Hammer før Sharjah Grand Prix: – Skal stoppe blødningen og få tilbake godfølelsen

Jon Ludvig Hammer i aksjon i Sandefjord i januar. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noJon Ludvig Hammer i aksjon i Sandefjord i januar. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Norgestoeren forventer ikke mirakler mot verdensstjernene i FIDE Grand Prix, men håper på et par skalper.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer (26) tok torsdag turen til Sharjah i De forente arabiske emirater. Der venter den første av i alt fire turneringer i FIDE Grand Prix 2017. Norgestoeren fikk overraskende en friplass i serien som markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.

LES OGSÅ: Hammer: – En sjanse til å slå tilbake med et brak

De to beste FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

– Hovedproblemet mitt er at jeg spiller dårlig sjakk

Hammer fikk en liten opptur da han gikk til topps i Åpent NM i hurtigsjakk i Sandefjord i januar. Foto: Rolf Haug8mattogpatt.no

Hammer fikk en liten opptur da han gikk til topps i Åpent NM i hurtigsjakk i Sandefjord i januar. Foto: Rolf Haug8mattogpatt.no

26-åringen får sjanses til å reise seg etter det som må sies å være et svært skuffende sjakkår i 2016. Hans siste opptreden med lang betenkningstid, var Nordisk mesterskap i Finland i oktober, der det ble en svak fjerdeplass som førsterangert.

– Mitt hovedproblem nå er at jeg spiller dårlig sjakk og har gjort det over lengre tid. I første omgang trenger jeg bare å få litt trygghet tilbake, sier Hammer til Matt & Patt.

Norgestoeren må heve seg betraktelig sammenlignet med det han har vist det siste året. På andre siden av brettet venter nemlig verdensstjerner som Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian og Hikaru Nakamura.

Hammer er rangert sist av de 18 deltakerne i Sharjah. Med er også storheter som Michael Adams, Ian Nepomniachtchi, Alexander Grischuk og Yifan Hou.

– I den grad jeg skal slå til, så skal det være i Moskva eller Mallorca. I første omgang skal jeg stoppe blødningen og få tilbake godfølelsen, sier Hammer, og viser til de to neste GP-opptredene i serien i mai og november.

Han understreker likevel:

– Når det er sagt, så skal jeg jeg ærlig innrømme at jeg er ivrig etter å spille mot og slå noen av de deltakerne!

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

– Skjønner ikke hva som skjedde

Jon Ludvig Hammer og Nils Grandelius.

Hammer – Grandelius. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer brøt for første gang 2700-grensen på starten av fjoråret og var med 2705 inne blant verdens 40 beste sjakkspillere i februar.

Nøyaktig ett år etter er Hammer 87 poeng lavere ratet og for lengst ute av listen over de 100 beste i verden.

– Jeg skjønner ikke hva som skjedde som gjorde at jeg spilte på et helt annet nivå enn jeg gjorde bare noen måneder i forveien, sier Hammer.

26-åringen fortalte tirsdag til Matt & Patt om skuffelsen over ikke å bli invitert til årets Altibox Norway Chess. Arrangøren valgte i stedet å invitere de ti øverste på verdensrankingen og norgestoeren ble dermed veid for lett.

Det var nettopp etter fjorårets Norway Chess-kvalifisering at ratingen begynte å falle som en stein. Plassen gikk til svenske Nils Grandelius, som slo Hammer i både lang- og hurtigsjakk.

– Jeg kan ha latt meg påvirke av at folk flest mente at jeg burde få invitasjonen, men så ikke fikk den. Men når sant skal sies, så tapte jeg to partier i kvaliken mot Nils. Da er man bare ikke god nok, sier Hammer.

– Han kommer til å få kjørt seg

Aftenpostens sjakkspaltist, sjakkforfatter og leder i Oslo Schakselskap Atle Grønn, mener Grand Prix-turneringene er mer egnet for Hammer enn Norway Chess.

– Det er et bra plaster på såret. Det er sånn sett bedre å spille der enn i Norway Chess. for her er det er snakk om flere turneringer. Det er heller ikke bare verdensstjerner med, men spillere han er kapabel til å slå, sier Grønn.

– Men det vil overraske meg om han kommer over midten. Han må prøve å finne tilbake formen han hadde for et år siden. Det blir spennende, sier Grønn.

Simen Agdestein er enig.

– Det blit stort. Jeg tror han trenger dette for motivasjonen. Han kommer til å få kjørt seg, men han kan være glad for at han får sjansen. Nå starter han på blanke ark igjen og har alle muligheter, sier Simen Agdestein.

Hans Olav Lahlum mener invitasjonen viser at Hammer har gode muligheter til å løfte seg sammenlignet med mange andre spillere på samme nivå.

– Det er mange dører som er åpne for han nå, som VM for landslag der han kan få veldig sterk motstand uten Magnus på første bord. Det at vi har Magnus har åpnet dører for de beste som Jon Ludvig og Simen i Norway Chess Stavanger og har ført til at landslaget har fått mye sterkere motstand, påpeker Lahlum.

Den kjente sjakkprofilen har tro på at Hammer kommer tilbake på godt, gammelt nivå.

– Han kan åpenbart komme tilbake til 2700 og jeg håper selvfølgelig at han gjør det. Han har bevist kapasiteten sin så mange ganger, så det er ingen som sier at det var et blaff. Han har vunnet Rilton Cup flere ganger og har helt klart vist at han har et stort potensiale.

– Men det er veldig hard konkurranse, og det blir stadig hardere i verdenstoppen. Jeg tror det først og fremst er en mental greie, for det å finne motivasjon til å spille seg opp igjen etter å ha falt ned er noe man kjenner igjen fra andre sporter. Men det er et ork å motivere seg, så det kommer til å kreve blod, slit og tårer. Men kapasiteten er der, og han er fortsatt en ganske ung spiller, sier Lahlum.

Direktesendte partier kun på worldchess.com?

Ilya Merenzon, sjef for Agon. Foto: Maria Emelianova

Ilya Merenzon, sjef for Agon. Foto: Maria Emelianova

Arrangøren Agon, som eier de kommersielle rettighetene til VM-syklusen, har vært i konflikt med flere sjakknettsteder som har valgt å ignorere advarslene om ikke å videreformidle sjakktrekkene fra blant annet Kandidatturneringen og VM-matchen i New York.

Selskapet har imidlertid lidd knusende tap i domstoler i USA og Moskva. Agon valgte nylig å trekke søksmålet mot Gibraltar-baserte Chess24 og amerikanske Chessgames.com.

Partiene fra Sharjah overføres direkte på arrangørens nettsider worldchess.com, men for å se den internasjonale sendingen med blant andre stormester Viktor Bologan og Chess.coms Peter Doggers, kreves det en betaling på 10 dollar. Det er foreløpig uklart om andre nettsider vil vise partiene fra turneringen.

Det spilles totalt ni runder såkalt Sveitsersystem der man hele tiden møter spillere på samme poengsum.

Hammer møter Alexander Grischuk med svarte brikker i første runde lørdag.

Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 084 ganger, 1 besøk i dag)