Dette betydde mest for Aryan Tari i Moskva-turnering

Aryan Tari under lynsjakkturneringen i Moskva torsdag. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari under lynsjakkturneringen i Moskva torsdag. Foto: Maria Emelianova

17-åringen klarte bare å vinne ett parti, men tapte heller ikke mer enn én gang mot knallsterk motstand i storturneringen Aeroflot Open.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg synes jeg har gjort det greit, men jeg kunne gjort det bedre. Jeg hadde jo en del gode stillinger hvor jeg var nærme å vinne, sier Aryan Tari til Matt & Patt etter å ha fullført storturneringen Aeroflot Open med én seier, sju remiser og ett tap.

Det endte med 50 prosent score for 17-åringen som møtte knallsterk motstand på de ni rundene i Moskva. Sju av dem var sterke stormestere ratet over 2630 og Tari holdt remis mot seks av dem. Det eneste tapet kom mot tidligere VM-utfordrer Gata Kamsky i åttende runde.

Prestasjonen gjør at Tari tjener fire ratingpoeng og holder seg over 2600 i rating som den fjerde nordmannen etter Magnus Carlsen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer.

– Hva er du mest fornøyd med?

– At jeg bare tapte ett parti mot veldig høyt nivå. Utenom partiet mot Kamsky, var jeg aldri i trøbbel og presset mange av 2660 folka. Jeg er kanskje mest fornøyed med partiet mot Artemiev for da var jeg veldig nær å vinne.

17-åringen fortsetter å ta steg oppover på verdensrankingen etter at han i januar gjorde en sterk prestasjon i Challenger-gruppen i Tata Steel Chess. Tari endte på sjuendeplass etter å ha avsluttet med to seire.

Den største triumfen var kanskje nedspillingen av den regjerende juniorverdensmesteren Jeffrey Xiong (2667) fra USA. Det virker ikke lenger som nivåforskjellen mellom Tari og spillere høyt oppe på 2600-tallet er så voldsom lenger.

– Gir det deg ekstra motivasjon at spillerne på 2660-nivået ikke føles så gode lenger?

– Ja, det gjør det. Det er kanskje det som betydde mest i turneringen, sier Tari.

Aryan Taris resultater i Moskva.

Det ble også remis i niende- og siste runde onsdag etter at 17-åringen presset store deler av oppgjøret mot russiske Dmitry Gordiyevsky (2563).

– Jeg sto veldig bra og var nær vinst. Jeg burde spilt Ta7 fulgt av Lc7 i stedet for Kf3. Da har jeg en helt dominerende stilling. Jeg overså Le1, så ble han plutselig aktiv. Men jeg kunne spille på to resultater hele tiden, sier Tari.

– Surt? 

– Ja, det var vondt. Men jeg får bare lære av det. Jeg kunne presset bedre men han forsvarte seg bra.

Aryan Tari under lynsjakkturneringen i Moskva, her i møte med Evgeny Najer. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari under lynsjakkturneringen i Moskva, her i møte med Evgeny Najer. Foto: Maria Emelianova

Tari endte på 54. plass med 4,5 poeng og ratingprestasjon på 2645. Det var best av samtlige spillere på samme poengsum.

SE OGSÅ: Resultatliste og oppsett Aeroflot Open

Stortalentet fra Lierskogen har uansett spilt på høyt stormesternivå i Moskva med remiser mot sterke stormestere som Evgeny Najer, Krishnan Sasikiran, Vladislav Artemiev, Alexander Motylev og Vidit Gujrathi.

Hans hittil eneste seier kom mot det indiske supertalentet R. Praggnanandhaa (11) i første runde, mens det ble tap for Gata Kamsky i åttende runde.

Det ble russisk seier ved Vladimir Fedoseev som var den eneste spilleren med 7 poeng.  22-åringen får med seg rundt 160,000 kroner i førstepremie og en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

Taris motstander Najer tok andreplassen foran Vladislav Kovalev på tredje.

Den største sensasjonen var nok 13-årige Ali-Reza Firouzja fra Iran som tok sitt andre stormesternapp med 6 poeng og en prestasjon på 2746.

P.S: Aryan Tari deltok også i den store lynsjakkturneringen Aeroflot Blitz som ble spilt torsdag. 17-åringen lå godt an, men tok bare 0,5 poeng på de fire siste og endte dermed et stykke under forventet score. 9,5 av 18 poeng holdt til 84. plass blant de 200 deltakerne. Ukrainske Anton Korobov ble suveren vinner med 15,5 poeng.

Aryan Tari reiser rett fra storturnering i Moskva til eliteseriespill for Vålerenga denne helgen. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari reiser rett fra storturnering i Moskva til eliteseriespill for Vålerenga denne helgen. Foto: Maria Emelianova

(Besøkt 1 781 ganger, 1 besøk i dag)