Hammer måtte forsvare seg: – Glad for å ha reddet remis

Jon Ludvig Hammer i bussen som frakter deltakerne til Sharjah Chess Club. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer i bussen som frakter deltakerne til Sharjah Chess Club. Foto: Maria Emelianova

(Evgeny Tomashevsky – Jon Ludvig Hammer 1/2-1/2): Norgestoerens sjette remis i Sharjah.

av Tarjei J. Svensen

I går var det en skuffet Jon Ludvig Hammer som ikke klarte å utnytte det som var en klart fordelaktig stilling mot Saleh Salem i Sharjah Grand Prix.

I dag har norgestoeren imidlertid større grunn til å være fornøyd med remis mot Evgeny Tomashevsky (2711), rangert som nummer 34 i verden, i sjuende runde av superturneringen.

Norgestoeren ble stående noe dårligere etter åpningen og svart kunne få fordel i det 24. trekket. Tomashevsky valgte istedet en variant som fører til en rekke avbytter og et helt dødt løpersluttspill. Partiet var over etter 33 trekk.

– Det var et parti med feilkalkuleringer. Vi er begge misfornøyd med variantene vi regnet på i løpet av partiet. Jeg er glad for å ha reddet remis. Hvert poeng med svarte brikker er en prestasjon i en så tøff turnering, sier Hammer.

Motstander Tomashevsky kaller det et interessant parti og sier at det ble gjort kritiske feil av begge i det viktige øyeblikket rundt trekk 24.

– Jeg kunne spilt det enkle 24.c6 som gir meg en veldig komfortabel fordel. Det er ikke nødvendigvis kritisk for han, men det er i det minste veldig spillbart for meg, sier russeren.

Jon Ludvig Hammer i møtet med Evgeny Tomashevsky i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer i møtet med Evgeny Tomashevsky i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Det er Hammers sjette remis på sju partier i Sharjah Grand Prix. 26-åringen var svært misfornøyd etter å ha kastet bort det han mener var en forspilt vinstmulighet mot Saleh Salem fredag.

– Jeg må ha stått til vinst. Det er en helt dominerende stilling, men jeg kan ikke peke på ett tidspunkt jeg kunne vunnet, sa Hammer om partiet.

I runden før ble han ettertrykkelig satt på plass av Michael Adams og gikk på sin hittil eneste smell i Sharjah.

– Det føltes som jeg fikk en leksjon. Jeg hadde aldri noe reellt motspill, sa Hammer etterpå.

26-åringen har tidligere i turneringen spilt remiser mot sterke spillere som Alexander Grischuk, Hikaru Nakamura, Francisco Vallejo og Ding Liren.

– Det er en god erfaring for meg, men veldig slitsomt. Spesielt i de svarte partiene må man fighte veldig hardt hver gang for man vet at de kommer etter deg. Man prøver å gi hard motstand og håpe på det beste, sier Hammer.

Hammer er fornøyd med egen innsats.

– Jeg er fornøyd med turneringen min så langt. Jeg trodde jeg sto til vinst i går, men jeg ble utspilt av Adams. Men det er slikt som skjer når man spiller i en så tøff turnering.

I åttende runde, den nest siste, skal Hammer møte Pavel Eljanov med hvite brikker. Ukraineren er rangert som nummer 13 i verden og har skuffet stort så langt i feltet.

Eljanov gikk på en smell for kineseren Li Chao i denne runden.

Sharjah Grand Prix spilles i byens enorme sjakklubb. Foto: Maria Emelianova

Sharjah Grand Prix spilles i byens enorme sjakklubb. Foto: Maria Emelianova

Hammer er nå på 15. plass blant de 18 deltakerne med 3 poeng. Sharjah Grand Prix er svært remispreget og det er bare ett poeng fra 15. – tredjeplass. Det er de tre beste resultatene som teller i serien, slik at mange av dem fokuserer på å unngå et dårlig resultat fremfor å ta risiko for å vinne.

Maxime Vachier-Lagrave og Hikaru Nakamura beholder ledelsen to runder før slutt med 4,5 poeng.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett i Sharjah

Norgestoeren fikk overraskende en friplass i FIDE Grand Prix og deltar i den første av i alt fire turneringer i Sharjah. Turneringen markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Hammer deltar i to av de neste tre turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 905 ganger, 1 besøk i dag)