Sjakkforbundet i ferd med å smadre medlemsrekorden

Det ligger an til ny rekord i norsk sjakk. Her fra Landsturneringen i sommer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noDet ligger an til ny rekord i norsk sjakk. Her fra Landsturneringen i sommer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Generalsekretæren er klar på hva som er årsaken.

av Tarjei J. Svensen

I fjor satte Norges Sjakkforbund medlemsrekord for andre år på rad. I år tyder mye på at rekorden står for fall nok en gang.

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Drøyt tre måneder inn i det nye året er 2905 medlemmer registrert hos Sjakkforbundet. Det er 423 flere, 17 prosent opp, sammenlignet med tilsvarende tidspunkt i fjor, skriver sjakk.no.

– Dette er veldig moro, sier generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim til Matt & Patt.

Han gleder seg over at fjorårets rekord på 3454 medlemmer kan ryke allerede i sommer og anslår at medlemstallet kan ende på opp mot 4000 ved årsskiftet.

– Vi konstaterer at dette er en medlemsøkning. Det er ikke en tilfeldighet. Fakturaene ble sendt ut på vanlig måte til klubbene med frist 1. mars, så har det kommet 300-400 flere enn det noen gang har gjort. Vi tror at vi ligger an til å sette rekord allerede ved kongressen i sommer, sier Nesheim.

Generalsekretæren er klar på hva han mener er årsaken til den voldsomme økningen.

– Årsaken er kombinasjonen av interessen rundt VM-kampen og at vi fikk lyn- og hurtigsjakk-VM rett etterpå. Den red på samme bølge og forsterket interessen. Seertallene på NRK var veldig flotte. Det førte til at mange møtte opp i klubber i januar fordi de synes det var morsomt med sjakk.

I tillegg til alle nye medlemmene, er det også kommet 13 nye sjakklubber over hele landet. En av dem med størst økning, er Stjernen sjakklubb på Grünerløkka i Oslo. Da Matt & Patt var til stede på en av spillekveldene nylig, var det flere som måtte avvises grunn av plassproblemer.

– Stjernen er det beste eksempelet med 30-40 nye mennesker på en klubbkveld. Det aller morsomste er at når vi ser på medlemmene vi har fått, så er det veldig mange nye navn som vi ikke har hatt som medlemmer før. Det er noen som kommer tilbake, men det er først og fremst et godt tegn med tanke på at det er en reell økning, sier generalsekretæren.

Molde Sjakklubb en av klubbene hvor flere medlemmer har kommet tilbake etter en pause på 15-20 år. Her fra en lynsjakkturnering torsdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Molde Sjakklubb en av klubbene hvor flere medlemmer har kommet tilbake etter en pause på 15-20 år. Her fra en lynsjakkturnering torsdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Nesheim forteller at det mest gledelige er at mange av de som i størst grad har spilt sjakk via pc-en hjemme, nå går inn i det organiserte sjakklivet. Men det har også en økonomisk side.

– Vekst gir også mer penger i kassen og litt større slagkraft for omverdenen. De tingene er også viktige, men det er først og fremst at de som velger å gå inn i det organiserte sjakklivet som er det positive.

– Tror du vi kan nå 5000 medlemmer?

– Det er jeg ikke tvil om et øyeblikk. Det finnes tekniske grep man kan gjøre, som støttemedlemskap og lignende, men jeg er ikke så veldig opptatt av det. Men å få flere til å bli med hadde vært det flotteste som kan skje nå når interessen er så stor fordi det ville gi mange smaken på sjakken, sier Nesheim.

Nesheim foreslår ordninger som egne støttemedlemskap og muligheten til å melde seg inn for kortere perioder. Det skal også avholdes et klubblederseminar i forbindelse med Norway Chess i juni.

Medlemstall Norges Sjakkforbund.

(Besøkt 1 547 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Sjakkforbundet i ferd med å smadre medlemsrekorden"

  1. Håvard Flatland Børresen | 17. mars 2017 på 17:53 |

    Utrolig flott!

  2. Erlend_Sæteren | 21. mars 2017 på 10:39 |

    At Magnuseffekten drar opp er det ingen tvil om. Jeg har en følelse av at den drar så hardt at det vokser opp noe helt fantastisk i Norsk sjakk, nemlig massevis av sterke jenter. Det er nok morsommere for jentene at det blir såpass mange av dem at det blir ett fellesskap. Dette ser jeg iallfall i Nordstrand og Tromsø sjakklubb, og også at jentene har flere jenter å leke med mellom slagene i turneringer. Vår store svakhet har jo vært at halve befolkningen (kvinnene) har vært tilnærmet helt fraværende. Når damene og jentene blir med for fullt, da blir vi nesten dobbelt så store og sterke. Det siste året har jeg møtt tre jenter på 7-10 år som er sterke nok til å bli stormestere dersom de kjører løpet hele veien.

  3. Tom Jenkins | 24. mars 2017 på 12:46 |

    Flott med medlemsøkning. Bruk muligheten til å bygge solide organiserte klubber. Få foreldre på banen som i idretten. Finnes ikke et idrettslag i Norge som hadde overlevd uten foreldredugnad. Bare flott at ikke alle bare er opptatt av å spille selv!

Stengt for kommentarer.