Hammer brøt fryktelig tapsrekke mot Nakamura

Jon Ludvig Hammer med enkel remis mot Hikaru Nakamura i 2. runde av Sharjah GP. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer med enkel remis mot Hikaru Nakamura i 2. runde av Sharjah GP. Foto: Maria Emelianova

(Jon Ludvig Hammer – Hikaru Nakamura 1/2-1/2): Norgestoeren fikk det som han ville og tok et nytt halvpoeng mot en verdensstjerne.

av Tarjei J. Svensen

0 av 9 poeng var scoren til Jon Ludvig mot nummer åtte i verden, Hikaru Nakamura (inkludert hurtig- og lynsjakk). Da var det kanskje ikke så rart at norgestoeren gikk for en blodfattig åpning i andre runde i Sharjah Grand Prix i dag.

Brikkene ble byttet av i et raskt tempo og etter bare 23 trekk og like under to timers spill ble de to enige om poengdeling.

– Jeg tror jeg har 6-7 strake tap mot Hikaru, og jeg ville virkelig ikke gjenta det. Så jeg bestemte meg for å spille veldig trygt og håpe at han gjorde noe dumt, sier Hammer på pressekonferansen.

– Før partiet tenkte jeg på å spille noe dumt, men jeg så et par partier han har spilt mot Magnus som han slo i 2015, og noen andre. Han oppnådde mange gode stillinger og det var ingen grunn til å være like dum som Magnus den gangen, svarer Nakamura, med et tydelig stikk i retning verdensmesteren.

Det ble aldri noe spenning i dagens parti, det sørget Hammer for ved å først tvinge av bytte av hvitfeltsløperen, så dronningen, til slutt tårnene i d-linjen. Sluttstillingen med løper, springer og seks bønder til hver var helt død.

– Jeg har valgt å være kynisk og å ta det forsiktig mot de jeg møter selv om jeg håper å vinne noen partier. Men jeg skal først gjøre forsøk på å vinne når noen andre enn Sasha (Grischuk) eller Hikaru sitter på andre siden av brettet, sier Hammer.

– Hammer viser veldig solid og godt spill så langt. Han beholdt balansen og klarte en fin remis mot Hikaru Nakamura, en av de beste spillerne, kommenterer Viktor Bologan på den offisielle sendingen.

Jon Ludvig Hammer før dagens parti i Sharjah mot Hikaru Nakamura. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer før dagens parti i Sharjah mot Hikaru Nakamura. Foto: Maria Emelianova

Det er Hammers andre remis i Sharjah Grand Prix. Lørdag åpnet han turneringen med remis i et skarpt parti med svart mot Alexander Grischuk, rangert som nummer 20 i verden.

Dermed har nordmannen fått en fin start i et felt der han er turneringens desidert laveste rangerte. 26-åringen har så langt tjent fire ratingpoeng på de to remispartiene.

Vachier-Lagrave med to strake seire

Den kanskje største favoritten i FIDE Grand Prix er Maxime Vachier-Lagrave, seriens høyeste rangerte og rangert som nummer fem i verden. Franskmannen har fått en kjempestart med to strake seire og leder nå Sharjah Grand Prix alene.

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett i Sharjah Grand Prix

Lørdag slo han Li Chao med svart og i dag vant han over uberegnelige Richard Rapport med hvite brikker.

Pussig nok endte Vachier-Lagrave sist i den forrige FIDE Grand Prix i 2014/15, noe han fikk spørsmål om i intervjurunden etter partiet.

– Problemet mitt er at jeg også startet med 2 av 2 i den forrige FIDE Grand Prix. Da klarte jeg bare å vinne én av de neste 31 partiene, så vi får håpe det ikke skjer igjen, sier 26-åringen i et intervju med arrangøren.

Franskmannen fikk en lett dag på jobben da Rapport, som mange nok husker som mannen som slo Magnus Carlsen i Wijk aan Zee nylig, ble alt for ambisiøs i åpningen.

Maxime Vachier-Lagrave vant enkelt over Richard Rapport. Foto: Maria Emelianova

Maxime Vachier-Lagrave vant enkelt over Richard Rapport. Foto: Maria Emelianova

Seire ble det også til Shakhriyar Mamedyarov over Evgeny Tomashevsky og Ding Liren over hjemmehåpet Saleh Salem.

For øvrig ble det brudd i dagens partier da arrangøren slet med strømbrudd i spillelokalet.

Turneringen spilles med såkalt Sveitsersystem der man hele tiden møter en spiller på samme poengsum.

Hammers motstander i tredje runde er kinesiske Ding Liren, som blant annet har jobbet for Magnus Carlsen. 24-åringen er rangert som nummer 12 i verden.

Premiefond på over én million kroner

Ian Nepomniachtchi kan være en av Jon Ludvig Hammers motstandere i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Ian Nepomniachtchi kan være en av Jon Ludvig Hammers motstandere i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Norgestoeren fikk overraskende en friplass i FIDE Grand Prix og deltar i den første av i alt fire turneringer i Sharjah. Turneringen markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Hammer deltar i to av de neste tre turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 107 ganger, 1 besøk i dag)