Jon Ludvig Hammer etter Grand Prix-debuten: – Jeg er gira nå

Jon Ludvig Hammer får 3000 euro for innsatsen i Sharjah. Her sammen med FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer får 3000 euro for innsatsen i Sharjah. Her sammen med FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Maria Emelianova

(Alexander Riazantsev – Jon Ludvig Hammer 1/2-1/2): Norgestoeren mener han er på bedringens vei etter å ha møtt verdenseliten i Sharjah.

av Tarjei J. Svensen

Det ble ingen seire på Jon Ludvig Hammer (26) i debuten i FIDE Grand Prix i Sharjah, men norgestoeren er likevel motivert etter sju remiser og bare to nederlag.

– Jeg hadde et skandaløst parti mot Eljanov, men ellers er jeg fint fornøyd. Jeg burde slått Salem fra den stillingen jeg hadde, sier Hammer til Matt & Patt.

26-åringen, som var rangert sist blant de 18 deltakerne, endte på 16. plass med 3,5 poeng. Det er litt over forventet score ut i fra egen rating. Han får med seg 3000 euro, nærmere 27.000 kroner for innsatsen.

SE OGSÅ: Endelige resultater i Sharjah

Hammer er nå optimist før de to neste turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

– Jeg er gira nå. Jeg har massevis av ideer som jeg fant underveis i preppingen som må sjekkes grundigere. Jeg håper å vinne en del partier i mars, for da skal jeg spille seriesjakk, sier Hammer og avslører dermed at han stiller for Oslo Schakselskap i eliteserieavslutningen kommende helg.

Hammer avsluttet med remis mot russeren Alexander Riazantsev.

– Det var et veldig interessant parti hvor jeg etter gårsdagens tap bestemte meg skulle spille ganske aggressivt. Jeg hadde denne varianten mot Adhiban med hvit, og jeg tenkte at jeg i dag skulle forsøke med svart, sier Hammer i et intervju med arrangøren.

Nordmannen forteller at det ble et skarpt parti der russeren valgte en uvanlig variant for å unngå forberedelser. Rizantsev ble etter hver stående best, men det var aldri fare på ferde for noen av spillerne.

Partiet var turneringens siste og var over etter 43 trekk.

Jon Ludvig Hammer før møtet med Alexander Riazantsev i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer før møtet med Alexander Riazantsev i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Hammer: – Definitivt på bedringens vei

Jon Ludvig Hammer med premien i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer med premien i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

26-åringen åpnet Sharjah Grand Prix med remis i en skarp tidsnødsduell med svart mot Alexander Grischuk, før det ble en blodfattig remis med hvit mot Hikaru Nakamura. Nordmannen brøt der en fryktelig rekke på ni strake tap mot amerikaneren og seifet seg til et halvpoeng.

Tredje runde mot Ding Liren mandag, ble langt mer fartsfylt og Hammer omtalte det hele som et «kaosparti». I fjerde runde mot Spanias ener Francisco Vallejo hadde Hammer alt under kontroll og partiet var over etter bare 24 trekk.

Nedturen kom dagen før hviledagen i femte runde, da Michael Adams fullstendig nedspilte nordmannen.

– Det føltes som jeg fikk en leksjon. Jeg hadde aldri noe reellt motspill, sa en ydmyk Hammer etterpå.

26-åringen fulgte senere opp med remiser mot Ding Liren, Saleh Salem, Evgeny Tomashevsky i tillegg til Riazantsev i siste runde. Tapet for Eljanov i åttende runde kom etter en feilvurdering etter åpningen.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Jeg er mest fornøyd med svartscoren. I Norway Chess hadde jeg to av fire med hvit og en av fem med svart, så to av fem med svart her synes jeg er god forbedring, sier Hammer og legger til at han hadde gode stillinger mot Anish Giri, Veselin Topalov og Maxime Vachier-Lagrave i Stavanger.

– Fikk du tilbake godfølelsen du etterlyste før turneringen?

– Nei, ikke helt, men jeg er definitivt på bedringens vei, sier Hammer.

Grischuk til topps i forglemmelig turnering

Alexander Grischuk under avslutningen med FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Maria Emelianova

Alexander Grischuk under avslutningen med FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Maria Emelianova

Sharjah Grand Prix ble ellers en stor skuffelse for sjakkfansen med remisprosent over 75. Flere av partiene var korte og innholdsløse og mange av spillerne virket mest opptatt av å unngå å tape.

– Innholdsmessig er dette den kjedeligste turneringen jeg noen gang har spilt med mange remiser i hver runde, skriver Pavel Eljanov på sin egen Facebook-konto.

– En av de minst underholdende turneringene på flere år, skriver Chess.com i sin sluttrapport, og beskriver hvordan interessen for turneringen var nesten fraværende på sosiale medier.

Agon, selskapet som arrangerer turneringene i VM-syklusen, må nok ta sin del av skylden. Flere har reagert over at ikke Sofia-reglene, som forbyr remistilbud før 40 trekk, ikke ble innført.

Markedsføringen av turneringen på sosiale medier var dessuten begrenset.

Offisielt delte Alexander Grischuk, Maxime Vachier-Lagrave og Shakhriyar Mamedyarov førsteplassen med 5,5 poeng, men det var Grischuk som fikk arrangørens gullmedalje etter innbyrdes score mellm de tre vinnerne.

Ifølge Chess.com, er det nemlig ingen kvalitetsberegning i Grand Prix-reglementet for å skille deltakere med samme poengsum. Grand Prix-poengene deles mellom de med samme score. Det bidro nok også til stormestrenes manglende kampvilje.

Sharjah Grand Prix markerte startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  Det er de tre beste resultatene som teller og de to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

– Hadde jeg vært sjef for sjakken, hadde jeg nok gjort ting litt annerledes. Jeg ville fjernet remistilbudet og ikke delt GP-poengene ved poenglikhet, sier Hammer.

Alle spillerne i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Alle spillerne i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Hammers neste turnering er den andre GP-turneringen i Moskva fra 11. – 22. mai. 26-åringen står over turneringen i Geneve, men spiller på Mallorca i november.

SE OGSÅ:

(Besøkt 1 768 ganger, 1 besøk i dag)