Hammer fortsatt ubeseiret i Sharjah: – Denne ga meg en skikkelig godfølelse

Hammer holdt unna for Ding Liren i tredje runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria EmelianovaHammer holdt unna for Ding Liren i tredje runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria Emelianova

(Ding Liren – Jon Ludvig Hammer 1/2-1/2): Norgestoeren sikret nytt halvpoeng etter fem timers spill.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer (26) holder koken mot noen av verdens beste sjakkspillere. I dag tok norgestoeren sin tredje remis på like mange partier i Sharjah Grand Prix i De forente arabiske emirater.

– Jeg hadde overhodet ikke kontroll, men det var kjempeinteressant. Et skikkelig kaosparti, sier Hammer til Matt & Patt.

Ding Liren (24), rangert som nummer 12 i verden, la press på Hammer i midtspillet, men nordmannen klarte å skape motspill etter et interessant kvalitetsoffer i det 25. trekket.

Den kinesiske verdensstjernen så fare på ferde og valgte å ofre kvaliteten tilbake. Der førte imidlertid bare til et likt tårn- og løpersluttspill der vinstsjansene var minimale. Hammer holdt unna etter litt over fem timers spill og 48 trekk i det som var dagens lengste parti.

– Dette var en kjempefight hvor jeg navigerte fint i en komplisert stilling. Jeg er veldig fornøyd med dette partiet og resultatene generelt, sier Hammer om egen prestasjon så langt.

Jon Ludvig Hammer i møtet med Ding Liren. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer i møtet med Ding Liren. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer har dermed fått en flott start på den første av fire turneringer i FIDE Grand Prix. 26-åringen åpnet turneringen med remis med svart etter en skarp tidsnødsduell mot Alexander Grischuk.

I andre runde fikk Hammer det som han ville med en udramatisk remis med hvit mot Hikaru Nakamura. Nordmannen brøt en fryktelig rekke på ni strake tap mot amerikaneren.

– Dette partiet ga meg en skikkelig godfølelse. Det første mot Grischuk var bare tull, mens det andre var mer kontrollert, sier Hammer, som forteller at spilleforholdene i Emiratene er flotte.

Sharjah Grand Prix spilles i den gigantiske sjakklubben i Sharjah som har 25 ansatte på bare 300-400 medlemmer. Foto: Maria Emelianova

Sharjah Grand Prix spilles i den gigantiske sjakklubben i Sharjah som har 25 ansatte på bare 300-400 medlemmer. Foto: Maria Emelianova

Det var Nakamura som ble dagens eneste seierherre da han slo uberegnelige Richard Rapport da ungareren rotet seg bort i et vanskelig sluttspill.

SE OGSÅ: Spill gjennom dagens partier via Chess24

Den franske favoritten Maxime Vachier-Lagrave leder stadig i Sharjah med 2,5 poeng. Nakamura, Mamedyarov og Adams følger bak med 2 poeng, mens Hammer er en av ti spillere på 1,5 poeng.

Resultater 3. runde i Sharjah

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett i Sharjah Grand Prix

Hammer møter Vallejo for første gang

Jon Ludvig Hammer i møtet med Ding Liren i tredje runde i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer i møtet med Ding Liren i tredje runde i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Norgestoeren fikk overraskende en friplass i FIDE Grand Prix og deltar i den første av i alt fire turneringer i Sharjah. Turneringen markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Hammer deltar i to av de neste tre turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Hammer skal i fjerde runde for første gang i karrieren møte spanjolen Francisco Vallejo Pons, rangert som nummer 13 blant de 18 deltakerne i feltet.

Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 498 ganger, 1 besøk i dag)