Norske sjakkspillere om VM i Iran: – Et skritt tilbake for kvinnesjakken

Anish Giris kone Sopiko Guramish slo ut Irans hjemmehåp Sara Khadem i første runde. Foto: David LladaAnish Giris kone Sopiko Guramish slo ut Irans hjemmehåp Sara Khadem i første runde. Foto: David Llada

Ville ikke spilt VM i Iran.

av Tarjei J. Svensen

VM for kvinner er i gang i Irans hovedstad Teheran. Det vakte oppsikt da mesterskapet ble lagt til det islamske landet ettersom det religiøse hodeplagget hijab er obligatorisk for kvinner å bære.

Flere spillere, blant dem tidligere verdensmester Mariya Muzychuk, har derfor valgt å boikotte VM.

– Det er helt opplagt at dette landet ikke er egnet for et så stort og prestisjefylt mesterskap. Det er også urettferdig at de som nekter å reise til Iran og bære hijab mister retten til å spille om en VM-tittel, uttalte Muzychuk ifølge Chess24.

LES OGSÅ: Omstridt kvinne-VM starter i Iran

Det er ingen norske deltakere, men tre av landets beste kvinnelige sjakkspillere sier de ikke kunne tenke seg å delta dersom de var kvalifisert.

Ellen Carlsen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Ellen Carlsen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Dette faller vel inn i rekken av arrangementer hvor man glemmer å ta med kvinnene på råd. At man arrangerer ting for kvinnene, og glemmer å spørre hva som er best for kvinnene. Da blir det bare halvbra, sier landslagsspiller Sheila Barth Sahl til NRK.

Sahl mener det er et skritt tilbake for kvinnesjakken at mesterskapet arrangeres i Iran og sier de burde flyttet det.

– Med de reglene blir det et skritt tilbake for kvinnesjakken der vi kjemper for likestilling. Regler som gjelder kun for kvinner er ikke bra i det hele tatt. Man er en konkurranseutøver, man er ikke en kvinne som spiller sjakk, sier Sahl.

Heller ikke Ellen Carlsen, søster av Magnus og styremedlem i Norges Sjakkforbund, ville deltatt.

– Jeg er ikke imot hijab-bruk, men jeg er imot at man skal bli tvunget til å bruke det, sier Carlsen til NRK.

Kimia Moradi (20), som går på NTGs sjakklinje, kom til Norge fra Iran på asyl som 16-åring.

– Jeg hadde nok ikke spilt, selv om sjakk er drømmen min og VM er det største for enhver sjakkspiller. Men jeg kan ikke akseptere hijab på meg selv, sier Moradi til NRK.

FIDE har forsvart seg med at det iranske sjakkforbundet var det eneste som kom med bud på mesterskapet, samt at ingen protesterte da tildelingen skjedde under FIDE-kongressen i Baku i høst.

Svenske Pia Cramling er den eneste nordiske deltakeren i Iran. Hun er helskinnet videre til andre runde.

(Besøkt 2 139 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Norske sjakkspillere om VM i Iran: – Et skritt tilbake for kvinnesjakken"

  1. Aleksander Løvik | 14. februar 2017 på 19:32 |

    I femte avsnitt siteres det en person som heter Sahl, men vedkommende er ikke navngitt med fullt navn noen steder i artikkelen. Hvem er det? En spiller? En kvinne?

    Dette er forøvrig en feil jeg har sett i flere av deres artikler.

Stengt for kommentarer.