Carlsens brett under Sjakk-OL i Baku i fjor. Foto: Maria Emelianova

Like før fjorårets kongress i Baku satte Chess.coms Peter Doggers fokus på FIDEs begredelige økonomiske situasjon.

Tallene i regnskapet viste et stort overforbruk, flere uforutsette utgifter i tillegg til en rekke budsjetterte inntekter som aldri kom.

Saken ble heller ikke bedre av at regnskapet viste at Ilyumzhinovs vanvittige reiseutgifter fortsatte i samme retning som før. I de tre årene før og etter valget i Tromsø, viste verdenssjakkforbundets røde tall at sjakkpresidenten brukte hele 5,4 millioner kroner på reiser rundt om i verden.

Nok et tegn på at det neppe er mer mer penger å hente fra den en gang søkkrike russeren.

– Pengesekken til Kirsan har vært tom i mange år. Han brukte i alle fall 10 millioner dollar frem til og med 1999-2000. Men det var da en klar oppfatning i FIDE at man ikke kan basere seg på presidentens personlige tilgang og midler. Man har prøvd å få til en kommersialisering av det internasjonale sjakkforbundet, med VM og de store prosjektene. Og gang på gang har man mislykkes med det. Man får det rett og slett ikke til, heller ikke med Agon, sier Sand.

Han peker også de ferske rapportene om at avgiftene for det omstridte kvinne-VM ennå ikke er betalt inn til FIDE av det iranske sjakkforbundet.

– De har rett og slett ikke bruk for Kirsan lenger?

– Nei, men det har de ikke hatt på ganske mange år. Men Kirsan har på den annen side heller ikke vært i veien på noen måte. Han har aldri vært en leder som har sagt hva man skal gjøre. Der har sersjantene i FIDE styrt. Nå blir han en belastning i større grad, sier Sand.

– Kirsan er ferdig

Under fjorårets kongress i Baku ble et forslag om å avsette Ilyumzhinov nedstemt av medlemslandene. Spørsmålet nå er hvilke juridiske muligheter Ilyumzhinov har til å klamre seg til presidentvervet, eller om en bestemmelse i FIDEs lover kan tre i kraft.

– Det var en del av en debatt i kongressen i Baku. Man var usikker på om det ville komme et slikt forslag. Skal man få til det, så er det det sittende styret som må gå inn for det. Det blir interessant å se om de som sitter og kontrollerer Presidential Board går inn for det. Da er det en helt annnen kamp på gang. Men jeg tror ikke det er så lett, sier Sand.

Han tror uansett at Ilyumzhinovs 22 år på tronen av verdensjakkforbundet går mot slutten.

– Det vil forbause meg om han blir kandidat i 2018, støttet av noen gruppe. Hva han gjør som enkeltperson er en annen sak. Men jeg tror nok Kirsan reellt sett er ferdig. Men man kan aldri si aldri når det gjelder han, sier Sand.

(Besøkt 1 608 ganger, 1 besøk i dag)