Aryan Tari med sitt første tap i Moskva: – Må bare prøve å glemme det så fort som mulig

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noAryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Remisrekken røk for stortalentet.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari fikk sitt første tap i storturneringen Aeroflot Open i åttende- og nestsiste runde i dag. 17-åringen måtte ned mot tidligere VM-utfordrer Gata Kamsky (2669) i et parti som var over etter bare 33 trekk.

Nederlaget kom etter at 17-åringen hadde seks strake remiser og knapt vært i trøbbel i løpet av turneringen. I dag viste den tidligere verdensstjernen imidlertid glimt av gammel storhet.

– Det gikk bare galt i dag, rett og slett. Alt var greit fram til trekk 14. Jeg burde spilt Lxe5. Etter Dxb3 får jeg bare et ubehagelig sluttspill, sier Tari til Matt & Patt.

Den 42-årige Russland-fødte amerikaneren vant løperparet for en dobbelbonde i åpningen og fikk det komfortabelt på grunn av den dominerende hvitfeltesløperen. Den fant et gullfelt på e4 som gjorde livet vanskelig for Tari. Da hvit fikk skjøvet bonden opp til h5 for å åpne h-linjen, begynte det allerede å se mørkt ut for Tari.

Hvits tårn kom inn på sjuenderaden og få trekk senere valgte Tari fornuftig nok å gi opp.

– Jeg må bare prøve å glemme dette så fort som mulig, sier Tari.

Den 42-årige Russland-fødte amerikaneren var en av verdens absolutt beste spillere på 90-tallet og utfordret også Anatoly Karpov til VM-match i 1996. Året etter la han opp som sjakkspiller, men gjorde comeback åtte år etter.

Kamsky er ute av den ypperste verdenstoppen, men holder fortsatt høyt nivå, noe han viste i dette partiet.

I sjuende runde mandag holdt Tari en overbevisende remis mot Anish Giris indiske sekundant Vidit Gujrathi mandag.

Nordmannen fikk inn en forberedelse i det niende trekket, noe som gjorde at Vidit måtte bruke lang tid i åpningen.

Møter russisk IM i siste runde

Tari blir dermed stående på 4 poeng og ligger på 43. plass én runde før slutt i Moskva. 17-åringen holder seg likevel fortsatt over 2600 i rating. som han i forrige uke ble den fjerde nordmannen til å nå etter Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein.

SE OGSÅ: Resultatliste og oppsett Aeroflot Open

Det er Vladimir Fedoseev som leder Aeroflot Open med 6,5 poeng.

Tari har uansett spilt på høyt stormesternivå i Moskva med remiser mot sterke stormestere som Evgeny Najer, Krishnan Sasikiran, Vladislav Artemiev, Alexander Motylev og Vidit Gujrathi.

Hans hittil eneste seier kom mot det indiske supertalentet R. Praggnanandhaa (11) i første runde.

Aeroflot Open, som arrangeres på Russlands største hotell Cosmos, avsluttes med niende og siste runde kl 13 norsk tid onsdag. Da skal Tari møte den russiske 20-åringen Dmitry Gordievsky (2564) med hvite brikker.

Partiet kan følges direkte via Chess24.

Det kjempes om en total premiepott på over en halv million kroner, mens 160.000 kroner går til vinneren. Rosinen i pølsa er imidlertid en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

(Besøkt 1 070 ganger, 1 besøk i dag)