Vålerenga seriemester for andre år på rad:
– Tilfeldighetene avgjorde

Vålerenga er seriemester i sjakk 2016/17. Foto: Tarjei J. SvensenVålerenga er seriemester i sjakk 2016/17. Foto: Tarjei J. Svensen

Nå blir den dobbelte seriemesteren forsterket med ungt talent til neste sesong.

av Tarjei J. Svensen

Vålerenga er for andre år på rad seriemester i sjakk. Det ble klart etter at ledende SK 1911 måtte ta til takke med uavgjort i et nervepirrende toppoppgjør mot Oslo Schakselskap i niende- og siste runde i sponsoren Codans lokaler på Skøyen i dag.

SK 1911s Frode Elsness, som med seier ville blitt Norges 14. stormester, kjempet i et par timer for å prøve å vinne et ulikefarget løpersluttspill mot OSS’ Leif E. Johannessen på førstebord. men måtte nok en gang se nappet glippe og ta til takke med remis etter fem timers spill.

Dermed endte SK 1911 og OSS med 3-3 og uavgjort, akkurat nok til at Vålerenga med 16 lagpoeng går foran SK 1911 på suverent best «målforskjell». Oslo Schakselskap tar tredjeplassen med 15 poeng.

Vålerenga hadde ingen problemer med å banke Stavanger 5,5-0,5 i sin match og tok 41,5 av 54 mulige individuelle poeng. Det er bare ett mindre enn i fjorårets sesong.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste Codanserien 2016/17

Vålerenga henter inn forsterkning

Vålerenga i siste runde mot Stavanger. Foto: Tarjei J. Svensen

Vålerenga i siste runde mot Stavanger. Foto: Tarjei J. Svensen

Stjernegalleriet til østkantklubben består av flere utenlandske stormestere i tillegg til noen av Norges mest lovende unge talenter. Blant de ti som har stilt for klubben denne sesongen, er det ingen som opprinnelig kommer fra Oslo-området.

Stormester Kjetil A. Lie, fra Porsgurnn, ble lagets toppscorer med 7 av 8 poeng, mens Kristian Stuvik Holm fra Hamar og Johan-Sebastian Christiansen fra Sandefjord tok 6,5 av 9 poeng.

En annen viktig poengplukker, var Norges nye sjakkstjerne Aryan Tari fra Lierskogen som tok 5,5 av 6 poeng. I tillegg sikret de utenlandske stormestrene Markus Ragger (2 av 3) fra Østerike, Bosnias Borki Predojevic (4 av 6), Evgeny Romanov (4,5 av 6) fra Russland og kroatiske Marin Bosiocic (3 av 3) for trygghet på toppbordene.

Grunnlaget for seieren ble lagt i toppoppgjøret lørdag, da Lie på tredjebord vant sitt parti fordi OSS’ tredjebordsspiller Nicolai Getz måtte melde forfall på grunn av sykdom. De øvrige partiene endte alle remis, noe som gjorde at det resultatet ble helt avgjørende.

– Det var tilfeldighetene som avgjorde dette her, vi hadde stang inn. Det er bestandig gøy, men jeg føler med OSS som fikk ødelagt sjansene sine på grunn av sykdom. Det er veldig trist, sier leder i Vålerenga sjakklubb Dag Danielsen til Matt & Patt.

Det ble for øvrig stor suksess for Vålerengas øvrige lag i Østlandsserien. Andre- og tredjelaget rykket opp til 1. divisjon, mens fjerdelaget rykket opp til 2. divisjon.

– Det er helt uvirkelig og har vært kjempegøy, sier Danielsen.

Etter at Oslo Schakselskap har dominert norsk seriesjakk og vunnet åtte av de siste ni årene, har nå Vålerenga brutt rekken og vunnet to år på rad. Østkantlaget får også revansje for andreplassen under NM for klubblag i Stavanger i juni i fjor, der SK 1911 gikk til topps.

– Kommer dere til å satse like mye på serien neste år?

– Det har vi ikke diskutert enda. Vi skal ha årsmøte snart, men vi satser på å ha et sterkt lag uansett og vi skal stille i Europacupen, sier Danielsen.

Klubben er nå kvalifisert til mesterskapet som går i Manavgat i Tyrkia i oktober. Danielsen avslører i den forbindelse at de har sikret seg en ny forsterkning. Tromsøs stortalent Tor Fredrik Kaasen (14) skal spille for klubben fra neste sesong.

– Vi er veldig glad for at han har valgt å spille for oss. Han er et kjempetalent og vil satse på sjakk. Vi har et godt tilbud til unge spillere i og med at vi har veldig gode  trenere og og bra miljø. Det er fantastisk at han kommer til oss, sier Danielsen.

– Blir det feiring nå?

– Det blir skikkelig feiring! Det er mye å feire i dag for alt har gått veien, sier Danielsen.

Perfekt start for SK 1911

SK 1911s lag analyserer. Foto: Tarjei J. Svensen

SK 1911s lag analyserer. Foto: Tarjei J. Svensen

Det så lenge lovende ut for SK 1911 som fikk en perfekt start på dagen da Oslo Schakselskaps tredjebordsspiller Nicolai Getz nok en gang måtte melde forfall. I henhold til reglementet, er det heller ikke lov til å sette inn en reserve, så Torbjørn R. Hansens 1. d4 ble det eneste trekket i partiet.

Lagets andre stormester Frode Urkedal, som ødela det som kunne blitt en fin prestasjon med tap både fredag og lørdag, hadde få problemer med å holde remis mot Einar Gausel på andrebord. Partiet var over etter bare 22 trekk.

Alt snudde da Joachim B. Nilsen rotet bort en strålende stilling til tap mot Lars Oskar Hauge på fjerdebord.

Like før hadde Sebastian Mihajlov klart å vinne over Torstein Bae på femtebord.

Det ble spenning i matchen da Lucas Ranaldi vant slutspillet mot Andreas Moen på sjettebord, mens Frode Elsness gjorde alt han kunne for å prøve å vinne sluttspillet mot Leif E. Johannessen.

Stor interesse rundt partiet mellom Elsness og Johannessen. Foto: Tarjei J. Svensen

Stor interesse rundt partiet mellom Elsness og Johannessen. Foto: Tarjei J. Svensen

En av Vålerengas beste denne sesongen, var Johan-Sebastian Christiansen som tok 6,5 poeng på sjettebord. Her avslutter han i stor stil mot Stavangers Alseit Kizatbay.

Det ble aldri noen spenning i bunnstriden, siden både Tromsø og SK 96 var klare for nedrykk. For Tromsø ble det likevel en gledelig avslutning med 3,5-2,5-seier over Asker. Benjamin Arvola sikret her sitt første IM-napp med en sterk seier over Martin Haubro.

Vinnere av Eliteserien i sjakk

2016/17: Vålerenga
2015/16: Vålerenga
2014/15: Oslo Schakselskap
2013/14: Oslo Schakselskap
2012/13: Oslo Schakselskap
2011/12: Oslo Schakselskap
2010/11: Oslo Schakselskap
2009/10: Oslo Schakselskap
2008/09: Moss
2007/08: Oslo Schakselskap
2006/07: Oslo Schakselskap

(Besøkt 1 684 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "Vålerenga seriemester for andre år på rad:
– Tilfeldighetene avgjorde"

 1. Historikken er ikke helt riktig: OSS har dominert eliteserien gjennom mange sesonger, men Moss Schakklub vant tross alt i sesongen 2008-09!

 2. sundet57 | 6. mars 2017 på 02:02 |

  Merkelig at spiller ikke kan erstattes ved sykdom. Iflg reglementet kan turneringsleder tillate å sette inne en spiller i «helt ekstraordinære tilfelle». I dette tilfelle var ikke sykdom tilstrekkelig tydeligvis. Jeg undres på hvilke ekstraordinære tilfelle forbundsstyret hadde i tankene da denne regel ble nedskrevet. Ikke syk dom; hva da? Her er en regelendring på sin plass. Man bør ikke bli så hysterisk redd for manipulering med bordrekkefølgen at det ikke skal være mulig å sette inn en erstatter ved sykdom.
  I dette tilfelle ble dette muligens helt avgjørende for seriemesterskapets sluttresultat. Tom Jenkins

  • Helge A L Nordahl | 7. mars 2017 på 12:22 |

   Det var undertegnede sammen med Øistein Yggeseth som skrev denne paragrafen for drøyt 10 år siden. På den tiden var definitivt akutt sykdom ett av tilfellene vi hadde i tankene. Såvidt jeg skjønner ble regelverket også praktisert slik de første årene. Men dessverre har praksisen (av uforståelige grunner) tydeligvis blitt endret. Problemet vil også oppstå oftere når lagene må sendes inn torsdag og ikke fredag som vi la opp til. Jeg tror regelverket kunne vært godt nok med en fornuftig praktisering, men det virker dessverre som en regelendring er nødvendig for å presisere dette. Vi skulle nok gjort slik Ole Christian Moen sa nå i helgen: Konferert med en dyktig jurist da vi laget regelverket. Jeg beklager!

Stengt for kommentarer.